Головна Новини Політика рада ТОП-10 скандалів у Раді: терор від "Рябошапки", беззубий Богдан і прогноз для "Голобородька"
commentss НОВИНИ Всі новини

ТОП-10 скандалів у Раді: терор від "Рябошапки", беззубий Богдан і прогноз для "Голобородька"

2019-й рік запам'ятається українцям "онлайн-шоу" з детектором брехні для нардепів, секс-скандалами і пранком від "Джокера", який вивідав секрети у обранців народу

30 грудня 2019, 13:40 comments5520
Поділіться публікацією:
























































ТОП-10 скандалів у Раді: терор від "Рябошапки", беззубий Богдан і прогноз для "Голобородька"

Голосуючи за нардепів 9-го скликання, серед яких багато нових облич, українці вважали, що скандальне минуле Ради залишиться в історії. Але не тут-то було: новоспечені парламентарі знайшли, чим здивувати нас в 2019 році. Секс-листування, кримінальне минуле, кулаки замість аргументів і телефонний терор - "Коментарі" обрали ТОП-10 найгучніших скандалів, якими "відзначилися" політики в році, що минає.

"Вибух" — Раді, перемогу — "Голобородько"

Нардеп попереднього скликання Надія Савченко, будучи за ґратами за звинуваченням у підготовці перевороту в Україні, в кінці лютого зробила сенсаційне зізнання. У відповідь журналісту Дмитру Гордону, який спілкувався з нею в присутності конвоїрів, Надія відповіла, що дійсно хотіла підірвати Верховну Раду. Більше того, тепер уже екс-нардеп зробила прогноз щодо президентських виборів-2019: мовляв, у перегонах перемогу здобуде "добрий і чесний Голобородько".

"Чи хотіла я підірвати Раду? Як у кожної розсудливої людини, у мене з'являються звичайні жартівливі бажання. Гострі, саркастичні. І так, я хотіла, але хотіти і зробити – це не одне і те ж", — зізналася Савченко із застереженням, що "вибух" охопив би тільки Раду, а не половину Києва. Надія також помітила, що за слова і думки у нас, на щастя, не садять.

Фейкова бійка і Богдан без зубів

30 жовтня інформаційний простір сколихнула новина про нібито бійку між главою СБУ Іваном Бакановим і головою Офісу президента Андрієм Богданом. За версією "знавців", чиновники не зійшлися в думці, хто має сісти в крісло начальника Головного слідчого управління СБУ, в результаті чого головний СБУшник країни вибив "опоненту" зуб. Через це, говорили в ЗМІ, Богдан перестав ходити на роботу, а президент Володимир Зеленський нібито навіть підписав наказ про звільнення Баканова.

picture

Втім, інформація виявилася фейком, який потішив самих учасників "бійки". Зокрема, "побитий" Андрій Богдан змінив фото профілю в  "Фейсбук", "позбавившись" від зубів за допомогою фоторедактора. Скандал в Мережі Богдан протролив словами: "Баканов, не попадайся на моєму шляху! В наступний раз вип'ю всю кров, будеш котам хвости крутити", — написав глава ОП. До речі, до цих пір на сторінці Андрія Богдана красується жартівливе фото, на якому йому прикриває рот жіноча рука. Мабуть, чиновник все ще зберігає інтригу.

Правда назовні: нардеп виявився ґвалтівником

Справжній резонанс набула архівна справа з нардепом від "Слуги народу" Романом Іванісовим, який у далекому 1996-му був засуджений за тяжкий злочин. Виявилося, що Іванісов провів 2,5 роки у колонії за зґвалтування неповнолітньої неприродним способом, проте, як запевняють ЗМІ, приховав це під час передвиборчої кампанії. Крім липової довідки про несудимість, "слуга народу", за інформацією розслідувачів, міг також підробити два дипломи про вищу освіту, адже інформації про випускника Романа Іванісова в зазначених інститутах не виявилося.

picture

Сам нардеп назвав події майже 25-річної давності фейком, проте журналісти підняли архівну справу, в якій описано, що в Куйбишеві восьмикласник Роман Іванісов в компанії ще трьох хлопців зґвалтував місцеву мешканку. Тоді школяра засудили до 3,5 років, однак відсидів він менше, вийшовши на волю з випробувальним терміном. Незабаром про все розповіла і сама потерпіла, якій через цькування сусідів довелося переїжджати з місця на місце. До речі, про кар'єрний успіх свого ґвалтівника жінка дізналася від журналістів.

