Блог

Віталій Бала: Від неділі до неділі.

Події у світі про які варто згадати

0

comments2047

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Від неділі до неділі

Події у світі про які варто згадати

  1. М’янма(Бірма)

28 лютого, у неділю,  до протестуючих  були застосовані найжорсткіші дії з моменту державного перевороту 1 лютого. За повідомленнями Reuters, щонайменше 18 людей загинули та 30 постраждали внаслідок наступу поліції на протестуючих  у Рангуні та решті країни. Кровопролиття відбулося напередодні першого слухання в суді над екс-лідером 75-річною  Аун Сан Су Чжи. Хунта подала до суду на неї за незаконне ввезення рацій і порушення обмежень щодо коронавірусу.

  1. Франція

1 березня колишній президент країни Ніколя Саркозі був засуджений на три роки в'язниці за корупцію та розповсюдження впливу, що спричинило політичний «землетрус» у Франції. Саркозі буде оскаржувати це рішення, але він став першим президентом Франції, який засуджений до в'язниці в сучасній історії країни.

  1. Вірменія

1 березня, у понеділок, прем’єр-міністр Нікол Пашинян на мітингу своїх прихильників у Єревані, заявив, що готовий до дострокових парламентських виборів, спрямованих на припинення політичної кризи в країні.

  1. Нігерія

У Нігерії 279 дівчат, яких захопили минулої п’ятниці у школі-інтернаті в Джангебе, розташованому у штаті Замфара, звільнили рано вранці у вівторок, 2 березня.  На початку, місцева влада заявила про  317 полонянок.

  1. США

2 березня, президент Джо Байден заявив, що  США матимуть достатньо доз вакцини для всіх дорослих в країні до кінця травня вже до кінця травня, що на два місяці швидше, ніж було заплановано. За даними аналітиків Evercore SI, на які посилається «Волл-стріт джорнел» , буде достатньо доз для вакцинації 80 мільйонів американців у березні, 125 мільйонів у квітні, а до кінця травня США отримають необхідні вакцини для лікування 345 мільйонів людей.

  1. Німеччина

3 березня, у середу, канцлерка Ангела Меркель заявила про початок поступового послаблення карантину у країні з понеділка, 8 березня, з можливим відкриттям культурних місць.

  1. Угорщина

У середу, 3 березня, угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан заявив про вихід його партії «Фідес» з фракції Європейської народної партії у Європарламенті. Реформа статуту, затверджена  великою більшістю голосів (148 було за, 28 –проти і 4 утрималися) і покликана виключати повну делегацію, а не окремих її членів, стала поштовхом до відходу дванадцяти угорських обранців. 

  1. Ірак

5  березня Папа Римський Франциск вперше розпочав свій візит в Ірак і того ж дня зустрівся з президентом Іраку Бархамом Салехом. А  6 березня, вперше в історії відбулась зустріч Папи Римського з з головним духовним лідером шиїтів Іраку, великим аятолою Алі аль-Сістані у священному шиїтському місті Наджаф.

  1. Венесуела

У Венесуелі з 8 березня введуть в обіг банкноти номіналом у 200, 500 тисяч і один мільйон боліварів.  Економічна криза та галопуюча інфляція змусили Центральний банк країни прийняти таке рішення, хоча один мільйон боліварів коштуватиме всього 0,53 долара.

  1. США

6 березня Сенат, після 25-ти годинних перемовин і обговорень та внесення певних поправок, проголосував за план відновлення президента Джо Байдена на підтримку економіки та боротьбу з пандемією Клвід-19.  Цей план підтримало 50 сенаторів, проти було 49. На ці заходи передбачено 1,9 трлн. доларів.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!