ТОП подій п'ятниці: розмова Зеленського з Путіним і військовий призов з 18-ти

В Україні запропонували дозволити підліткам міняти стать, а коронавірус може вразити до 80% населення Землі

Що обговорювали президенти. Сьогодні відбулася телефонна розмова президента України Володимира Зеленського з лідером РФ Володимиром Путіним. Глави держав говорили про підготовку до майбутньої зустрічі лідерів "Нормандської четвірки", а також про попередні домовленості за результатами паризького саміту 9 грудня 2019 року. Ключовою темою розмови став обмін полоненими, яких зараз утримують на Донбасі, в Криму та РФ. За підсумками телефонної розмови президенти домовилися активізувати роботу на рівні Тристоронньої контактної групи в Мінську.

Закон про зміну статі. Парламенту запропонували схвалити законопроект № 2684 про внесення змін щодо реалізації прав підлітків у сфері охорони здоров'я. Цей документ дозволить підліткам з 14 років міняти стать без згоди батьків. Крім того, школярі зможуть відмовлятися від лікування алкоголізму, наркоманії, токсикоманії, інших небезпечних залежностей чи хвороб. Проект також вносить зміни в закон України "Про охорону дитинства": з'явиться поняття "дитина підліткового віку (підліток)" та напрями соціального становлення.

Армія з 18-ти. Заступник міністра оборони Олександр Поліщук розповів про те, що в Міноборони проведуть експеримент, предметом якого стане надання можливості бажаючим призовникам служити в ЗСУ з 18 років. У той же час, міністр зазначив, що в Україні не мають наміру відмовлятися від призову на строкову службу.

Небезпечний прогноз. Коронавірус може вразити 80% населення Землі. Згідно з дослідженням Центру статистики і кількісних досліджень інфекційних хвороб університету Флориди, його голова і консультант ВООЗ Айра Лонджині сказав, що вірус можуть підхопити дві третини всього населення. Таке припущення він зробив, виходячи з інформації про те, що кількість заражених COVID-19 різко збільшилася.

За словами експерта, носій вірусу зазвичай передає його, як мінімум, двом або трьом людям. Тому сьогоднішнє число інфікованих - більше 60 000 чоловік – може бути на мільярди більше. На думку консультанта ВООЗ, навіть якщо вдвічі зменшити передачу коронавірусу, він все одно може вразити близько третини людей. Вчені роблять сміливий прогноз: "рівень ураження" може досягти 60-80% населення Землі.