Блог

Віталій Бала: Від неділі до неділі.

Події у світі про які варто згадати

0

comments5078

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Від неділі до неділі

Події у світі про які варто згадати

1. США

Президент США Джо Байден "у неділю, 22 серпня, натякнув на можливість затримання американських військ в Афганістані після закінчення терміну 31 серпня для їх виведення, якщо це буде необхідно для полегшення евакуації американців та афганських союзників. Близько 28 000 людей були евакуйовані з 14 серпня, заявив у неділю Джо Байден, називаючи таку евакуацію неймовірною операціє Він все-таки сподівається завершити виведення військ у передбачений термін до 31 серпня. А у вівторок, 24 серпня, Байден заявив, що Сполучені Штати збираються вивести свої військові сили з Афганістану до встановленого для себе терміну при умові співпраці з Талібаном.

2. Швеція

Прем'єр -міністр Швеції Стефан Левен, який перебував на посаді з 2014 року, несподівано оголосив, що піде з посади голови уряду та лідера соціал -демократів (лівоцентрист) на наступному з'їзді партії в листопаді. Він сказав, що хоче, щоб партію очолив новий лідер до виборів, призначених на вересень 2022 року.

3. Нова Зеландія

Прем'єр -міністр Джасінда Ардерн оголосила у понеділок, 23 серпня, що вона дотримується своєї стратегії і продовжила загальнонаціональний суровий карантин до 27 числа. Таке рішення вона оголосила після того, як було виявлено 38 нових випадків зараження коронавірусом. У Новій Зеландії, населення якої складає п’ять мільйонів, з березня 2020 року дотримувалась самоізоляції від світу, було зафіксовано близько трьох тисяч зараження коронавірусом, з яких 26 людей померли.

4. Великобританія

Барабанщик "Роллінг Стоунз" Чарлі Воттс помер у лондонській лікарні в оточенні своєї сім'ї, сказав його агент у вівторок (24 серпня). Йому було 80 років. Він приєднався до групи у 1963 році.

5. Алжир

Міністр закордонних справ Алжиру Рамдан Ламамра заявив на прес-конференції про розрив дипломатичних відносин з Марокко. Припинення дипломатичних відносин набрало чинності з 24 серпня, але консульства продовжують працювати в обох країнах.

6. Нігерія

У Нігерії звільнено понад 100 викрадених учнів, які були викрадені з ісламської школи Саліху Танко в Тегіні на заході країни і звільнені після більш ніж 80 днів перебування у неволі.

7. Франція

Колишній переговірник Європейського Союзу щодо Brexit Мішель Барньє, 70 років, офіційно оголосив про свою кандидатуру в четвер, 26 серпня, на президентські вибори 2022.

8. США

Вбивця Роберта Кеннеді може бути звільнений найближчим часом. Рада умовно -дострокового звільнення Каліфорнії ухвалила звільнення щодо 77 -річного Сірхана Сірхана у п’ятницю, 27 серпня. Він був засуджений за вбивство Роберта Кеннеді, брата президента США Джона Кеннеді, під час президентської кампанії у 1968 році. Остаточне рішення тепер повинен прийняти губернатор Каліфорнії.

9. Великобританія

Прем’єр-міністр Борис Джонсон заявив, що Англія завершила евакуацію британців і афганців з Кабулу. Загалом було евакуйовано понад 15000 людей.

10. Франція

Президент Еммануель Макрон запропонував створити у Кабулі зону безпеки. А Генеральний секретар ООН планує зустрітись у понеділок з представниками країн постійних членів Ради Безпеки ООН щодо ситуацію у Афганістані.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!