Блог

Alexander V. Kurban: Віртуальна війна набуває обертів

Віртуальна війна на Донбасі з артобстрілами, дронами, пересуванням війської техніки та широкомасштабним наступом ЗСУ, майстерно створена в російських медіа підходить то того етапу, коли може може перейти в реальність.

17

comments4889

Alexander V. Kurban

політолог

Кандидат наук із соціальних комунікацій, доцент Інституту журналістики Київського ун-ту ім. Б.Грінченка, Військового інституту Київського національного університету ім. Т. Шевченка, докторант Харківського національного ун-ту ім. В.Каразіна, член Національної спілки журналістів України. Координатор Центру протидії інформаційним агресіям «АМ&РМ».


 

Російська пропагандиська машина почала широкомасштабну підготовку до «війни». Зусилля провідних російських медіа спрямовані на формування у населення РФ та підконтрольних Кремлю теренів,  віртуальної реальності на тему «напад ЗСУ на ЛНР та ДНР». Вже маємо історії про вбиту дронами ЗСУ, 6-ти річну дівчинку, масовані артобстріли, просування великої кількості української  військової техніки.  

 

Реакція росіян, яку можна побачити в коментарях під такими матеріалами, така як треба Кремлю. Населення Росії давно чекає на пекельні новини, бо скучили вже за переможними реляціями влади.  

 

Чому так відбувається? Все дуже просто. Треш від економічної та політичної ситуації в країні потрібно чимось перебити. І саме війна, завжди була найкращим засобом відволікання уваги від внутрішніх проблем. Так само, колись, у далеких 90-х, в Кремлі штучно створили війну в Чечні, потім «чеченські терористи» із посвідченнями ФСБ підривали житлові будинки у Волгодонську та ще кількох містах.  

 

Пошукові топи Google за відповідним запитом видають ті російські медіа, які сьогодні готують громадську думку в РФ та на  підконтрольних їй територіях. Переважна більшість з них дає посилання на відповідні Telegram канали, демонструє фейкові відео.

 

Отже у мізках росіян та мешканців ОРДЛО, війна вже почалася. Ворог напав. Захід пообіцяв підтримку «українським агресорам». Війна набуває концептуального вигляду. Пару тижнів таких напружених віртуальних боїв й, за логікою жанру, можна переходити до реальної війни.

Тож головне питання сьогодні. Чи обмежиться РФ лише віртуальною війною та мінімальними реальними боєзіткненнями чи наважиться на серйозні провокації? Велика війна сьогодні для РФ, буде швидкою, блискучою та неминучою катастрофою. І, як казав Путін: «они сдохнут, а мы попадём в рай».

 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!