Блог

Віталій Бала: Від неділі до неділі.

Події у світі про які варто згадати

0

comments1777

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Від неділі до неділі

Події у світі про які варто згадати

1. США

14 березня відбулась церемонія вручення премії "Греммі". Вигравши нагороду за найкращий виступ у стилі R&B, Бейонс завдяки цій 28-й перемозі, побила рекорд за кількістю виграних премій «Греммі». А Меган Те Жеребець перемогла у номінації одкровення року і стала першою жінкою-репером, яка перемогла в цій категорії з 1999 року.

2. Болівія

На віртуальному слуханні, яке тривало більше дев'яти годин, суддя Регіна Санта-Крус наказала заарештувати екс-тимчасового президента Болівії Жанін Аньес за звинувачення у державному перевороті проти його колишнього президента Ево Моралеса, на чотири місяці.

3. Іспанія

15 березня, у понеділок, засновник і номер один політичної партії Podemos з часу її створення в 2014 році, Пабло Іглесіас зазначив, що чинний міністр праці Йоланда Діас замінить його на посаді віце-прем’єр-міністра та на посаді кандидата від партії на наступних парламентських виборах, призначених на 2023 рік. Лідер радикальних лівих та віце-прем’єр-міністр іспанського уряду заявив, що передав своє рішення прем'єр-міністру Педро Санчесу, що залишає уряд з метою участі у регіональних виборах 4 травня в Мадриді.

4. Швейцарія

Швейцарська фармацевтична група Roche оголосила у вівторок, 16 березня, про запуск нового діагностичного тесту, призначеного для виявлення варіацій коронавірусу для дослідницьких цілей. Цей новий тест, призначений для лабораторних досліджень, повинен допомогти вченим відстежувати мутації вірусу, їх поширеність та потенційний вплив на діагностику інфекцій, вакцин та терапії.

5. Великобританія

У вівторок, 16 березня, прем’єр-міністр Борис Джонсон представив свій стратегічний огляд на наступні десять років з точки зору безпеки, оборони та зовнішньої політики. Текст включає плани щодо зміцнення ядерного арсеналу країни та визначає Росію та Китай як основні загрози. Борис Джонсон пішов протилежним курсом усіх своїх попередників, вирішивши збільшити кількість ядерних боєголовок у програмі "Тризуб" до 260 - з 195 сьогодні. Попередній стратегічний огляд, в 2010 році, навпаки, планував зменшити кількість ядерних боєголовок до 180 до 2025 року.

6. США

В інтерв'ю каналу ABC, у середу 18 березня, Джо Байден пообіцяв змусити Володимира Путіна заплатити за втручання Росії в президентські вибори в США 2020 року та назвав господаря Кремля бездушним вбивцею. Такі заяви викликали гнів у Москві, яка відкликала свого посла з США для консультацій.

7. Танзанія

Президент Танзанії Джон Магуфулі, який був переобраний у жовтні минулого року на другий термін, помер у середу у віці 61 року, офіційно через проблеми з серцем. Глава держави не з'являвся публічно з кінця лютого. Опозиція заявляла, що він захворів на Ковід-19, але інформація не підтверджена. Відповідно до Конституції віце-президент Самія Сулуху Хасан стане наступником покійного президента. Вона буде першою жінкою-президентом Танзанії.

8. Нідерланди

Ліберальна партія прем'єр-міністра Марка Рутте, який при владі з 2010 року, перемогла на парламентських виборах, отримавши 35 місць з 150 у нижній палаті парламенту. Лівоцентристська партія D66 отримала 26, а Партія свободи (популістська) 18, Християнські демократи (CDA) 14 місць. Спостерігачі очікують коаліції між лібералами, D66 та CDA. Через пандемію Ковід-19 вибори проводились протягом трьох днів, з 15 по 17 березня, щоб уникнути скупчення людей.

9. Іспанія

Протягом чотирьох хвилин безперервні оплески привітали голосування "Закону про регулювання евтаназії, затвердженого в четвер, 18 березня, парламентом Іспанії, 202 голосами за закон, та 141 голосами проти закону і двома голосами, що утримались. Іспанія завершила тривалі дебати між лівими партіями, які підтримували закон та правими і католицькою церквою, що виступали проти закону і стала четвертою країною в Європі після Нідерландів, Бельгії та Люксембургу, яка дозволила навмисно закінчити життя пацієнта на прохання останнього, у випадках важких, хронічних та інвалідних страждань або серйозних та невиліковних хвороб, що заподіюють нестерпні страждання.

10. Європа

У Німеччині, Нідерландах, Австрії, Болгарії, Швейцарії, Сербії, Польщі, Франції та Великобританії в суботу, 20 березня, відбулися демонстрації різного масштабу проти "диктатури" обмежень(карантину) через пандемію Ковід-19, деякі з яких переросли в сутички з правоохоронцями.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!