Блог

Віталій Бала: Від неділі до неділі.

Події у світі протягом тижня.

0

comments3142

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Від неділі до неділі.

Події у світі про які варто згадати.

  1. Чилі

25 жовтня тут відбувся референдум стосовно зміни Конституції. Близько 78% чилійських виборців у неділю схвалили зміну Конституції Чилі часів Августо Піночета. Народу Чилі також довелося голосувати за те, які Установчі збори вони хочуть бачити. 80% виборців обрали варіант, що складається виключно з громадян (з гендерним паритетом), а не  "змішаний", який складається з громадян та парламентарів. Країна повернеться до виборчих дільниць 11 квітня 2021 року, щоб обрати 155 членів Установчих зборів. Потім цей орган матиме дев’ять місяців, щоб підготувати запропонований текст. Тому ратифікація нової Конституції не повинна відбутися до 2022 року.

  1. Литва

25 жовтня тут пройшов другий тур парламентських виборів. Перемогу здобула опозиційна консервативна партія «Союз Вітчизни – Литовські християнські демократи». Вона матиме у сеймі(парламенті)50 депутатів з 141. Правляча партія «Союз селян та зелених» отримала 32 місця. Після оприлюднення результатів, Ліберальний рух (13 місць) та Партія свободи(11 місць) заявили про готовність сформувати коаліцію з переможцями виборів.

  1. Білорусь

26 жовтня у Білорусі почався загальний страйк після завершення ультиматуму, який був оголошений Світланою Тихановською. Ультиматум вимагав від Олександра Лукашенка оголосити про свою відставку, звільнити всіх політв’язнів та припинити насильство на вулицях проти громадян.

  1. США

Сенат США, за вісім днів до дня голосування, 52 голосами проти 48 верхня затвердив у понеділок, 26 жовтня, призначення судді Емі Коні Барретт у Верховний суді США. Тепер у Верховному суді США з 9 суддів шість суддів підтримують республіканців.

  1. Туреччина vs Франція

Сатиричний відомий французький журнал  Charlie Hebdo оприлюднив номер з карикатурою на президента Туреччини Реджепа Ердогана. Приводом став конфлікт Франції з Туреччиною та іншими ісламськими країнами через висловлювання президента Франції щодо ісламу після убивства французького учителя Самуеля Паті чеченським мусульманином. Реджеп Ердоган і в суботу і в неділю заявив, що Макрону потрібно лікуватися в психіатричній лікарні, а Франція відкликала свого посла у Туреччині до Парижу для консультацій.

  1. Франція

28 жовтня президент Еммануель Макрон виступив по телебаченню із зверненням до французів. Макрон оголосив про введення загальнонаціонального карантину з 30 жовтня.

  1. Польща

30 жовтня у Варшаві вийшло близько 100 тисяч людей на жіночий протест проти рішення щодо обмеження прав на аборти.

  1. Багами

31 жовтня у віці 90-років помер відомий британський актор шотландського походження Шон Коннері, який проживав тут з 2000-х років. Він був прихильником незалежності Шотландії. Був удостоєний премії Оскар, двух премій BAFTA та трьох Золотих глобусів. У 2000 рокі Королева Єлизавета ІІ посвятила йог у лицарі.

  1. Великобританія

31 жовтня глава уряду Борис Джонсон оголосив про введення загальнонаціонального карантину з 5 листопада по 2 грудня.

  1. Світова організація торгівлі (СОТ).

США виступили проти Нгозі Оконджо-Івеали, кандидатки на посаду керівника СОТ від Нігерії. Вона була колишнім номером два у Світовому банку та обіймала посаду міністра фінансів Нігерії. США віддають перевагу Ю Мен Хі від Південної Кореї і фактично виступають проти 163 інших членів СОТ, бо всі вони виступають за призначення пані Оконджо-Івеали, яка може стати першою жінкою та африканкою, яка очолить СОТ. Члени СОТ знову зустрінуться 9 листопада у Женеві, після виборів у США 3 листопада.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!