Блог

Alexander V. Kurban: ВИСОКА СТАВКА МІХЕІЛА СААКАШВІЛІ

Повернення на батьківщину та арешт, може означати для Саакашвілі, як фінал його як публічного політика, так й нове входження в ТОП світових політиків, аж до повернення в президентське крісло

7

comments6351

Alexander V. Kurban

політолог

Кандидат наук із соціальних комунікацій, доцент Інституту журналістики Київського ун-ту ім. Б.Грінченка, Військового інституту Київського національного університету ім. Т. Шевченка, докторант Харківського національного ун-ту ім. В.Каразіна, член Національної спілки журналістів України. Координатор Центру протидії інформаційним агресіям «АМ&РМ».


 

А з чого це «головний рехформатор країни», Міхо Саакашвілі, так завзято чкурнув на батьківщину, за грати!? Гадаєте він з’їхав з глузду!?

Та де там. Просто зараз в Грузії починається великий шухер.  Завершилися муніципальні вибори з доволі цікавим результатом. А там де шухер, там для авантюристів з`являється багато можливостей. Тож може невдовзі ми побачимо Міхо в грузинському парламенті або навіть в президентському кріслі.

 

Вибори 2 жовтня охопили 64 територіально-адміністративні одиниці Грузії. Вибирали депутатів і голів так званих Сакребуло - місцевих дорадчих органів влади.

 

Настільки важливе значення цих виборів полягає в тому, що від їх результатів залежить подальший розвиток політичної кризи в країні. Це криза тягнеться з останніх парламентських виборів, які привели до серйозних протистоянь і суттєвого просідання іміджу і рейтингу правлячої партії «Грузинська мрія». Тоді, в жовтні 2020 року, опозиційні партії що пройшли в парламент, звинуватили владу у фальсифікації результатів виборів. Вони оголосили бойкот роботи парламенту і перенесли політичні дискусії на вулиці великих міст Грузії. Тоді ж, в ході масштабних протестів і протистоянь з поліцією був затриманий лідер партії «Єдиний національний рух», Ніка Мелія.

 

Нинішня політична криза настільки серйозна, що в його врегулюванні беруть участь західні партнери Грузії. Зокрема, 19 квітня 2020 року, глава Євросоюзу Шарль Мішель, запропонував сторонам конфлікту вихід у вигляді угоди за яким передбачалося, що в разі якщо правляча партія набирає в 2021 році, на муніципальних виборах менше 43%, буде повне перезавантаження Парламенту у вигляді дострокових виборів.

 

За даними соціологічних опитувань, за станом на це літо, прогнозували для правлячої «Грузинської мрії» - від 35% до 51%, опозиційної «Єдиний національний рух» (партія Саакашвілі) - 25-30% і партії «За Грузію», колишнього прем'єр- міністра Гахар - 6-10%. Прогнози були досить розпливчасті і багатозначні. Однак всі експерти сходилися в одному, політична осінь в Грузії будете дуже спекотна. І останній прогноз збувся повністю.

 

Політична осінь виявилася в Грузії настільки спекотною, що колишній скандальний грузинський президент, а нині не менше скандальний громадянин України, головний креативщик реформ «Слуг народу», Михайло Саакашвілі, не побоявся повернутися на батьківщину, навіть під загрозою тюремного терміну. Його повернення посилило позиції його опозиційної політичної партії і значно підвищило шанси самого Саакашвілі повернутися в грузинську політику. Незважаючи на те, що зараз колишній президент узятий під варту і перебувати в камері попереднього ув'язнення, у нього є непогані шанси вийти на свободу лідером перемогла політичної сили. Але це тільки в тому випадку якщо його політсилі в союзі з партією Гахар вдасться забрати у правлячої «Грузинської мрії» необхідну кількість голосів і не дати їй набрати 43%.

 

Наскільки розрахунок Саакашвілі виявився точним покажуть офіційні результати виборів. А поки ми можемо оцінити дані екзит-полів, зокрема маємо такі показники. Результати екзит-полу компанії Edison Research, свідчать про те, що «Грузинська мрія» має 46%, «Єдиний національний рух» - 33%, «За Грузію» - 6%. За даними компанії IPSOS, у «Грузинської мрії» - 38,5%, «Єдиний національний рух» - 31,9%. Компанія Gorbi показує, що «Грузинська мрія» має 47,6%, «Єдиний національний рух» - 27,1%, «За Грузію» - 6,8%.

 

На даний момент ясності щодо подальших політичних розкладів немає. Потрібно буде чекати офіційних результатів. Для країни в цілому, ці результати будуть означати те наскільки даний політична криза виявиться затяжною. А для Саакашвілі є два варіанти. У разі перемоги правлячої партії, він змінює кар'єру українського реформатора на кар'єру політичного в'язня і борця за права опозиції. У разі перемоги опозиції перед ним відриваються перспективи повернення у велику політику на рівні грузинського парламенту, а в перспективі і можливе повернення в крісло президента.

 

Нинішня ситуація в Грузії, здається для українських реалій далекій і не суттєвою, тому що, по суті не робить жодного впливу на нас. Однак ситуація навколо офіційного громадянства Саакашвілі ставить керівництво України в певний утруднення. Саакашвілі, як громадянин України і помітна фігура в системі нинішньої владної вертикалі повинен отримати захист і підтримку, перш за все на дипломатичному рівні. Держава зобов'язана захищати своїх громадян. Однак, така позиція нашої влади може призвести до посилення протиріч з дружньою країною, яка є нашим партнером в боротьбі з російською гібридної геополітичної агресією. Так само, Україна і Грузія є партнерами по процесу руху в бік ЄС і НАТО, підтримуючи один одного по всіх ключових питаннях. Як в цій ситуації поведе себе офіційний Київ, поки сказати складно.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!