Головна Новини Політика внутрішня політика Україна на межі кризи: експерти дали оцінку «поліграф-шоу» Арахамії та Дубинського
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна на межі кризи: експерти дали оцінку «поліграф-шоу» Арахамії та Дубинського

Поліграф порушує права людини

25 жовтня 2019, 16:07 comments5849
Поділіться публікацією:
Україна на межі кризи: експерти дали оцінку «поліграф-шоу» Арахамії та Дубинського

Народний депутат від "Слуги народу" Олександр Дубинський запропонував голові фракції Давиду Арахамії, який готувався пройти перевірку на детекторі брехні, написати законопроект, який би зобов'язував нардепів раз на рік проходити перевірку на поліграфі.

Нагадаємо, раніше в ЗМІ з'явилася інформація, що 11 народних депутатів від партії "Слуга народу" нібито отримали по 30 тис. дол. за голосування проти антикорупційного законопроекту під час засідання Комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності. А президент Володимир Зеленський зажадав, щоб ці депутати пройшли перевірку на поліграфі.

Опитані виданням "Коментарі" експерти впевнені, що такі заходи не потрібні, а саме шоу з поліграфом говорить про серйозний внутрішній конфлікт в "Слузі народу".

По стопах Порошенка

Юрист Андрій Вігірінський вважає, що така перевірка не більше ніж жест доброї волі від представників монобільшості.

"Якщо ж її хочуть ввести в примусову (обов'язкову) форму, то слід нагадати ініціаторам ідеї статтю 63 другого розділу Конституції щодо прав і свобод громадян. Там чітко прописано, що громадянам гарантовано право не свідчити проти себе чи своїх близьких. В демократичній країні ліквідувати це право не можна. Цим, до речі, активно користується той же Петро Порошенко під час візитів в Державне бюро розслідувань", — сказав він.

"Тролі" від Бога

Політолог Андрій Мішин вважає, що перевірка на поліграфі є своєрідним тролінгом з боку Дубинського та Арахамії — як один одного, так і своїх виборців.

"Шоу з поліграфом — це маячня, яка порушує права не лише парламентарів, але й права їх виборців. Швидше за все, деякі нардепи дійсно намагаються захистити бізнес-схему відомого корупціонера. Але замість реального розслідування нам підсовують шоу з детектором брехні. Не можна поліграф проводити під камеру, це порушує самі принципи пошуку істини. Не можна робити поліграф якоюсь буденністю. До того ж, висновки поліграфа не використовуються у відкриту", — пояснив експерт.

На думку політолога, ми стали свідками цинічного маніпулювання громадською думкою, що не прикрашає парламентаріїв.

Україна на межі політичної кризи

Експерт Українського інституту аналізу та менеджменту політики Владислав Дзівідзінський назвав це "сплеском", схожим на дешевий піар.

"Не маючи досвіду, практики, вміння і бажання домовлятися, вони проводять такі емоційні вкидання. Ці політики представляють групи всередині провладної фракції, яка фактично робить роботу парламенту. І криза у фракції монобільшості запустить політичну кризу в країні", — вважає Дзівідзінський.

На думку експерта, конфлікт між Дубінським і Арахамією активізував протистояння внутрішніх груп у "Слузі народу", що підвищує ризики якщо не юридичного, то фактичного розколу всередині монобільшості.

"Або два цих депутата не до кінця розуміють наслідки своїх дій. Або (що набагато гірше), прекрасно розуміють і роблять все наперед. Можливо, кінцеві бенефіціанти внутрішніх груп у фракції намагаються таким чином чинити тиск на президента. Результатом може стати перезапуск парламенту, що вдарить по партії", — відзначає експерт.

За словами Дзівідзінського, низка факторів демонструє зростаючу тенденцію до внутрішньофракційної (а в підсумку — до парламентської) кризи:

- перевірка 11 депутатів на предмет можливого отримання хабарів;

- кулуарні домовленості щодо голосування за певні законопроекти;

- підміна законів між розглядом у Комітеті і голосуванням;

- публічні конфлікти лідерів груп.

У той же час, за словами політолога, є стримуючі фактори.

"Якщо рівень підтримки президента Зеленського поки достатньо високий, то нестримний хайп "зеленої хвилі" в Раді згасає. Деякі режисери Зе-хвилі викликають негативні емоції у українців. Думаю, навіть у самих недосвідчених депутатів "Слуги народу" є розуміння, що досягти подібного результату на нових виборах буде вкрай складно", — сказав експерт

Дзівідзінський додав, що у президента Володимира Зеленського є інструменти, щоб приструнити фракцію. Зокрема, мова йде про плани ввести імперативний мандат і полегшити зняття недоторканності.

Як повідомляв сайт "Коментарі", заступник голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук заявила, що перевірка нардепів на детекторі брехні відбудеться після консультації у психолога та спілкування з керівництвом фракції.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!