Головна Новини Політика внутрішня політика Беззмінний міністр МВС: що або хто може «збити» Авакова
commentss НОВИНИ Всі новини

Беззмінний міністр МВС: що або хто може «збити» Авакова

Експерти розповіли, в чому секрет глави МВС України Арсена Авакова, який з 2014 року утримує позиції, незважаючи на низку скандалів

26 травня 2020, 17:42 comments4470
Поділіться публікацією:
Беззмінний міністр МВС: що або хто може «збити» Авакова

Беззмінний з 2014 року глава МВС України Арсен Аваков утримує позиції, незважаючи на низку скандалів. У тому числі свіжих – травневих. Експерти розповіли виданню "Коментарі", що може (і чи може) "збити" Авакова.

До ряду нерозкритих резонансних справ, дуже дивного затримання осіб, нібито причетних до вбивства журналіста Шеремета, а також корупційних звинувачень на адресу МВС в цілому і Авакова і його оточення зокрема, додалися недавні травневі виклики. У їх числі – повідомлення Центру протидії корупції, що в МВС з'явився новий підрозділ – Департамент захисту інтересів суспільства і держави, який, судячи з усього, "успадкував функції економічного", раніше розформованого.

Діяльність цього підрозділу засекречена, що викликає у суспільства зрозумілі питання. І, звичайно, у всіх на слуху зґвалтування представниками Кагарлицького відділу поліції жінки прямо у відділенні поліції. Але все це, схоже, не похитнуло позиції Авакова.

"Арсен Аваков – одна з найвпливовіших людей в Україні"

Про президентські амбіції Арсена Авакова було відомо давно. 2014 рік став для нього вкрай вдалим, дозволивши зайняти нішу, на базі якої згодом він почав вибудовувати власну вертикаль, відзначає політичний експерт Денис Гороховський.

"І дійсно, ні один скандал, пов'язаний з поліцією, а їх було чимало, починаючи від перестрілки в Княжичах і вбивство п'яними поліцейськими п'ятирічного Кирила Тлявова, вбивці якого вже відпущені на свободу, і закінчуючи безпрецедентною ситуацією в Кагарлику не можуть стати для Авакова Врадіївкой №2", – підкреслює Денис Гороховський.

На думку політексперта, на сьогоднішній день Арсен Аваков – одна з найвпливовіших людей в Україні.

"Причому його вплив не обмежується виключно системою МВС, – впевнений Денис Гороховський. – В Україні просто немає людей, які готові сьогодні вступити з ним у відкриту конфронтацію. Тому можна з упевненістю говорити, що ситуація в Кагарлику ніяк не вплине на главу МВС".

"Зеленський вірить, що тільки Аваков зможе впоратися зі злочинністю та активістами опонентів"

Політолог, генеральний директор Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник зазначає, що позиції Авакова зараз сильні як ніколи.

"Якщо за часів президента Порошенка посада Авакова залежала від компромісів між партнерами у коаліції БПП-Народний Фронт, то зараз безпосередньо президент Зеленський вірить, що тільки Аваков зможе впоратися зі злочинністю та активістами опонентів, які періодично приходять під вікна Офісу президента".

Злочин у Кагарлику експерт вважає наслідком відсутності реальної реформи в МВС, хоч на цьому піарились багато політиків (більше всіх – Мустафа Найєм), не кажучи вже і про витрачені мільйони грантових коштів.

"Насправді, замість нової якості поліції ми отримали переатестованих старих "ментів", для яких доцільність – вище закону, – зазначає Микола Мельник. – Що стосується нового "засекреченого" підрозділу в структурі МВС. В українських реаліях, чим більше підрозділ засекречено, тим більше він залежить від керівника структури, у якій знаходиться. Тому я можу гарантувати, що навряд чи діяльність цього підрозділу хоч якось вплине на рівень злочинності в країні... Зате ми отримаємо підрозділ, який буде орієнтуватися особисто на міністра МВС. А це шкідливо – і з точки зору інституційності МВС, і з точки зору його ефективності. Допоки прес-служба того ж МВС чітко не вкаже, для яких цілей Департамент захисту інтересів держави створюється, навколо нього буде збиратися негатив і маніпуляції в інформаційному полі".

"У випадку протистояння Аваков просто стане невиїзним"

"Аваков, завдяки ситуації, що склалася в країні в 2014-15 роках, робив все, щоб максимально зміцнити свою владу і убезпечити себе від відставки, – підкреслює експерт у сфері права та політичних технологій, керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків Михайло Дяденко. – Сформовані, за сприяння членів його команди, озброєні формування (Нацкорпус), відіграли певну роль у час протидії російській агресії. А потім вони стали додатковим важелем тиску на керівництво держави".

У зв'язку з цим Михайло Дяденко згадує протистояння Авакова і Порошенка під час президентської виборчої кампанії.

"З іншого боку, – продовжує експерт, – Аваков став свого роду гарантом проведення чесних виборів, коли органи поліції присікали спроби підкупу виборців і затримували кур'єрів з величезними сумами готівки. Тому Володимир Зеленський і дав йому певний шанс – як людині, яка знає систему правопорядку і в якійсь мірі може тримати її під контролем, і який не допустив свавілля з боку команди Порошенка".

Але будь-який новий скандал боляче б'є по репутації Авакова (і так не дуже пристойній), зазначає Михайло Дяденко.

"До того ж, суспільство втомилося від радикалів, яких з ним пов'язують, – вважає експерт. – І якщо відбудеться ще одна-дві резонансні події, які вдарять по репутації МВС, думаю, що президент проведе відповідну розмову з прем'єр-міністром – і Авакову доведеться або самостійно піти у відставку, або бути звільненим. І тут вже не допоможуть ні колишні заслуги, ні радикали. Адже у випадку протистояння Аваков просто стане невиїзним".

Нагадаємо, Зеленський розповів, чому Аваков залишається у владі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!