Блог

Віталій Бала: Від неділі до неділі

Події у світі минулого тижня

0

comments947

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Від неділі до неділі.
Події у світі про які варто згадати.
1. Ізраїль
Уряд прийняв рішення про введення тритижневої загальнонаціональної ізоляції. Ізраїль став першою країною у світі, яка ввела повторно карантин через другу хвилю пандемії коронавірусу. Загальнонаціональна ізоляція почалася у п’ятницю 18 вересня.
2. Європейський Союз та Китай.
14 вересня відбулась відеоконференція між главою Китаю Сі Цзіньпіном та канцлером Німеччини Ангелою Меркель, головою Європейської ради Шарль Мішелем і головою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляйен. Домовились, зокрема, посилити співпрацю у сфері навколишнього середовища та цифрових технологій.
3. США
Американська технологічна компанія Nvidia придбала за 40 млрд.доларів у японського холдингу SoftBank розробника технологій мобільних процесорів Arm. Ця угода є найбільшою у галузі мікросхем.
4. Росія
14 вересня у Сочі відбулась зустріч Володимира Путіна з Олександром Лукашенко, який прилетів у Росії за підтримкою на тлі протестів, які тривають у Білорусі понад місяць після президентських виборів 9 серпня. Росія надасть Білорусі позику у 1,5 млрд.доларів.
5. США
15 вересня у Білому домі була підписана історична угода про нормалізацію відносин між Ізраїлем та Об’єднаними Арабськими Еміратами і Бахрейном. Після підписання угод, Дональд Трамп заявив, що скоро п’ять-шість арабських країн наслідуватимуть приклад ОАЄ та Бахрейну.
6. Японія
Йосіхіде Суга був обраний 16 вересня парламентом новим прем'єр-міністром Японії. Він став наступником Сіндзо Абе, який подав у відставку за станом здоров'я.
7. Індія
За даними Міністерства охорони здоров'я в середу (16 вересня), Індія перетнула позначку 5 мільйонів випадків захворювання на Covid-19. Індія стала другою країною після США, яка зафіксувала понад 5 млн. випадків захворювання на Covid-19. Останній мільйон трапивс за останні одинадцять днів.
8. Лівія
Глава лівійського уряду національної єдності Фаїз аль-Сарадж заявив у середу (16 вересня), що готовий залишити свою посаду до кінця жовтня, щоб створити місце для нового виконавчого органу в результаті переговорів, спрямованих на досягнення політичний результату для виходу з кризи, у якій перебуває країна.
9. Перу
Президент Перу Мартін Віскарра врятувався від імпічменту в п'ятницю, 18 вересня. Його опоненти в парламенті не змогли набрати достатньо голосів, щоб скинути його за "моральну недієздатність". Після десятигодинних дебатів в однопалатному парламенті Перу лише 32 депутати проголосували за імпічмент, тоді як 78 проголосували проти, а 15 утримались. Для реалізації цього подання потрібно було мінімум 87 голосів із загальної кількості 130 депутатів.
10. Тайланд
19 вересня кілька десятків тисяч людей, серед яких багато студентів, зібралися у Бангкоку, щоб знову вимагати нової конституції, відставки уряду та реформи монархії. За даними поліції їх було 20 000, а за даними організаторів – 100 000.


comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!