Блог

Віталій Бала: Від неділі до неділі.

Події у світі про які варто згадати

1

comments1544

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Від неділі до неділі

Події у світі про які варто згадати

  1. Швейцарія

7 березня, у неділю,  51,2% швейцарців та 18 кантонів з 26 підтримали на референдумі заборону приховування обличчя на публіці. Явка була у 50,8%. Мова йде про носіння паранджи, хоча на референдумі слова паранджа у тексті не згадувалося. У Швейцарії кількість мусульманських меншини складає близько 400 000 чоловік, приблизно 5% населення.

  1. Франція

Для реконструкції криші Нотре-Дам де Парі використають 1000 столітніх дубів, вартість одного складає 15 тисяч євро.

  1. ЄС vs Великобританія

9 березня президент Європейської Ради Шарль Мішель звинуватив Великобританію та США у затримці поставок вакцин проти Ковід-19. Це вже друга ситуація з початку року, коли Великобританія та ЄС не погоджуються щодо питання виробництва та розподілу вакцин проти коронавірусу. Вакцини стали критичним моментом у відносинах між ЄС та Великобританією. За даними Bloomberg, близько третини населення Великобританії вже отримало свою першу дозу порівняно з 6% у ЄС.  

  1. США

10 березня, у середу, Конгрес США остаточно затвердив план президента Джо Байдена про план заходів на суму у 1,9 трлн. доларів з відновлення економіки та боротьби з коронавірусом. Цей план у ЗМІ називають гідним «Нового курсу», який проводив у 1933-1940 роках президент США Франклін Делано Рузвельт, для відновлення економіки після Великої депресії.

  1. Бразилія

У середу 10 березня, згідно з офіційною доповіддю Міністерства охорони здоров'я, повідомили про 2286 нових випадків смерті від Covid-19 за 24 години.  У країні з 212 мільйонами людей, яка є другою у світі внаслідок втрат від Ковід-19 після США, вже померло 270 656 людей від вірусу,а кількість інфікованих сягає 11,2 мільйона людей

  1. Китай

11 березня Всекитайські збори народних представників(парламент) майже 3000 голосами затвердив реформу виборчої системи в Гонконзі, яка повинна надати уряду право вето на демократичних кандидатів від опозиції на парламентських виборах. Міністри закордонних справ G7 у п'ятницю, 12 березня, опублікували заяву, в якій висловили свою велику стурбованість планом Пекіна змінити виборчу систему Гонконгу.

  1. США, Австралія, Японія, Індія.

12 березня, у п’ятницю, відбулась віртуальна зустріч на найвищому рівні Quad (Чотирьохсторонній діалог з питань безпеки). Союз між США, Австралією, Японією та Індією створений і спрямований, зокрема, на запобігання зростання сили Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні.

  1. США

Місто Міннеаполіс погодилось у п'ятницю, 12 березня, заплатити 27 мільйонів доларів (22,6 мільйона євро) для припинення судових процесів, порушених родиною Джорджа Флойда після смерті цього афроамериканця 25 травня 2020 року після його арешту поліцією. Після його смерті Америкою пройшли масові протести з сутичкою з поліцією та мародерством. Це рекордна сума виплат. 

  1. Болівія

Колишнього президента Болівії Жанін Аньєс та двох колишніх міністрів було заарештовано в суботу,13 березн,) за звинуваченням у участі у передбачуваному державному перевороті у 2019 році проти колишнього президента Ево Моралеса

  1. Південно-Африканська Республіка

ВВП країни скоротився на 7% порівняно з ростом у 0,2% у 2019 році. Це найбільше падіння з 1920 року, стало наслідком дій з обмеженнями для боротьби з пандемією Клвід-19.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!