"Рекордний" бюджет, розкол у "Слузі народу" і розстріл студентів в РФ: яким був цей четвер

Сьогодні нардепи прийняли бюджет на 2020 рік і посварилися через корупцію, а під стінами Ради протестували вчителі

"Дорогий" бюджет. Сьогодні, 14 листопада, парламентарі нарешті прийняли в цілому закон про державний бюджет на 2020 рік. Дане рішення підтримали 280 народних обранців, і тепер у наступні 15 днів проект закону підпише президент. В держскарбницю на прийдешній рік заклали витрати у розмірі 1,195 млрд грн, що на 65,7 млрд грн більше порівняно з 2019-м. На інфраструктуру України виділять рекордну суму - 73,7 млрд грн, на охорону здоров'я направлять 113,3 млрд грн, а на освіту – 145,1 млрд грн. Соціальна сфера у 2020-му отримає 293 млрд грн: зокрема, 50 підуть на субсидії, а 173 – на пенсії. Витрати на нацбезпеку і оборону становитимуть 245,8 млрд грн, що на 33,8 млрд грн більше, ніж у 2019 році.

Скандал. В парламентської фракції "Слуга народу" сьогодні розгорівся скандал навколо нардепа Ганни Скороход, яка заявила про тиск в свою адресу з боку Офісу президента. Так, частина "слуг народу", в тому числі Давид Арахамія і Андрій Герус, вже заявили про необхідність виключити Скороход з фракції нібито за намагання підкупити колег. У той же час інша частина фракції займає нейтральну і навіть протилежну позицію: нібито немає мотиву або треба краще розібратися в ситуації. Тим часом сама Ганна Скороход, яка вагітна, має намір написати в правоохоронні органи заяву на голову своєї фракції Давида Арахамію, який, власне, звинуватив її в корупції. Скороход категорично заперечує звинувачення в її адресу.

Мітинг педагогів. А поки нардепи голосували за бюджет і вирішували скандальні питання, під стінами Верховної Ради зібралися сотні вчителів з вимогою підвищити їм зарплату. Педагоги розташувалися по вулиці Михайла Грушевського, через що правоохоронці були змушені перекрити рух автомобілів. "Вимагаємо гідних умов праці, щоб поважали вчителів, а не гнобили", - заявили учасники акції, які незадоволені тим, що зарплати вчителів, в середньому, - близько 4000 грн. За словами педагогів, такі акції вони будуть влаштовувати до тих пір, поки нардепи їх не почують.

Повернули додому. Сьогодні активіст Ігор Мазур, якого 9 листопада затримали в Польщі на вимогу РФ і звинуваченням в участі в чеченському конфлікті, вийшов на роботу. Зараз екс-учасник АТО є співробітником Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Омбудсмен Людмила Денисова розповіла, що в день арешту вони за дорученням міністра МВС Арсена Авакова направили в Польщу пакет документів з доказами зловживання РФ правом звернення в Інтерпол: російська сторона порушила 2 статті статуту.

Розправа над студентами. Сьогодні в російському місті Благовєщенськ сталася шокуюча подія. Студент Амурського коледжу будівництва та житлово-комунального господарства Данила Засорін прийшов на навчання із зброєю і розстріляв однолітків. У результаті, загинули два хлопця, ще троє поранені. Стрілка заблокували в аудиторії поліцейські: в результаті, Засорін покінчив з собою.

Знайомі студенти кажуть, що він мстився за дівчину, яку зґвалтували в стінах коледжу ті хлопці, по яким він відкрив вогонь. Однак в поліцію заява про зґвалтування не надходила, і зараз копи відпрацьовують цю версію.