Вигнання "слуг народу" і десятки вибухів під мирним Харковом: якою була п'ятниця в Україні

Сьогодні з пропрезидентської фракції вигнали двох нардепів, а представник Кабміну у ВР склала повноваження за власним бажанням

Виключили зі "слуг". Сьогодні, 15 листопада, народних депутатів Ганну Скороход та Антона Полякова виключили з фракції "Слуга народу". Скороход вчора публічно звинуватила владу в переслідуванні її цивільного чоловіка - громадянина РФ Олексія Алякіна, який знаходиться в міжнародному розшуку за запитом Росії. На її думку, це сталося через голосування всупереч рішенню фракції: вона голосувала за збереження у власності держави ГТС, а також проти земельної реформи. Антон Поляков, у свою чергу, повідомляв журналістам, що глава Офісу президента Андрій Богдан викликав його до себе в кабінет, вимагаючи пояснити причину відмови голосувати за ряд законопроектів. Нагадаємо, що голова фракції "Слуги народу" Давид Арахамія раніше звинуватив Ганну Скороход в корупції. В результаті, Скороход та Поляков тепер позафракційні.
Свої повноваження сьогодні склала і нардеп від фракції "Слуга народу" Ірина Верещук, яка відтепер не є представником Кабміну в парламенті. Верещук запевнила, що написала заяву за своєю ініціативою, і припустила, що її місце дістанеться "слузі народу" Олені Шуляк.

Кінець розведення. Голова комітету з питань нацбезпеки і оборони Олександр Завітневич сьогодні заявив, що розведення сил на Донбасі до зустрічі в "нормандському форматі" більше не буде. Розведення сил і засобів торкнулося ділянок поблизу трьох населених пунктів. Зараз в Генштабі вивчають інші ділянки на 400 км фронту, однак до зустрічі "нормандської четвірки" і команди від президента нічого робити не будуть.

Вибухи. У Харківській області на Центральній артилерійській базі забезпечення боєприпасами прогриміли десятки вибухів. Місцеві жителі Балаклії, недалеко від якої знаходиться склад, не на жарт стривожилися через дим і гучні звуки. Однак в Міністерстві оборони України заспокоїли і сказали, що вони проводять планове знищення боєприпасів. У загальній складності, в котловані, де проходила утилізація, пролунало близько 20 вибухів. У міністерстві також зазначили, що місцевим жителям та об'єктам інфраструктури нічого не загрожує.

Стихія. На Францію обрушився сильний снігопад. 15 листопада на південному сході країни паралізовано рух, а без електрики залишилися більше 300 000 сімей в Дромі, Ардеші, Ізері та Роні. Крім того, зафіксовано і смертельний випадок: на 63-річного чоловіка впало дерево, і врятувати постраждалого не вдалося. Крім падаючих дерев, потенційну загрозу представляють ЛЕП і стовпи, які не витримують таку кількість снігу.

Тим часом у Венеції оголосили надзвичайний стан через повені. Мер італійського міста Луїджі Бруньяро розпорядився закрити прохід на центральну площу Сан-Марко, яка затоплена на 70%. Очікується, що рівень води в туристичному центрі незабаром підніметься до 150 сантиметрів. Уряд заявив, що на ліквідацію наслідків вже виділили 20 млн євро.