Блог

Віталій Бала: Від неділі до неділі.

Події у світі про які варто згадати

0

comments6775

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Від неділі до неділі

Події у світі про які варто згадати

  1. Японія

8 серпня, у неділю, у Токіо закрились Олімпійські ігри, які були перенесені на рік через пандемію коронавірусу. В Олімпійських іграх взяли участь збірні з 206 країн і було розіграно 339 медалей.

  1. Швейцарія

Очікуваний звіт Міжнародної групи експертів з клімату (МГЕЗК) був оприлюднений у понеділок, 9 серпня. Близько 234 авторів у всьому світі працювали над нею протягом останніх чотирьох років. Висновки, які падають під час екстремальних погодних явищ, нині руйнують планету.

Цей вирішальний звіт має дозволити лідерам країн, які приймають політичні рішення, більше не говорити про науку, а про кліматичну політику. Вони зустрінуться у Глазго, в листопаді 2021 року на  Всесвітньому кліматичному саміті

Тим більше, що поставлені у 2015 році цілі щодо скорочення викидів парникових газів та обмеження глобального потепління до 1,5 ° C, були абсолютно не виконані. Навпаки, планета йде до зростання глобальної температури на 3 ° C.

  1. Франція

З понеділка, 9 серпня, у Франції у барах, ресторанах, кінотеатрах, лікарнях, транспорті, починає діяти «паспорт здоров’я»  до середини листопада.

  1. Франція

Президент Франції Еммануель Макрон вперше поспілкувався зі своїм іранським колегою по телефону у понеділок, 9 серпня 2021 р. Цей годинний дзвінок став першим телефонним інтерв’ю між новим президентом Раїсі та лідером Заходу. Глава французької держави  запропонував своєму співрозмовнику швидко повернутися до переговорів щодо ядерної угоди 2015 року. А новий президент Ірану Ібрагім Раїсі зазначив, що будь -яка нова дискусія між Ісламською Республікою та великими міжнародними державами, що стосується іранської ядерної угоди, повинна поважати права Тегерана.

  1. США

У вівторок, 10 серпня, Сенат США затвердив амбіційний інфраструктурний план президента Джо Байдена, проголосувавши 69 голосами за законопроект при 30 голосах проти. 19 республіканців підтримали цей законопроект, який інвестиційний пакет у розмірі 1200 мільярдів доларів протягом восьми років.

  1. Польща

У країні розпалась урядова коаліція після звільнення віце-прем’єр-міністра Ярослава Говіна, лідера партії «Згода», однієї з трьох партій коаліції. Причиною стали розбіжності між «Піс» і «Згодою» щодо податкової політики та правок до закону про мовлення.  Цей закон був проголосований у середу ввечері, 11 липня і зазнав серйозної критики про обмеження свободи преси. Прем’єр-міністр Моравецький тепер має знайти підьтримку серед ультраправих, або йому може бути висловлений вотум недовіри і навіть проведення дочасних парламентських виборів.

  1. Південна Корея

53-річний спадкоємець і онук засновника Samsung Лі Чже Ен  був звільнений достроково у п’ятницю 13 серпня. Він був засуджений до 2,5 роки за корупцію, його звинуватили у даванні хабаря колишній президентці Південної Кореї Пак Кін Хе.  Він підлягає п'ятирічним професійним обмеженням і поки не зрозуміло, чи зможе він очолити сімейну імперію.

  1. США

Батько відомої співачки Брітні Спірс заявив, що відмовляється від опікунства, хоча ще тиждень тому він заявляв, що не відмовиться від опіки, яка тривала тринадцять років. Це стало завершенням багаторічної юридичної битви  Брітні Спірс за свою незалежність, статки якої оцінюються у 60 мільйонів доларів. На підтримку Брітні висловлювались багато знаменитостей: Ілон Маск, Джастін Тімберлейк, а також  Мерая Керрі, Вера Вонг, Хлоя Кардашʼян, Кет Дженінгс та інші. Ця справа стала символом проблем, які іноді ставить система опіки у Сполучених Штатах.

  1. Афганістан

Після захоплення Кандагара та Герата, другого та третього за величиною міст країни, у четвер,12 серпня, таліби захопили в п’ятницю, 13 серпня, столицю провінції Логар Пул-е-Алам. Провінція знаходиться всього в 25 кілометрах на південь від столиці Афганістану Кабулу. Половина провінцій Афганістану - дві третини країни - потрапила під контроль талібів протягом тижня, що здивувало всіх своєю швидкістю та легкістю.

  1. Венесуела

Представники влади чавістів та опозиції у Венесуелі розпочали у п’ятницю, 13 серпня, переговори, спрямовані на вихід країни з політичної та економічної кризи, в якій вона опинилася. Сторони, які зустрілися в Мехіко під егідою Норвегії, підписали "меморандум про взаєморозуміння" для початку діалогу, який у вечері у п’ятниці привітав президент Ніколас Мадуро. Учасники переговорів також сподіваються досягти угоди з гуманітарних питань, у країні, де ВВП впав на 80% з 2014 року.  Подібні переговори провалилися в Домініканській Республіці у 2018 році та на Барбадосі у 2019 році.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!