"Це не диктатура": Зеленський закликав не плутати надзвичайну ситуацію з таким же станом

Президент України Володимир Зеленський звернувся до нації з важливим посланням у зв'язку з коронавірусом

Глава держави Володимир Зеленський закликав українців не маніпулювати та не панікувати у зв'язку з прийнятим Кабінетом міністрів рішенням про введення надзвичайної ситуації в Україні. Про це лідер нації попросив у своєму відеоролику на сторінці в Facebook.

Зеленський зазначив, що це вимушений захід і діяти більш лояльно уряд не може в зв'язку з реальністю загрози пандемії. При цьому громадянам не потрібно боятися.

"Це важливе рішення для здоров'я українців.. Його не слід плутати з надзвичайним станом. Надзвичайна ситуація - це тимчасовий правовий режим, який консолідує роботу всіх органів влади і одночасно не обмежує конституційні права громадян. Цей режим - не про диктатуру, це - про дисципліну. Зараз ми діємо настільки жорстко, наскільки цього вимагають сьогодення та виклики майбутнього", - підкреслив український гарант.

Президент також зазначив, що уряд регулярно веде переговори про отримання міжнародної допомоги і забезпечення необхідними спецзасобами проти пандемії з боку іноземних партнерів.

"Вночі ми очікуємо з Південної Кореї літак, який повинен доставити 100 000 тест-систем ПЛР. Завтра - чекаємо прибуття з Китаю близько двохсот тисяч спеціальних медичних респіраторів, захисні костюми для лікарів, 100000 ПЛР-тестів, апарати штучної вентиляції легенів, велика кількість масок для аптек", - зазначив Володимир Зеленський.

Також президент нагадав про скандал, який виник ічерез розпорядження київського мера Віталія Кличка обладнати в столичних клініках палати для топ-чиновників.

"У нас не "совок", і не буде ніяких люксових палат для "членів ЦК". В жодного політика чи бізнесмена в державних і комунальних лікарнях не буде кращих умов, ніж у звичайного українця", - резюмував глава держави.

Порошенко розповів, як можна перемогти коронавірус в Україні.