ДУМКИ

Максим Маньковський : Росія не хоче закінчувати війну

31-07-2020 13:07

0

Максим Маньковський

політичний аналітик

Політичний аналітик Максим Маньковський розповів виданню «Коментарі», про що говорять останні дії української влади на «донбаському напрямку» (перемир'я, ротація переговірників). І чого чекати далі

"Саме перемир'я, як таке, це добре. Але тільки тоді, коли воно виконується. А коли щороку робляться спроби, а за фактом йдуть обстріли і гинуть люди, то це фікція, яка ніяк не допомагає досягти основної мети – повернути захоплені території і відновити контроль над кордоном.

А в цьому році перемир'я ще й відбувається на тлі чергових кадрових змін у складі нашої делегації, а також заяв заступника глави Адміністрації президента Росії Дмитра Козака (назвав переговори з Донбасу на рівні радників лідерів "нормандського формату" безглуздими, фактично запропонувавши відмовитися від цього формату – ред.), які явно не наближають нас до прогресу в переговорах.

Звичайно, зараз існує багато різних версій, чому Леонід Данилович пішов у черговий раз (мова про те, що голова української делегації в Тристоронній контактній групі, другий президент України Леонід Кучма покинув цей пост – ред.). При цьому варто зазначити, що про свої наміри піти з посади голови делегації він говорив ще три місяці тому.

Нагадаю, що Кучмі 9 серпня виповнюється 82 роки – і тому, на мою думку, це банальна втома на тлі розуміння, що в найближчим часом очікувати якогось значного прориву на переговорах не варто.

Призначення нового голови делегації – це скоріше вимушений крок, ніж реалізація нової стратегії. Навряд чи Леонід Макарович Кравчук (перший президент України підтвердив вчора своє призначення – ред.), зважаючи на його поважний вік (86 років) і політичну історію, зможе стати таким собі локомотивом перезавантаження переговорного процесу, який є дорогою з двостороннім рухом.

Не секрет, що ситуація в Мінську зайшла в певний глухий кут. Тому будь-який напрацьований на тому майданчику документ може мати незрозумілі наслідки. І краще його відсутність.

Пам'ятаєте фразу з дитячого мультфільму "Стратити не можна помилувати", коли треба було вірно поставити кому. Так от, зараз розстановка ком може віддалити або наблизити нас до світу. Це прекрасно розуміють всі.

Для цього і далі, як мені здається, буде продовжуватися дипломатична гра, різкі заяви і демарші з боку представників Росії. Що свідчить, в першу чергу, про її небажання закінчувати цю війну".

***

Раніше "Коментарі" дізналися у експертів, яка користь від призначення Леоніда Кравчука головою ТКГ.





Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!