ДУМКИ

Олексій Дорошенко : Карантин не повинен зупинити країну. Якщо у тебе нежить – це не привід зносити голову

14-08-2020 16:08

0

comments1396

Олексій Дорошенко

голова Національної Ради економічного розвитку і Української асоціації постачальників торговельних мереж

В Україні – все більше хворих коронавірусом. Восени прогнозується друга хвиля. Голова Національної Ради економічного розвитку та Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко розповів виданню «Коментарі», яких помилок, що були раніше під час введення карантинних заходів, влада повинна уникнути, щоб не зруйнувати бізнес в країні

"Не можна допускати загальної зупинки економіки. Це виявилося набагато страшніше, ніж сама пандемія. Якщо ми подивимося на кількість хворих і померлих від загального числа тих, що заразилися – так, загроза є. Але не така страшна, як здавалося на початку пандемії.

Так, звичайно, потрібно бути акуратними, дотримуватися заходів безпеки. Але якщо у тебе нежить – це не привід зносити голову. Потрібно лікувати нежить. У нашому випадку - діяти точково. До чого зараз прийшли з адаптивним карантином. Є проблеми в окремих населених пунктах – повинні ізолюватися вони, а не цілі галузі, не ціла країна.

А у нас: потяги то ходять, то не ходять, щось то працює, то - зупиняється. У такому безладі всі на все плюнули, кожен живе, як хоче. І це властиво не тільки Україні. Така реакція у всьому світі. Хтось не особливо вірить в коронавірус, хтось - не особливо його боїться.

За рахунок занурення в ізоляцію у нас було менше захворювань. Але більше їх стало не з-за роботи, а через відпочинок, з-за метання (в тому числі з боку влади), з-за байдужого ставлення до рекомендацій.

Як якщо не підняти, то хоча б не впустити ще нижче в цій ситуації економіку? Найпростіше – влити гроші у вигляді кредитів, які вже стали дешевше. Але поки їх не влили в економіку. Рецепт, якому близько ста років: хочеш підняти економіку – роздавай кредити. Не обраним підприємствам, а всім представникам бізнесу. Рецепт універсальний. Але у нас обирають "рецепт" від колишнього російського прем'єра Медведєва: "Грошей немає, але ви тримайтеся". І такий підхід з боку влади ми не змогли подолати досі".

***

Нагадаємо, що згідно з соціологічним дослідженням Центру Соціс " і Центр Разумкова, 83,2% українців стверджують, що серед їх родичів, друзів і знайомих немає нікого, хто вболівав би коронавірусом.

Між тим, в Україні оновився антирекорд – за добу підтвердили 1732 нових випадку коронавіруса.

Про те, як маніпулюють на темі коронавіруса, розповів PR-експерт, політичний аналітик Олександр Солонько.





Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!