Блог

Кущ Олексій: Боротьба з незаконним відбором природного газу

Ми лише тоді будемо точно знати про обсяги видобутку власного природного газу та нафти, коли буде наведено лад з обліком та припинене незаконне тіньове використання природних ресурсів.

0

comments5204

Кущ Олексій

аналітика, економіка, фінанси

Постійний автор «Ділової столиці» та інших провідних видань, лідер рейтингів медійного цитування. Має великий досвід роботи в банках та інвестиційних компаніях. Працював начальником департаменту цінних паперів, директором іпотечного центру. Багаторічний радник президента Асоціації українських банків.

Ми лише тоді будемо точно знати про обсяги видобутку власного природного газу та нафти, коли буде наведено лад з обліком та припинене незаконне тіньове використання природних ресурсів.

 

Як це робити на системному рівні, демонструє Укрнафта, яка зараз перебуває під управлінням держави.

Служба безпеки ПАТ «Укрнафта» виявила, що невстановлені особи в одному із сіл Надвірнянського району Івано-Франківської області, з метою несанкціонованого відбору газу, який постачався власникам окремих домоволодінь, вчинили несанкціоновану врізку в газопровід НГВУ «Надвірнанафтогаз» ПАТ «Укрнафта».

 

Фактично було з'єднано діючий та недіючий газопроводи з метою незаконного відбирання газу для власних побутових потреб.

Івано-Франківський науково-дослідний і проектний інститут ПАТ «Укрнафта» підрахував, що витрати нафтового газу, який міг бути несанкціоновано відібраний, становлять 3859 м.куб на добу.

 

З врахуванням вартості газу для населення (постачальник ТОВ «ГК «Нафтогаз України») на рівні 7,96 грн за 1 м.куб, щодоби несанкціоновано відбирався газ на 30 718 грн або 11 211 937 грн за рік.

 

Це лише один з фрагментів пазлу "тіньового газу", який нам доведеться зібрати та потім зруйнувати як "корупційну мандалу".

Поки що факт виявлення незаконної врізки зареєстровано в ЖЄО Надвірнянського ВП та внесено до ЄРДР за ознаками складу злочину передбаченого ч.3 ст.185 КК України.

Працівники Національної поліції України спільно із Службою Безпеки ПАТ «Укрнафта» проводять заходи по встановленню зловмисників.

І ця робота має бути проведена на системному рівні не тільки в Укрнафті, але й в інших компаніях, які видобувають природний газ та інші природні ресурси.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!