ДУМКИ

Віталій Шапран : Зростання мінімальної зарплати, конверти і інфляція - до чого готуватися українцям

21-08-2020 14:08

0

comments1097

Віталій Шапран

член Ради Національного банку України

Як підвищення мінімальної зарплати з вересня, яке мають намір узаконити 25 серпня на позачерговій сесії парламенту, може відбитися на інфляційних очікуваннях? Які плюси є в даному рішенні, яке, за даними Мінфіну, обійдеться бюджету в 3 млрд гривень за три місяці? Своїми думками з цього приводу з виданням «Коментарі» поділився член Ради Національного банку України Віталій Шапран

"По-перше, самі по собі інфляційні очікування - це ще не інфляція.

По-друге, найбільший вплив на інфляцію чинять очікування населення і бізнесу, а вони, як правило, дуже інертні в своїй реакції на бюджетні показники.

І головне, при розрахунку ефекту від підвищення мінімалки влада зазвичай враховує ефект для бюджетників.

Насправді зростання мінімалки - це каталізатор для офіційних зарплат по всій країні. Така практика українського бізнесу, що при зростанні мінімальної з/п ті, хто ховає істотну її частину в конвертах, підвищують офіційну частину, щоб не привертати зайвий раз увагу податкових органів. Так що, думаю, для бюджету зростання мінімальної з/п в результаті буде не таким вже й великим мінусом.

Що ж стосується впливу підвищення мінімальної з/п на інфляцію, то в комплексі воно буде мінімальним, тому що сам процес підвищення розтягнутий у часі. Також я нагадаю, що інфляція зараз в річному вимірі становить 2,4%, що на 2,6 процентні пункти менше інфляційного таргета. Тому ініціативу зі зростання мінімальної зарплати я розглядаю виключно як фактор, стимулюючий відновлення споживання і прискорючий цей процес".

***

А ось економічний експерт, координатор громадської ініціативи "Рух бізнесу України" Андрій Гарнат вважає, що мінімальна зарплата в Україні служить інструментом політиків і пресом для бізнесу.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!