Блог

Віталій Бала: Від неділі до неділі

Події у світі про які варто згадати

0

comments1889

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Від неділі до неділі

Події у світі про які варто згадати

1. Португалія

24 січня, не зважаючи на Ковід-19, у Португалії відбулись президентські вибори. Перемогу на них з 60,7% здобув чинний президент 72-річний поміркований консерватор Марсело Ребело де Соуза.

2. Ізраїль

У неділю, 24 січня, міністерство закордонних справ заявило, що Ізраїль офіційно відкрив посольство в Об'єднаних Арабських Еміратах в Абу-Дабі. Спочатку воно буде розміщуватися у тимчасових офісах, поки не буде знайдена відповідна будівля. У вересні 2020 року обидві країни підписали угоду про нормалізацію відносин у Вашингтоні.

3. Іспанія

Міністр охорони здоров’я Іспанії Сальвадор Ілла звільнився з посади у вівторок, 26 січня, щоб присвятити себе передвиборчій кампанії в Каталонії. Кандидат від соціалістів, якого підтримує прем'єр-міністр Педро Санчес, має намір очолити уряд автономного регіону. Вибори у Каталонії відклали на кінець весни через ситуацію з коронавірусом. Вибори, які мали відбутись 14 лютого перенесли на 30 травня.

4. США

Лідери США та Росії розмовляли по телефону у вівторок вперше після інавгурації Джо Байдена. За повідомленням Білого дому, вони згадали про роззброєння, але також про Олексія Навального та недавню гігантську кібератаку в США.

5. Великобританія

У вівторок, 26 січня, Великобританія стала першою країною в Європі, яка перевищила 100 000 смертей від коронавірусу

6. Італія

26 січня, через політичну кризу, після виходу з коаліції партії «Жива Італія» і втрати більшості у парламенті, глава італійського уряду Джузеппе Конте подав у відставку і президент Італії Серджо Маттареллі її прийняв. Джузеппе вже двічі спасав свій уряд, він або втретє отримає довіру депутатів, або будуть дочасні парламентські вибори.

7. США

Наляканий численними політичними суперечками, викликаними його соціальною мережею в США та в усьому світі Марк Цукерберг заявив у середу, 27 січня, що Facebook більше не рекомендуватиме своїм користувачам активістів чи політичних груп. Незважаючи на пандемію Covid-19, Facebook отримав прибуток у 29 мільярдів доларів у 2020 році, що на 58% більше порівняно з 2019 роком.

8. Мексика

ВВП Мексики впав на 8,5% у 2020 році. Щоб знайти таке падіння економіки, потрібно повернутися до 1932 року. Головною причиною падіння був Ковід-19. У країні є ще три мільйони безробітних, тоді як доходи 40% працівників, які зберегли роботу, впали. Погані економічні показники країни зі 130 мільйонами жителів також можна пояснити тим, що уряд надав незначну або взагалі не надав державної допомоги.

9. Швейцарія

25-29 січня був проведений віртуальний Всесвітній економічний форум, який традиційно проходив у Давосі. Головною темою Давосу була пандемія та її наслідки для майбутнього. На віртуальному Давосі виступили керівники Китаю, Німеччини, Франції та Росії.

10. Об’єднані Арабські Емірати

В ОАЄ прийняли рішення надавати громадянство іноземцям. Громадянство зможуть отримати інвестори, вчені, лікарі, митці та члени їх сімей. ОАЄ стане першою країною у Перській затоці, яка надаватиме громадянство іноземцям.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!