ДУМКИ

Павло Себастьянович : Як зробити ефективним український варіант служби фінансових розслідувань

23-09-2020 09:09

1

Павло Себастьянович

координатор проекту "ГУрУ-Громадський Уряд України"

Ідею створення в Україні Бюро економічної безпеки (БЕБ), законопроект про яке парламент підтримав у першому читанні, проаналізував для видання «Коментарі» Павло Себастьянович - координатор проекту ГУрУ (Громадський Уряд України)

"Кілька років тому ми проводили круглі столи, де обговорювали ідею створення в Україні служби фінансових розслідувань. Тієї самої, функції якої зараз хочуть покласти на БЕБ. Тоді ми відзначили ключові характеристики такої структури, щоб вона працювала ефективно.

Перше - підпорядкованість. Якщо президенту (який призначатиме-пропонуватиме керівника даного органу, як у випадку з Генпрокуратурою чи СБУ), то зрозуміло, що той не буде незалежний. Ця структура повинна бути в підлеглості Кабміну (наприклад, Мінфіну), а її глава вибиратися на відкритому конкурсі.

Друге - особовий склад. Повинно бути не більше 3 тисяч чоловік. В ідеалі - також на конкурсній основі. При цьому, якщо набирати їх з сьогоднішньої податкової міліції, відділу "К" СБУ, ВБЕЗ (відділ по боротьбі з економічними злочинами), то БЕБ перетвориться знову в податкову міліцію. Вони ж прокидаються з думкою - на кого сьогодні наїхати, кого сьогодні "пресанути". Це життєве кредо сьогоднішніх податківців і "борців з економічною злочинністю" в рядах силовиків. І якщо ці люди опиняться в новій службі, вони будуть займатися тим же, чим і зараз - кошмарити бізнес.

Третє - повноваження. Чи повинні там бути воєнізовані підрозділи? Чи можуть вони безперешкодно входити на будь-які об'єкти господарювання або додому до керівника підприємства? Важливо зрозуміти, що мета БЕБ - охорона бюджетних коштів, боротьба з контрабандою. Пенсійні та соціальні фонди, бюджетні програми (як витрачаються бюджетні кошти). Але точно не пресинг бізнесу.

Резюмуючи: якщо БЕБ буде підпорядкований президенту, складатися з колишніх співробітників вищеназваних структур і володіти розмитими повноваженнями - ефективності від нього чекати не доводиться. А проблем - так. Поки у мене складається враження, що в Україні намагаються створити черговий силовий блок, від якого нічого доброго не буде".

***

Голова ради в Інституті податкових реформ Олена Хотенко запевняє, що Бюро економічної безпеки не стане палицею-вибивачкою.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!