ДУМКИ

Іван Ліптуга : Замість реальної допомоги турбізнесу держава дає спірні "цінні рекомендації"

07-12-2020 10:12

0

Іван Ліптуга

президент Національної туристичної організації України

Тимчасова адмінколлегія АМКУ рекомендувала туристичним операторам вказувати вартість турів на своїх сайтах в гривні без "власного курсу валют". У разі невиконання рекомендацій, оператори змушені будуть заплатити штраф. Дане рішення оцінив для видання "Коментарі" президент Національної туристичної організації України (НТОУ) Іван Ліптуга

"По-перше, незрозуміло, для чого в ситуації, коли туризм як сектор економіки через пандемію COVID-19 практично зупинився, зараз нагнітати це питання, якому сто років в обід? Реальної допомоги турбізнесу держава не надає, всі виживають, як можуть . Зате нам дають "цінні рекомендації", які в результаті приведуть до одного - до підвищення цін в гривнях.

По-друге, очевидно для всіх, що туроператори в будь-якому випадку прив'язані до цін у валюті, так як розраховуються з партнерами не гривнями. Туристичний продукт від інших продуктів відрізняє те, що оплачується він задовго до його споживання. А курс гривні, також загальновідомо, не стабільний. Тому туроператори, які приймають передоплату у клієнтів, повинні передбачати ризики курсової різниці. І будуть це робити в будь-якому випадку.

Туроператори і турагенти вже обговорюють це питання. І вихід тільки один: зафіксувати ціни в гривнях можна тільки піднявши вартість турів з урахуванням ризику коливання курсу на міжбанку".

***

Раніше голова Всеукраїнської Асоціації туроператорів Ігор Голубаха висловив упевненість, що в туристичній галузі не повинно бути грантожерства.

А виконавчий директор Української Асоціації турагенцій Павло Григораш розповів виданню "Коментарі" про перспективи різдвяно-новорічних турів для українців - як всередині країни, так і за її межами.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!