Після тривалої перевірки раніше судимого Іванісова з "Слуги народу" виключили 2 грудня, однак він не склав мандат. Нардеп упевнений, що цей скандал – підступи його політичних недругів через його антикорупційну діяльність, і незабаром він надасть громадськості вагомі докази і ім'я замовника.

Детектор брехні для "слуг народу" та відмова брати участь у "Шапіто"

Підозра у хабарництві 11 нардепів з фракції "Слуга народу" в жовтні назвали справжнім шоу, яке транслювали онлайн. Щоб довести, що вони не брали по 30 000 доларів за "провал" законопроекту про ліквідацію корупційних схем при оцінці об'єктів нерухомості, "слуги народу" на чолі з лідером фракції Давидом Арахамією пройшли перевірку на поліграфі.

Відзначимо, що новий закон міг би викорінити хабарництво під час оцінки нерухомості, але депутати проголосували "проти" і висунули альтернативний законопроект. В результаті, в САП відкрили кримінальне провадження про можливе хабарництво щодо Ірини Аллахвердієвої, Ольги Василевської-Смаглюк, Дар'ї Володіної, Юлії Діденко, Олександра Дубінського, Вікторії Кінзбурської, Олексія Ковальова, Ганни Колесник, Олексія Леонова, Анастасії Ляшенко і Євгена Петруняка. Щоб довести свою невинність, обранці народу запропонували перевірити їх на детекторі брехні, і першими стали Давид Арахамія та Олександр Дубінський.

picture

Втім, процедура пройшла не зовсім стандартно: в присутності десятків журналістів, які транслювали події в режимі реального часу. Деякі респонденти відповідали вже пізно ввечері – після 21:00, і багато політиків назвали відповіді "слуг народу" показовим шоу. Втім, незважаючи на всю критику, слова п'яти нардепів, які пройшли процедуру, поліграфолог визнав правдивими. А через непрямі докази (фотографії нібито зустрічі, на якій могли запропонувати хабар) у фракції проводять службове розслідування. До слова, нардеп від групи "За майбутнє" Антон Яценко, якого запідозрили у можливий підкуп колег, від детектора брехні відмовився. Мовляв, не бачить у цьому сенсу і не хоче перетворювати Раду в "Шапіто".

Секс-скандали: "зелена кнопочка" і "провокація" для цікавих

Лише на можливій корупції скандали за участю парламентарів не закінчилися. Небувалий резонанс викликали секс-листування нардепів, а деякі навіть потрапили... на порно-сайт.

"Не заздріть". Одну з перших на любовному листуванні з "Коханим" підловили Олену Криворучкіну. Після голосування за законопроект про зняття депутатської недоторканості вона взяла в руки телефон і прочитала ніжні повідомлення від абонента, який лагідно звертався до нею "зелена кнопочка". Обмінявшись зізнаннями в почуттях, Криворучкіна відповіла "коханому", що хоче "займатися з ним любов'ю день і ніч". Незабаром нардеп обурилася втручанню в її особисте життя і заявила: "Я не лише депутат, я, перш за все, людина. Не заздріть".

picture

А ось нардепа від "Опозиційної платформи — За життя" Іллю Ківу оператори "застукали" вже після розмови по телефону: поспілкувавшись з якоюсь "Юлією конкурс краси", парламентар поправляв пах. Сам Ківа назвав гучне відео, яке в той же день розлетілося по Мережі, "тупим фейком". "Зняли один моїх рухів, а потім повторили його в кадрі кілька разів за допомогою монтажу. І на цей фейк повелися. Хоча про що ми взагалі говоримо? Кожен чоловік робить так само, якщо є, що...", — прокоментував Ківа. Було відео фейком чи ні, але це не завадило йому потрапити на сайт для дорослих Pornhub в категорію "Любительське".

