Блог

Віталій Бала: Від неділі до неділі.

Події у світі про які варто нагадати

0

comments1729

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Від неділі до неділі

Події у світі про які варто нагадати

  1. Венесуела

6 грудня пройшли парламентські вибори. Перемогу отримав  блок «Великий патріотичний альянс» до якого входить  соціалістична партія на чолі з чинним президентом Мадуро. Але потрібно зазначити, що основні партії опозиції на  не брали участі у виборах і закликали до бойкоту виборів. США, Канада, ЄС не визнали результати виборів.

  1. Румунія

6 грудня пройшли парламентські вибори. З 30% румунські Соціал-демократи, спадкоємці комуністичної партії, перемогли Національно-ліберальну партію (26%), яка зараз знаходиться при владі. Однак, як очікується, ліберали створюватимуть більшість із третьою за кількістю голосів партією, якою є  еко-ліберальний "Альянс-2020 USR-Plus" з 15%, хоча глава уряду Людовік Орбан подав у відставку через програш своєї партії, яка за соціологічними дослідженнями напередодні виборів була на першому місці з 28%. Явка склала 32%.

  1. Чехія

Карел Гавличек,  міністр промисловості і торгівлі Чехії заявив про плани стосовно відмови від вугільної енергетики.  До 2038 року планується повністю відмовитись від вугілля та зупинити всі ТЕЦ, а у нові джерела енергії вкласти 16 млрд. доларів.

  1. США

Журнал Forbes оприлюднив список найвпливовіших жінок світу. Уже вдесяте поспіль його очолила канцлерка Німеччини Ангела Меркель з 17 разів оприлюднення топ 100 жінок світу. До першої п’ятірки також увійшли: голова Європейського центрального банку Крістін Лагард ) 2 місце), майбутня віце-президентка США Камала Гарріс(3місце), президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн(4 місце), та дружина американського мільярдера Білла Гейтса Мелінда Гейтс(5 місце).

  1. Франція

Зустріч Ліги чемпіонів між паризьким ПСЖ та стамбульським «Істанбулом» у вівторок (8 грудня) було перенесено на середу після того, як арбітра звинуватили в расистському зауваженні щодо футболіста турецької команди Демба Ба, яке почув тренер клубу і згодом футболісти клубу « Істанбулу» покинули поле. З цього приводу із засудженням дій арбітра виступила міністр спорту Франції. УЕФА заявило, що детально розбереться у ситуації. Ця ситуація набула неабиякого розголосу не тільки у світі спорту.

  1. США

Комісія з питань конкуренції США (FTC) та 48 штатів та територій по всій країні порушили антимонопольне провадження проти групи Марка Цукерберга в середу, 9 шрудня. Вони звинувачують соціальну мережу у зловживанні своїм домінуючим становищем та в придушенні конкуренції.  Документи конкретно посилаються на рішення придбати програму обміну фотографіями Instagram у 2012 році за 1 мільярд доларів та обмін повідомленнями WhatsApp у 2014 році за 22 мільярди доларів.

  1. Норвегія

Починаючи з липня 2021 року у Норвегію планують заборонити використання вироби з пластику одноразового використання(пластикові столові прибори, тарілки, соломинок, контейнерів для їжі чашок і т.д.)

  1. США

Американський журнал Time присудив звання «Людина року» обраному президенту США Джо Байдену та Камалі Харріс . Номінація «Людина року» була започаткована журналом Time у 1927 році.

  1. Бельгія

Лідери Європейського Союзу, які засідали у четвер, 10 грудня, у Брюсселі, вирішили санкціонувати "незаконні та агресивні" дії Туреччини проти Афін та Нікосії в Середземному морі. Також була досяунута домовленість  розблокувати  план ЄС з відновлення після Ковіда на суму у 1,8трлн. євро, завдяки скасуванню вето  Польщі та Угорщини, ціною компромісу щодо механізму, що обумовлює надання європейських коштів на відповідність країни у дотриманні верховенства права.

  1. Ізраїль

Дональд Трамп оголосив у четвер нормалізацію відносин між Марокко та Ізраїлем. В останні чотири місяці Бахрейн, Об'єднані Арабські Емірати та Судан також домовились нормалізувати свої відносини з єврейською державою під егідою Вашингтону.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!