Блог

Віталій Бала: Від неділі до неділі.

Події у світі протягом тижня

0

comments3821

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Від неділі до неділі

Події у світі про які варто згадати

  1. Азербайджан vs Вірменія

8 листопада Азербайджан заявив, що Азербайджан заявив у неділю, що його війська захопили Шушу, місто за п'ятнадцять кілометрів від столиці Нагірного Карабаху Степанакерта. У Баку люди вийшли на вулицю вітаючи цю новину. Вірменія одразу ж заперечила взяття міста, але вже у понеділок представник влади Нагорного Карабаху визнав, що вони втратили контроль над містом Шуша. Місто є символом для азербайджанців, які вважають його одним із своїх історичних культурних центрів. А згодом Вірменія, Азербайджан та Росія підписали документ про припинення війни у Нагорному Карабаху  з 00:00 10 листопада. Згідно заяви, сторони залишаються на своїх позиціях, а у Нагорному Карабаху будуть присутні  російські миротворці.

  1. Кот-д'Івуар

9 листопада  Конституційна рада підтвердила попередні результати президентських виборів, опубліковані Виборчою комісією і проголошує Алассана Уаттару переможцем виборів із 94,27% голосів, які відбулись 31 жовтня.

  1. Коронавірус

Американська фармацевтична компанія Pfizer та німецька компанія з біотехнологій  BioNTech планують до кінця місяця подати заявку на схвалення вакцини від Ковід-19, яку вони розробили. Їхня вакцина дає позитивний результат у 90% і була протестована у шести країнах за участі 43 500 добровольців.

  1. Перу

Парламент країни проголосував за імпічмент президента Мартіна Віскарри. Його звинувачують у хабарництві  у 3011-2-14 р.р., коли віг обіймав посаду губернатора регіону Мокегуа. За перуанським законодавством посаду президента зайняв спікер парламенту Меріно де Лама, який прийняв присягу 10 листопада.

  1. Німеччина

Канцлер Ангела Меркель заявила у вівторок, 10 листопада,  на форумі співробітництва  ЄС із країнами Західних Балкан, який називається "Берлінським процесом", метою якого є примирення та подолання історичної напруженості між лідерами країн, що сподівається на початок переговорів щодо членства в ЄС для Північної Македонії та Албанії до закінчення німецького головування в Раді в грудні.

  1. Бахрейн

Принц Халіфа бін Салман Аль-Халіфа, найстаріший прем'єр-міністр у світі, який обіймав цю посаду з часу незалежності Бахрейну в 1971 році, помер у середу, 11 листопада, у віці 84 років.

  1. Гонконг

12 листопада відбулось засідання парламенту Гонконгу без участі опозиційних кандидатів. 15 опозиційних депутатів оголосили про свою відставку у знак протесту проти рішення позбавлення мандату чотирьох їхніх колег, до яких застосували резолюцію Китаю, яка зобов’язує всіх депутатів бути патріотичними. Всього у парламенті 70 депутатів. Китай поступово, але цілеспрямовано позбавляє Гонконг автономії.

  1. Великобританія

71-річний спадкоємець британського трону принц Чарльз запустив власну колекцію екологічного одягу, представивши колекцію sustainable-fashion(стійка мода) з 10 жіночих та 8 чоловічих моделей.

  1. Марокко

У ніч на 13 листопада марокканські війська провели операцію у Західній Сахарі по встановленню кордону безпеки для забезпечення переміщення  людей і товарів між Марокко та Мавританією.  Фронт Полісаріо, який виник у 1973 році. Як рух за незалежність Західної Сахари, заявив про закінчення режиму припинення вогню, що діє з 1991 року в Західній Сахарі, звинувативши у цьому Марокко. Світ може отримати ще одну війну у 2020 році.

  1. Широка Азіатсько-Тихоокеанська угода про вільну торгівлю

15 листопада на закритті віртуального саміту АСЕАН, який розпочався у четвер 12 листопада, було оголошено, що п'ятнадцять країн Азії та Тихого океану у неділю підписали широку угоду про вільну торгівлю. До угоди долучились 10 країн Азії: Індонезія, Таїланд, Сінгапур, Малайзія, Філіппіни, В'єтнам, Бірма, Камбоджа, Лаос та Бруней, а також Китай, Японіія, Південна Корея, Австралія та Нова Зеландія. Ця угода є найбільшою у світі торговою угодою з точки зору валового внутрішнього продукту (ВВП), становить 30% світового ВВП і охопить більше 2 мільярдів людей.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!