"Провокація" для ЗМІ. Голову комітету з питань зовнішньої політики і міжпарламентського співробітництва Богдана Яременка застали зненацька під час інтимної листування: одночасно він голосував за прийняття законопроектів і спілкувався з дівчиною Аліною, яку цікавлять "секс, зустріч і побачення". Невдовзі журналісти порталу "Букви" зробили ще кілька фото, згідно з якими ця або інша дівчина інформує про вартість інтимпослуг. У кулуарах скандальний нардеп – зразковий чоловік і батько — тут же назвав своє листування навмисною провокацією для ЗМІ, які аж надто часто "заглядають" на екрани чужих мобільних і роблять з цього сенсацію.

picture

picture

Втім, цій версії ніхто не повірив, тому через кілька днів Яременко вибачився за свій вчинок з трибуни парламенту. "Моя дружина — єдина людина, яка знає про мене все, — не має до мене претензій. Саме тому, що знає все. Мають інші... Претензії у моралістів. В цій країні є закон, який захищає мою і кожного з вас особисту переписку. Оприлюднення листування є кримінальним злочином, і той, хто зробив це, заробив від 3 до 7 років", — заявив з трибуни нардеп, показуючи на ложу преси. Після скандалу Богдан Яременко написав заяву про те, що більше не буде очолювати комітет, однак колеги його відставку не  підтримали.

Пранк від "хз" і "Рябошапки"

"Терористом" року для нардепів по праву можна вважати пранкера Джокера, який вступає в листування з обранцями народу під різними ніками і виводить їх на відверті розмови, які потім публікує в своєму Telegram-каналі. Першим постраждав нардеп від "Слуги народу" Михайло Радуцький. Спілкуючись з абонентом "хз", він написав, що "білої" зарплати в розмірі 4 тисяч доларів для народних депутатів було б достатньо". Парламентарій підтвердив, що листування мало місце бути, але спростував, що хтось із колег отримує зарплати в конвертах.

А ось скандальний нардеп Богдан Яременко до публічної заяви у Верховній Раді поспілкувався "з прокурором Рябошапкою", який порадив йому вибачитися перед фракцією і президентом. Власне, незабаром Яременко зробив так, як велів йому жартівник. Ще однією жертвою віртуального "Рябошапки" став заступник голови фракції "Слуга народу" Микола Тищенко, який дуже розговорився. Мовляв, він не знає, що буде в майбутньому, якщо у фракції нічого не зміниться. Тищенко поділився і тим, що кожен день його дружина в сльозах каже: а раптом чоловіка посадять, і як бути далі. "Джокер" настільки увійшов в довіру до співрозмовника, що той навіть попросив пораду, яку тактику застосувати в роботі.
Останньою жертвою телефонного терору став новоспечений нардеп Володимир В'ятрович, який отримав загрозу з нецензурними висловлюваннями нібито від колеги з ВР Максима Бужанського. Коли колишній директор Інституту нацпам'яті оприлюднив повідомлення, Бужанський обурився і назвав його провокацією від самого В'ятровича. Одночасно відписався і "Джокер": мовляв, це справа його рук, і він просто хотів подражнити нового обранця народу.

Громадськість досі гадає, хто ж ховається за маскою невловимого пранкера, і навіть приписує "заслуги" скандальному блогеру Анатолію Шарію. Сам "Джокер" цю версію спростував, сказавши про себе лише те, що у минулому він був пов'язаний з кіно.

Нова Рада – старі традиції: рвана сорочка може коштувати свободи

30 жовтня у Верховній Раді дев'ятого скликання відбулася перша бійка нардепів. Після того, як парламентарії не підтримали проект постанови ОПЗЖ, ініційований Миколою Скориком, про створення тимчасової слідчої комісії Ради щодо подій 2 травня 2014 року в Одесі, сталося зіткнення. Скорик почав з'ясовувати стосунки з Миколою Тищенком, однак до справжньої бійки справа не дійшла: цьому перешкодили десятки колег, через плечі яких кілька хвилин тривала словесна перепалка опонентів.

