В Україні – новий міністр соцмереж

Портал "Коментарі" третій місяць поспіль вибирає найактивнішого користувача соціальних мереж серед українських міністрів

Квітень 2020 року пройшов під знаком карантину не тільки в Україні, а й в усьому світі. Перефразувавши відомий мем, можна сказати: "природа настільки очистилася, що навіть український Кабмін знайшов стабільність". Перестановки хоч і були, але це, скоріше, точковий процес, ніж масова зміна коней на переправі. У свою чергу, портал "Коментарі" вже за усталеною традицією вивчив діяльність українських міністрів в соціальних мережах. Хто ж працював більше за всіх не тільки реально, але і віртуально? Для кого зв'язок з громадськістю – не порожній звук з підручників з комунікацій, а реальна програма дій? Вашій увазі – детальна статистика за місяць.

Міністр соцмереж: наші правила

Для початку трохи про формат визначення переможця і призерів. Ми вивели три загальних пункти, єдині для всіх: загальна кількість підписників у всіх соціальних мережах, сумарна кількість постів і реакція аудиторії. Останній критерій у нашому випадку – це лайки, коментарі, репости, які були ретельно підраховані і підсумовано. Саме реакція аудиторії – ключовий показник у визначенні кращих у нашому рейтингу. Якщо є реакція (нехай і негативна у вигляді червоного від злості смайлика в "Фейсбуці"), то і пост виконав свою головну роль – змусив юзера під час скролінгу нескінченного потоку інформації звернути на себе увагу.

Денис Шмигаль – новий міністр соцмереж України

Пам'ятається, минулого місяця ми дивувалися, що прем'єр-міністр не виграв наш головний приз. В квітні все встало на свої місця. До того ж, соцмережі Дениса Шмигаля показали дуже хороші цифри. Так, до рекорду Олексія Гончарука всім гребти і гребти, але світло в кінці тунелю з'явився. 81 933 реакції на 240 постів – це найкращий показник в квітні.

Денис Анатолійович активний по всіх фронтах. Постійно оновлюється "Фейсбук" і "Твіттер", з'являються нові пости в "Інстаграмі" і два телеграм-канали. Навіщо два? Складно сказати, тим більше, інформація в них повністю дублюється.

Свою лепту в перемогу Шмигаля внесли численні позачергові засідання Кабміну. Дуже багато інформації після його засідань з'являлося якраз на сторінці прем'єр-міністра, які, зрозуміло, викликали суспільний резонанс.

Тут же – постійні звіти про робочі поїздки в різні регіони країни, свіжі інтерв'ю за темами коронавіруса і його лікування плюс завжди можна побачити свіжі зведення МОЗа за хворими та тими, хто вилікувався. Особливо примітно, що місце в трійці йому дісталося лише завдяки сторінці в "Фейсбуці", його акаунтів в інших соцмережах ми знайти не змогли.

Пропустили ми Арсена Авакова, який на цей раз другий, але тут все гранично ясно. Міністр внутрішніх справ має неймовірну армію підписників, яка перевалює в сумі за мільйон, але не так часто радує постами. Якщо б він робив їх з періодичністю раз на кілька днів скрізь, то наш спецпроект не мав би сенсу.

Також в десятці з'явився Владислав Криклій, що не дивно (метро, громадський транспорт, авіасполучення – все на його плечах), Любомира Мандзій з темами навчального процесу під час карантину і після нього, і Михайло Федоров з Дмитром Кулебою, які просто активно ведуть свої соціальні мережі.

Окремо хотілося б сказати про Олега Немчинова, який став 11-м. За місяць у міністра Кабінету міністрів 132 (!) пости в "Фейсбуці", але в сумі вони набрали трохи більше 1 800 реакцій. В основному це репости заяв Дениса Шмигаля і посилання на трансляції засідань Кабміну і Верховної Ради.

НЕгерой нації: вибираємо найбільш зашквареного політика України XXI століття" з метою визначити, кого українці не люблять найбільше з українських політиків.