Блог

Віталій Бала: Від неділі до неділі.

Події у світі про які варто згадати

0

comments1747

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Від неділі до неділі

Події у світі про які варто згадати

  1. Гаїті

Президент Гаїті Йовенел Мойсе заявив, що зірвав державний переворот у неділю (7 лютого), оскільки його опоненти та значна частина населення заперечують його легітимність і вимагають його від'їзду. Прем'єр-міністр Джозеф Джоуте заявив, що у зв'язку з операцією було заарештовано 23 людини, включаючи суддю касаційного суду та генерального інспектора гаїтянської поліції.

  1. Еквадор

7 лютого, у неділю, пройшов перший тур президентських виборів. Перше місце обійняв соціаліст Андрес Арауз з 32,3%. За друге місце серйозна боротьба, поки що друге місце посідає представник лівих, адвокат Яку Перес (20,6%), за ним консерватор екс- банкір Гільєрмо Лассо (19,2%). Переможець другого туру стане наступником чинного президента країни Леніна Морено, який був союзником колишнього президента Рафаеля Корреа. Зараз Кореа зараз є біженцем у Бельгії після того, як торік засудили до восьми років ув'язнення за корупцію. Другий тур відбудеться 11 квітня, бо жоден з кандидатів не набрав більше 40%.

  1. Судан

8 лютого, у понеділок ввечері прем’єр-міністр Абдалла Хамдок заявив, що аісля місяців перемовин у Судані з'явився новий уряд, до складу якого входять міністри різних збройних формувань, включаючи Дарфур. Мирову угоду було підписано в жовтні минулого року між перехідним урядом  та Суданським революційним фронтом, коаліцією з п'яти повстанських угруповань та чотирьох політичних рухів. Загалом цей новий уряд включає двадцять п’ять міністерств.

  1. США

9 лютого почався процес імпічменту Дональда Трампа.  Сенат 56 голосами визнав другий процес конституційним. Трапм став першим американським президентом стосовно якого двічі застосовувалась процедура імпічменту. Але 13 лютого Сенат не прийняв рішення про його звинувачення, за проголосувало 57 сенаторів, з яких 7 республіканців, при необхідних 67 голосів.

  1. Латвія

Національна рада з електронних ЗМІ країни прийняла рішення про відключення ретрансляції 16-ти російських телеканалів. Рішення вступило у силу опівночі 10 лютого.

  1. Об’єднані Арабські Емірати

Об'єднані Арабські Емірати успішно розмістили свій зонд "Надія" навколо орбіти Марса, ставши першою арабською країною, яка досягла Червоної планети. Про це заявив 9 лютого керівник місії Омран Чараф.

  1. США

США, які в даний час мають статус спостерігача, оголосили у вівторок, 9 лютого,  що тепер будуть брати участь у програмі Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) щодо боротьби з пандемією COVID-19.

  1. Іран

Wall Street Journal написав про конфіденційну доповідь Міжнародної агенції з атомної енергії (МАГАТЕ) в якій йдеться про те, що Іран не дотримується ядерної угоди і розпочав видобуток металевого урану. Цей матеріал може бути використаний як паливо для ядерного реактора, але також може бути використаний у виробництві ядерної зброї.

  1. Італія

12 лютого, у п’ятницю, о 19:00 колишній президент Європейського центрального банку Маріо Драгі відвідав Квіринальський палац для зустрічі з президентом Італії Серджо Матареллою. Він повідоми його про склад свого уряду з 23 міністрів( 15 чоловіків, 8 жінок) А 17 лютого Маріо Драгі попросить довіру парламенту для свого уряду.

  1. США

12 лютого у другому турі таємного голосування у Нью-Йорку новим головним прокурором Міжнародного кримінального суду (МКС) був обраний британський юрист та дипломат Карім Хан. За нього проголосувало 72 представники з 123 країн-членів МКС. Цей суд, за позовом України, розглядає і  проводить розслідування воєнних злочинів і злочинів проти людяності на Донбасі і у Криму. 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!