У "Слуги народу" не знають деталей нового закону про статус Донбасу, але Зеленський незадоволений

Президент проти «народної» міліції в ОРДЛО та амністії бойовиків

Керівник парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що поки немає концепції законопроекту про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей, передає "РБК-Україна".

"Зараз немає ні тексту, ні концепції нового закону про особливий статус. Я не знаю (коли почнеться обговорення — ред.). Коли буде суб'єкт законодавчої ініціативи. Це може бути президент, Кабмін, група депутатів. Ніхто з них ще не вийшов із законодавчою ініціативою", - заявив нардеп.

При цьому Арахамія назвав "формулу Штайнмаєра" технічним кроком для проведення зустрічі в нормандському форматі.

"Це просто технічний крок для того, щоб перейти в Нормандський формат. Ми не в нормандської форматі, ми в Мінському форматі. Після того формату, багато невизначеностей. У суспільства буде багато можливостей, протестувати, висловитися, працювати в комітетах. Зараз ще закону немає", - пояснив нардеп.

Глава фракції запевнив, що "зради" в документі немає.

"Я хочу запевнити, що немає навіть натяку на якісь капітуляції і порушення інтересів України. На жаль, є закрита частина переговорів. Я не можу комунікувати все суспільство. Пам'ятаєте, як це було з обміном полонених. Це все таке ж. Зараз я можу гарантувати, що все нормально. Ми всі з проукраїнською позицією", - додав Арахамія.

При цьому народний депутат від партії "Слуга народу" Богдан Яременко розкритикував нинішній закон про особливий статус.

"Той закон, який є, особисто мене не влаштовує. Тому що в ньому є положення про безумовну амністію. У ньому є положення про місцеві міліції і так далі. Це все те, чого я не хочу, щоб було на моїй землі, і цього не хоче наша фракція. Цього не хоче президент Зеленський. Тому я прошу підтримки, українська дипломатія працює, щоб встановити мир", - підкреслив Яременко.

Як раніше повідомляло видання "Коментарі", Зеленський підтвердив узгодження формули Штайнмаєра. При цьому Зеленський зазначив, що в новому законі "не перейдуть ні одну червону лінію" і "не буде ніякої капітуляції".

Зеленський пояснив, що "формула Штайнмаєра" - тимчасовий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей, який починає діяти на постійній основі за умови, коли там відбудуться місцеві вибори, проведені у відповідності з Конституцією України та законодавством України, а також після публікації звіту ОБСЄ, що вибори пройшли відповідно до стандартів та міжнародних стандартів демократичних виборів.

Президент також повідомив про досягнення домовленості про розведення сил в районі Золотого і Петровського, а також виключив проведення місцевих виборів на території ОРДЛО під контролем російських військових і бойовиків.