Продовження карантину з пом'якшенням: ризики, плюси і недоліки рішення влади

Експерти розійшлися в оцінці рішення влади продовжити карантин в Україні до 22 червня, але з пом'якшенням

Уряд України заявив про продовження карантину до 22 червня з пом'якшенням деяких обмежень. Експерти оцінили для видання "Коментарі" це рішення.

"Навіть найбагатші країни відчувають економічну паніку"

Події останніх місяців показали, що жодна країна не володіє якоюсь абсолютною формулою боротьби з коронавірусом. І це, в першу чергу, стосується стратегії, відзначає соціолог Павло Кутуєв.

"У розмові зі мною професор Нью-Йоркського університету Георгій Дерлуг'ян відзначив кілька важливих пунктів. По-перше, поки ще ні від одного коронавірусу не вдалося розробити вакцину. Тому питання щодо того, чи вдасться розробити вакцину саме проти цього коронавірусу – відкрите. По-друге, той же Дерлуг'ян висловлює побоювання, що ослаблення карантинних заходів буде вести до спалахів захворюваності. Тобто, ніхто напевно не знає, яким чином будуть розвиватися події", – акцентує соціолог.

А фоном цих подій, підкреслює Павло Кутуєв, є протиріччя між карантином, закриттям всього і вся (що дозволяє знижувати ризик захворюваності, рятувати життя, оберігати систему охорони здоров'я від перевантаження пацієнтами), а з іншого боку – фактичним убивством економіки.

"У сучасному світі, принаймні, у розвинених країнах, поріг терпимості до смерті принципово більш низький, ніж в середині ХХ століття, – говорить експерт. – У результаті кожний уряд, зокрема український, змушений маневрувати. Навіть найбагатші країни відчувають економічну паніку. І постійно говорять про необхідність якнайшвидшого відкриття економіки. Тому і Кабмін України починає знімати карантинні обмеження".

Оцінюючи плани, які оприлюднені, соціолог називає запропоновану стратегію цілком адекватною.

"Запуск транспорту (включаючи метро), відкриття готелів, торгових центрів і так далі, – нагадує Павло Кутуєв про прийдешні послаблення. – Правильне рішення уряду, що ослаблення карантинних заходів буде приймати до уваги регіональну специфіку. І в областях, де не фіксується стабільне зниження інфікування, обмеження зніматися не будуть".

Ключем до успіху такої політики, на думку експерт, буде ретельний моніторинг ситуації після ослаблення (зняття) обмеження.

"І, безумовно, важлива самодисципліна населення, – впевнений соціолог. – Порівняння динаміки розповсюдження вірусу показує, що східно-азіатські суспільства, які вважаються більш дисциплінованими і законослухняними, краще впоралися зі стримуванням епідемії, ніж західні суспільства. Тому держоргани зобов'язані чітко і жорстко контролювати бізнеси, щоб вихід з карантину відбувався в найсуворішій відповідності до оприлюдненої стратегії. А громадяни повинні практикувати самодисципліну і розумні самообмеження. І, природно, – постійний моніторинг динаміки захворюваності. При найменших індикаторах до зростання необхідно повернення і до більш жорстких обмежень".

"Роботи ще багато, але позитивні тенденції в оргзаходах і відновлення економіки вже простежуються"

Економіст, представник Економічної експертної платформи Олег Гетьман нагадує: аналітичні центри неодноразово підкреслювали, що з 22 травня має запрацювати громадський транспорт, при умови заходів безпеки.

"До щастя Кабінет міністрів прислухався до пропозицій експертів і дозволив працювати наземному транспорту з 22 травня, а метрополітену – з 25 травня. Фінального тексту оновленої постанови 211 на момент коментаря ще не було. Але за заявами КМУ можна зробити висновок, що запрацює майже весь транспорт, крім міжнародного та міжобласного, – зазначає Олег Гетьман. – Це позитивний крок, важливий для поступового запуску економіки".

В той же час експерти відзначали, що разом із запуском транспорту необхідно тимчасово скасувати всі пільги на транспорт, щоб мінімізувати навантаження на нього, і захистити категорії населення з групи ризику.

"Наразі не відомо – чи враховані ці пропозиції в Постанові, – каже експерт. – Також з 22 травня запрацюють готелі, можливі спортивні заходи без глядачів, відкриються дитячі сади – за умови заходів безпеки. Такі зміни моделі карантину бачаться мені оптимальними в цей час. Разом з тим, необхідно посилювати епіднагляд, збільшувати кількість тестувань, покращувати відстеження контактів хворих, тестувати вибіркові групи на антитіла – щоб ефективно подолати епідемію. Тому роботи ще багато, але позитивні тенденції в оргзаходах і відновлення економіки вже простежуються".

"Влада швидше реагує на вимоги українців, ніж сама приймає адекватні рішення"

Адаптивний карантин треба було вводити в Україні спочатку, вважає директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик. А зараз влада швидше реагує на вимоги українців, ніж сама приймає адекватні рішення.

"Щоб не розповідав головний санітарний лікар України, МОЗ і прихильники надзвичайних заходів, карантин у тому варіанті, в якому він вводився (жорсткі заборони) не сприяв ні якісній боротьбі з коронавірусом, ні нормальному функціонуванню економіки і життєдіяльності суспільства", – каже Віталій Кулик.

На думку директора ЦДПГС, відвідання парків, роботу малого бізнесу (ті ж літніх майданчиків громадського харчування) не можна було забороняти.

"Але влада займалася нагнітанням страху, – зазначає експерт. – Той самий головний санлікар Віктор Ляшко визнав, що не було ніяких медичних передумов для того, щоб забороняти людям відвідувати парки. Заборону ввели, щоб створити режим страху. І це вдалося... В результаті – паніка, страх, нервове напруження, вибиті зі своїх ніш підприємці, величезні збитки, зростання недовіри до дій влади".

Віталій Кулик називає перехід до адаптивного карантину явно запізнілим рішенням.

"У нинішніх умовах, коли перша хвиля страху (певною мірою – штучного) пройшла, люди просто стали просто ігнорувати карантинні обмеження, – пояснює експерт. – І уряду довелося пом'якшувати заходи – під тиском акцій протесту, а також розуміючи, що сама держава нездатна забезпечити повне дотримання карантину. Зате здатна лобіювати певні преференції для всього роду "велюрів", "епіцентрів" і так далі... Фактично уряду довелося очолити процес переходу жорсткого всеукраїнського карантину в більш м'який – адаптивний, в залежності від ситуації в тому чи іншому регіоні".

Як повідомлялося, Україна відкриває міжнародні кордони, але не з усіма країни.

Раніше ми писали, що з 22 травня Україна буде послаблювати карантин, зокрема, почне працювати деякий вид транспорту.