ДУМКИ

Ілля Несходовський : Економічні провали і перемоги Україну-2020

09-12-2020 11:12

0

Ілля Несходовський

директор Інституту соціально-економічної трансформації

Про головні економічні перемоги і провали України в кризовому 2020 році виданню «Коментарі» розповів директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський

"Найбільша економічна помилка - тотальний карантин навесні. Він був необґрунтованим, завдав суттєвих збитків підприємствам і безпосередньо українцям. Як наслідок - катастрофічне падіння економіки (на 11% ВВП) у другому кварталі.

Але ж була альтернатива. Ще тоді я пропонував ввести адаптивний карантин. Але його ввели фактично лише з серпня. Правильне, але запізніле рішення.

Карантин вихідного дня в минулому місяці - ще одна помилка влади.

Підтримка галузей в цілому і українців зокрема була недостатньою. При тому, що ресурси були.

Провалена по ряду причин і політика виконання держбюджету.

Незважаючи на дуже складний рік, економічні позитиви все ж були. Серед таких можна назвати роботу податкової - боротьба з податковими скрутками і схемами, оперативне (незважаючи на кризу, на падіння економіки) наповнення бюджету податками. При тому, що митниця повністю провалив свою діяльність.

Ще одна перемога - питання будівництва доріг. У цьому році їх зробили багато, інфраструктура значно оновилася. Але те, що кошти на дороги брали з коронавірусного фонду було необгрунтованим. І це - негатив".

***

На думку голови Національної Ради економічного розвитку і Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенко, держава намагається пройти кризовий час за рахунок малого і середнього бізнесу.




Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!