Блог

Віталій Бала: Від неділі до неділі.

Події у світі про які варто згадати

1

comments2327

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Від неділі до неділі

Події у світі про які варто згадати

  1. Іран

МАГАТЕ та Іран досягли тимчасової угоди про це сказав у неділю, 21 лютого, генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі по поверненню до Відня після консультацій у Тегерані. Тримісячна двостороння технічна угода повинна надати США та Ірану більше часу для досягнення дипломатичної домовленості.

  1. США

22 лютого Верховний суд США відмовився скасувати рішення федерального судді, який наказав бухгалтерській фірмі Mazars передати податкові і банківські декларації Дональда Трампа за вісім років прокурору Манхеттена Сайрусу Венсу. Трамп і його адвокати протягом вісімнадцяти місяців вели боротьбу, щоб заблокувати доступ до своїх податкових декларацій.

  1. Нігер

За попередніми результатами незалежної Національної виборчої комісії, опублікованими у вівторок, 23 лютого,  кандидат від правлячої партії Мохамед Базум  обраний президентом Республіки Нігер у другому турі, який пройшов 21 лютого, з 55,75%. Колишній міністр внутрішніх справ та закордонних справ виграв у колишнього президента Махамане Усмана, який набрав 44,25% голосів

  1. Шотландія

Влада Шотландії прийняла рішення залишити на своїх будівлях прапор Європейського Союзу протягом 2021 року, незважаючи на Brexit. Цей демарш може вплинути на результати виборів у Шотландії, які повинні відбутись у травні цього року і мають вирішальне значення для країни.

  1. Гана

24 лютого, у середу, в аеропорту столиці країні Аккрі приземлився літак з 600 тисячами доз вакцини  AstraZeneca/Oxford вироблених у Serum Institute of India. Гана стала першою країною у світі, яка отримала вакцину безкоштовно завдяки Covax. Ці безкоштовні дози повинні згладити нерівність між багатими країнами та країнами з низьким рівнем доходу щодо постачання вакцин.  Очікується, що ця кількість досягне 2,4 мільйона до кінця червня.

  1. Європейський Союз

26-27 лютого лідери 27 країн-членів  ЄС провели дводенний саміт у форматі відеоконференції.

Цей саміт був присвячені пандемії коронавірусу і безпеці організації. 

  1. Вірменія

У четвер, 25 лютого, прем’єр-міністр Вірменія Нікол Пашинян засудив спробу державного перевороту і закликав військових підкорятися людям і владі.  Глава вірменського уряду звільнив начальника Генерального штабу і його заступника, після того, як Генштаб  зажадав його відставку.

  1. США

26 лютого офіційний комітет експертів рекомендував розповсюдження вакцини Johnson & Johnson проти Covid-19, що є останнім кроком до затвердження американським агентством з питань наркотиків. І у суботу, 27 лютого, Johnson & Johnson отримав дозвіл на розповсюдження вакцини у США. Ця вакцина стане третьою дозволеною вакциною у США, але буде першою однодозовою і її можна буде зберігати у звичайних холодильниках, що полегшить розподіл, ніж вакцини від Pfizer / BioNTech та Moderna, які є більш делікатними та потребують двох доз. Ефективність вакцини проти важких форм Covid-19 у Сполучених Штатах оцінюється у 85,9%. Планується виробити для США 100 млн.доз до кінця чнрвня.

  1. Нігерія

317 дівчат-підлітків були  викрадені у п'ятницю, 26 лютого, з інтернату на північному заході Нігерії

  1. Аргентина

27 лютого тисячі аргентинців пройшли маршем по всій країні протестуючи проти «VIP щеплень». У понеділок, 22 лютого, був опублікований список з 70 персон, які отримали вакцину проти Ковід-19 поза офіційною кампанією вакцинації. Серед  них, 38-річний міністр економіки та екс-президент Едуардо Духальде, його дружина та діти.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!