А ось справжня бійка з нардепом від "Слуги народу" Андрієм Герусом і главою радикальної партії Олегом Ляшком може коштувати останньому волі. Зустрівшись в аеропорту "Бориспіль" з Герусом, який напередодні ініціював закон про імпорт дешевої електроенергії з РФ, Ляшко вимагав пояснень: за які гроші нардеп перебуває у VIP-зоні. Після словесної перепалки колишній депутат пустив у хід кулаки і з криками "Нічого у Росії ми купувати не будемо!" порвав сорочку "слузі народу". Жоден з учасників бійки в органи не звернувся, але справою зацікавилася прокуратура. Держобвинувачі вимагали заарештувати лідера "Радикальної партії", проте Ляшка взяли на поруки нардепи Вікторія Сюмар та Михайло Волинець. Якщо провину екс-депутата доведуть, йому загрожує до семи років в'язниці. Сам же Ляшко назвав цю справу "політичними репресіями".

Команда "затримати чоловіка" — нібито за відмову голосувати "правильно"

Фігурантом ще одного скандалу, знову-таки у фракції "Слуга народу", стала нардеп Ганна Скороход. Жінка, яка є при надії, прямо з трибуни Верховної Ради заявила:через власну думку і відмову голосувати, як їй веліли, Офіс президента нібито дав команду затримати її чоловіка по справі, яка було порушена в Росії ще два роки тому. У свою чергу, глава фракції Давид Арахамія спростував її слова і звинуватив Скороход в тому, що вона неодноразово намагалася підкупити колег. В результаті, за "систематичне голосування в комітетах та сесійній залі всупереч позиції фракції" 15 листопада Ганну Скороход виключили з "Слуги народу".

"Віслюк" і "російські посіпаки": найгарячіша сесія року

Найпалкішим засіданням парламентарів 9-го скликання стала сесія 13 листопада, на якій обговорювали законопроект про ринок землі. Виступаючи проти продажу української території іноземцям, обранці від "Батьківщини" і "Опозиційної платформи – За життя" заблокували трибуну і намагалися повісити банер. Розгорілася гаряча дискусія, під час якої звучали образи на адресу "слуг народу", які ініціювали проект закону. "Віслюк", "покидьок" і "російські посіпаки" — лише деякі епітети, якими обмінювалися колеги в Раді. Але незважаючи на блок трибуни, через якийсь час нардепи почали розглядати земельні питання, все так же яскраво виражаючи свої "за" і "проти".

Приміряв образ Джокера

Найяскравішими образами минаючого року можуть похвалитися нардепи від "Опозиційної платформи – За життя". Так, Нестор Шуфрич 2 жовтня прийшов до парламенту з чорною стрічкою, якою заклеїв собі рот. Таким чином Шуфрич висловив свій протест проти непродовження ліцензії кільком українським телеканалам.

picture

А його колега по фракції Ілля Ківа 12 листопада розгулював сесійною залою в масці Джокера, позуючи камерам журналістів і колег-нардепів. Власне, він надів її лише після того, як демонстративно поклав на трибуну, де в той момент приймав присягу Сергій Рудик. На це відреагував спікер Дмитро Разумков: "Ми не боїмося гумових масок".

 picture

Фото: Ян Доброносов

Нагадаємо, раніше видання "Коментарі" з'ясувало, що українців цікавило Мережі у році, що минає. Ми проаналізували, які саме відеоролики найбільше дивилися на YouTube і вибрали топ найгучніших проектів 2019 року.

Також ми підвели наукові підсумки йдуть року — матеріал про гучних технологічних проривах і найважливіших наукових відкриття, які доводять: майбутнє, про яке мріяли фантасти XX століття у своїх книгах і фільмах, вже настав.

Окрім того, наша редакція підготувала огляд з 12 найбільш резонансних і яскравих подій цього року, за якими стежив увесь світ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!