Блог

Віталій Бала: Від неділі до неділі.

Події у світі про які варт згадати

0

comments3301

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Від неділі до неділі

Події у світі про які варто згадати

  1. Австралія

Проливні дощі, які обрушилися на східне узбережжя Австралії у вихідні дні, спричинили найсильніші за півстоліття повені в окремих частинах країни та змусили тисячі людей евакуювати свої домівки. ЗМІ пишуть, що це є наслідком зміни клімату.

  1. Великобританія

22 березня британський міністр оборони Бен Воллес представив депутатам свій план модернізації армії. Британський уряд хоче адаптувати свій арсенал до нових загроз, вкладаючи мільярди в безпілотники для спостереження або засоби для боротьби на фронті кіберпростору. Але найголовніше у цьому плані,  повідомлення про скорочення збройних сил. Очікується, що кількість солдатів впаде до найнижчого рівня за три століття. Загалом протягом наступних чотирьох років буде інвестовано майже 190 мільярдів фунтів стерлінгів (220 мільярдів євро).

  1. Ізраїль

23 березня в Ізраїлі відбулись парламентські вибори. Це були вже четверті вибори за останні 

два роки. За попередніми даними перемагає партія чинного глави уряду Нетаньягу «Лікуд», яка зможе отримати 30 місць з 120 у кнесеті(парламенті), що не гарантує створення коаліції, щоб отримати посаду пре’мєр-міністра.

  1. Франція

Громадська організація "Репортери без кордонів" (RSF) оголосила у вівторок, 23 березня, подання у Франції скарги на Facebook за оманливу комерційну практику, вважаючи, що масове поширення повідомлень про ненависть та іншої неправдивої інформації в соціальній мережі порушує зобов'язання платформи перед користувачами Інтернету.

  1. США

Президент США Джо Байден у вівторок, 23 березня, закликав заборонити штурмові гвинтівки після чергової смертельної перестрілки в Колорадо, де загинуло 10 людей, що відновило дискусію щодо розповсюдження зброї в США. Але  американська преса не дуже оптимістична щодо можливості прийняття закону в Конгресі.

  1. Бразилія

За даними Міністерства охорони здоров’я, Бразилія вперше  перетнула у вівторок, 23 березня, поріг 3000 смертей від Covid-19 за 24 години. За минулу добу в країні, де проживають 212 мільйонів людей, було зафіксовано 3251 смерть, що призвело до загальної кількості смертей до 298 676 та 12,1 мільйона випадків захворювань. Бразилія є другою країною, яка найбільше страждає на планеті від пандемії коронавірусу, за абсолютними цифрами, відстаючи від США.

  1. Японія

25 березня у Фукусімі, на північному сході країни, без глядачів через Ковід-19, стартувала естафета олімпійських смолоскипів. Олімпійський вогонь понесуть близько 10 000 бігунів, які перетнуть  859 міст, пробіжать  через , 47 департаментів Японії протягом ста двадцяти одного дня, до прибуття на Токійський національний стадіон  23 липня, на церемонію відкриття Олімпійських ігор.

  1. Євросоюз

27 глав держав та урядів Європейського Союзу зібралися у четвер, 25 березня, на свій традиційний весняний саміт - відеоконференцію, на якій вони вирішили, зокрема, посилити контроль  експорту вакцин проти Ковід-19. Вони завершили свій саміт віртуальною зустріччю з Джо Байденом, що стало символічною відправною точкою для відновлення трансатлантичного зв'язку. Президент США та європейці пообіцяли співпрацювати у боротьбі з Covid-19 та посилити глобальну солідарність вакцин, навіть вони зараз мають спільну заборону або обмеження експорту.

  1. Іран

Іран і Китай у суботу 27 березня досягли домовленості « Про всебічну співпрацю протягом 25 років». Документ, деталі якого не розголошуються, був підписаний міністром закордонних справ Ірану Мохаммадом Джавадом Заріфом та його китайським колегою Ван Ї, під час візиту до Тегерану. Згідно з повідомленням, за останній іранський рік, який закінчився 20 березня, іранський експорт до Китаю досяг  8,9 млрд. дол., а імпорт з Китаю -  9,7 млрд.дол.

  1. М’янма(Бірма)

У суботу, 27 березня, бірманці вийшли на вулиці, в день, коли армія щороку організовує гігантський парад перед командуючим армії генералом Мін Аунг Хлаїнгом, який очолює хунту, що зробила державний переворот у країні 1 лютого цього року. Під час репресій проти демонстрацій було вбито щонайменше 90 людей, у тому числі кілька дітей. Сили безпеки відкривали вогонь іноді з автоматичної зброї у понад 40 містах країни. 

У ніч із суботи на неділю з’явилась спільна декларація керівників оборонних сил 12 країн, у тому числі США, Великобританії, Японії та Німеччини, у якій вони засудили застосування зброї бірманською армією проти мирного населення. 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!