Блог

Віталій Бала: Від неділі до неділі.

Події у світ про які варто згадати

0

comments3174

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Від неділі до неділі

Події у світі про які варто згадати

  1. Болгарія

4 квітня відбулись парламентські вибори, на яких партія ГЕРБ (Громадяни за європейський розвиток Болгарії) болгарського прем'єр-міністра Бойка Борисова, яка при владі з 2009 року, хоча і перемогла, але переговори щодо створення коаліції будуть особливо складними. За результатами ЦВК Болгарії перемагає консервативна партія ГЕРБ набираючи 26,18%% голосів, далеко не 33%, отриманих під час парламентських виборів 2017 року і матиме 75 депутатських мандатів з 240 мандатів у болгарському парламенті. Загалом до парламенту пройшло шість партій, а друге місце з 51 мандатами посіла «Єтакий народ» на чолі з телеведучим і співаком Славою Трофиновим. Тепер питання створення коаліції буде вирішувати або Бойко Борисов або Слава ТРофинов, у першого та другого не цьому шляху будуть серйозні проблеми.

  1. Республіка Косово

4 квітня парламент країни обрав у третьому турі 71 голосом з 120 38 річну кандидатку від лівоцентричного руху Самовизначення Вйосу Османі президенткою частково визнаної держави Республіка Косово. У 199 році внаслідок війни між сербами і албанцями Косово перейшло під контроль ООН, а 17 лютого парламент Косово в односторонньому порядку проголосив незалежність країни, яку визнають 102 держави-члени ООН з 193.

  1. Росія

У понеділок, 5 квітня, російський президент підписав закон, який дозволяє йому балотуватися на два нові президентські терміни та гарантує йому імунітет на все життя. Цей закон був остаточно прийнятий парламентом у березні і відкриває Путіну шлях перебування у владі до 2036 року.

  1. Нігерія

5 квітня бойовикам, які  штурмували в’язницю з метою захопити склад зброю,  звідьнили 1884 ув’язнених, але не захопити зброю.

  1. Туреччина

6 квітня відбувся візит до Туреччини президента Європейської Ради Шарля Мішеля та президент Європейської Комісії Урсули фон дер Ляєн.Головним питанням зустрічі були  умови ЄС для поступового відновлення економічних відносин та обговорити підтримку біженців, оселених в Туреччина.

  1. Бразилія

Бразилія вперше перетнула вівторок, 6 квітня, поріг 4000 смертей від Covid-19 за один день. Було зафіксовано 4195 смертей за останні 24 години, згідно з останньою офіційною доповіддю Міністерства охорони здоров'я. Країна з 212 мільйонами жителів посідає друге місце у світі після Сполучених Штатів із загальною кількістю смертей 336 947.

  1. Бельгія

У середу ввечері, 7 квітня, після поради EMA( Європейське агентство з лікарських засобів), Бельгія оголосила, що вирішила зарезервувати вакцину AstraZeneca для осіб старше 55 років.

У той час як Франція, Німеччина та Нідерланди вже вирішили минулого тижня обмежити використання вакцини людям старше 55 або 60 років, Італія, Іспанія та Бельгія вирішили зробити те саме після публікації довгоочікуваної думки Європейського агентства з лікарських засобів (EMA). Європейська преса побоюється, що ці рішення викликають недовіру до вакцинації.

  1. Великобританія

9 квітня, у п’ятницю, у віці 99 років  помер принц Філіп, чоловік королеви Єлизавети ІІ. Філіп Маунтбаттен, принц Греції та Данії, народився 10 червня 1921 року на Корфу, Греція. Син грецького принца Андре та принцеси Аліси Баттенбергської, онук грецького короля Георга I. У Вестмінстерському абатстві 20 листопада 1947 р. він одружився з майбутньою королевою Єлизаветою ІІ., яка у 1952 році успадкуала трон після смерті свого батька Георга VI. Церемонія повністю транслювалася в ефірах усього світу. Після їх об’єднання Філіп став герцогом Единбурзьким, графом Меріонетом і бароном Грінвічським. З моменту коронації королеви в 1952 році і до виходу на пенсію в серпні 2017 року принц Філіп допомагав Елізабет II у численних публічних виїздах та офіційних заходах, загалом їх було  22219.  20 листопада 2017 року королівська пара відсвяткувала свою 70-ту річницю весілля.

  1. США

Президент США Джо Байден в п’ятницю, 9 квітня,  створив комісію експертів, яка має намір розглянути можливу реформу Верховного суду США з акцентом на терміні повноважень його членів та їх кількості. Байден обіцяв цю комісію під час президентської кампанії. Один із способів уникнути необхідності позиціонувати себе щодо можливого розширення Верховного Суду, що голосно вимагає частина демократів, щоб збалансувати орган, який міцно стоїть праворуч після трьох призначень Дональда Трампа.

  1. Джибуті

Ісмаїл Омар Гелле, 73 –річний президент Республіки Джибуті вже протягом 22 років( з травня 1999 року), був переобраний у п’ятницю на п’ятий - і теоретично минулий - термін, набравши понад 98% голосів, згідно з тимчасовими офіційними даними. Був лише один, підприємець і незалежний кандидат Закарія Ісмаїл Фарах, який достроково перервав свою кампанію, запевнивши, що він не в безпеці. У 2010 році він переглянув Конституцію, щоб скасувати статтю, що обмежує здійснення влади двома термінами поспіль. Джибуті – країна, що розташована на Африканського Рогу. ЇЇ сусідами є Еритрея, Ефіопія, Сомалі. Здобула незалежність від Франції 27 червня 1977 року.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!