ДУМКИ

Олег Жданов : У Кремлі не врахували, що Лукашенко за своє крісло буде битися до останнього

31-07-2020 14:07

1

comments3734

Олег Жданов

військовий експерт

Посол Росії в Мінську Дмитро Мезенцев назвав представників ПВК «Вагнера» (затриманих громадян Росії в Білорусі) співробітниками приватного охоронного підприємства, які запізнилися на рейс, «прямуючи транзитом в третю країну». Що насправді сталося? Чи вдасться РФ «зам'яти» ситуацію? Свою версію подій виданню «Коментарі» розповів військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов

"Перша половина сказаного послом – це правда. У РФ немає офіційно ніяких ПВК, вони маскуються під охоронні агентства.

Ну, а друга половина пояснення Мезенцева (що нібито російські "охоронці" мали намір вилетіти з Мінська в Стамбул 25 липня, але не встигли на літак) – це, звичайно, казки.

Причому, бреше РФ, не червоніючи. Адже там склалася ментальність, що вони – центр землі, що їх всі бояться, а ось вони – нікого. Можуть спокійно труїти людей у Великобританії, захоплювати землі Молдови, Грузії і України, проливати кров по всій планеті...

Зараз те ж саме – хлопці приїхали спокійно, відчували себе в безпеці. Але в Кремлі, схоже, не врахували, що Лукашенко за своє крісло буде боротися до останнього. І він почав бити на випередження.

Втім, думаю, що три десятки затриманих – це лише вершина айсберга. Адже, за деякими даними, РФ направила до Білорусі близько двохсотень "вагнеровців". Не виключаю, що там є схрони із зброєю.

Зрозуміло, що Росія буде намагатися відмазатися. Але не особливо стараючись. Все тому ж, що відчуває свою повну безкарність. Якщо можна посилати "туристів" і "відпускників" постріляти на Донбас, чому не можна у Білорусь?

До речі, мені здається, що у РФ є свій ставленик на білоруських виборах – опозиційна кандидатка на посаду президента Білорусі Світлана Тихановська. Вона вважається проросійськи налаштованої. Хотіла зняти свою кандидатуруі, а потім раптом збадьорилася. З'явилися гроші, пішли масштабні мітинги.

Думаю, росіяни не проти провернути в Білорусі варіант нашого Майдану. Адже вже відомо, що взимку 2014-го снайпери, які розстрілювали і мітингувальників, і силовиків, були в російському камуфляжі і били з російських гвинтівок. Як кажуть, робіть висновки...

Лукашенко, схоже, зробив. І б'є на випередження, захищаючи свою владу.

Поки це був лише перший  - показовий – обмін ударами. Тепер почнеться підкилимна частина боротьби. РФ може гарантувати підтримку Лукашенка на виборах і відсутність терактів, які можуть влаштувати неотловленные "вагнеровці". Але натомість, зрозуміло, буде вимагати абсолютної лояльності.

Не домовляться – буде подальша дестабілізація обстановки".

***

Раніше політичний експерт Євген Магда проаналізував для видання "Коментарі" затримання в Білорусі бойовиків ПВК "Вагнера".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!