Блог

Кущ Олексій: Чи залишиться Харківська область ще і без газу...

01 грудня 2023 року, після проведення всіх необхідних технологічних процедур, на Сахалінському нафтогазоконденсатному родовищі (яке перебувало у користуванні «Укрнафтобуріння») за рішенням суду було повністю зупинено видобуток природного газу та газового конденсату.

0

comments1961

Кущ Олексій

аналітика, економіка, фінанси

Постійний автор «Ділової столиці» та інших провідних видань, лідер рейтингів медійного цитування. Має великий досвід роботи в банках та інвестиційних компаніях. Працював начальником департаменту цінних паперів, директором іпотечного центру. Багаторічний радник президента Асоціації українських банків.

Питання, яке напряму впливає на рівень національної безпеки країни.

Чи залишиться Харківська область ще і без газу...

Я вже писав про факт нечуваного суддівського саботажу під час війни.

Причому, факт саботажу з боку суддівської гілки влади стався якраз тоді, коли Укрнафта почала успішне складання пазлу енергетичного суверенітету країни.

 

В минулому році в управління Укрнафти було передано підприємство "Укрнафтобуріння".

І це дало суттєві позитивні результати: за 2023 рік Компанія отримала рекордний прибуток (звісно, цьому успіху посприяв цілий набір факторів, зокрема суттєве покращення менеджменту, але розширення ресурсної бази - в тому числі).

Завдяки цьому рішенню, компанія «Укрнафтобуріння» зберегла робочі місця, ввела в експлуатацію нові свердловини.

Як наслідок - суттєве поповнення державного бюджету.

 

Відповідно до укладеного договору управління у грудні 2023 року «Укрнафтобуріння» мало переказати 90% свого прибутку державі.

Україна – одна за найбагатших країн Європи за природними ресурсами, але щорічний дохід держави від використання цих ресурсів до війни був мізерний.

Головним чином, через олігархічну модель надрокористування в Україні.

Одним з кроків по створенню енергетичної стійкості України є передача «Укрнафтобуріння» в управлінні Укрнафти.

Зауважимо, що «Укрнафтобуріння» займала друге місце серед приватних компаній за обсягами видобутку газу, а за обсягом видобутку нафти – була лідером серед приватників.

 

Але 01 грудня 2023 року, після проведення всіх необхідних технологічних процедур, на Сахалінському нафтогазоконденсатному родовищі (яке перебувало у користуванні «Укрнафтобуріння») за рішенням суду було повністю зупинено видобуток природного газу та газового конденсату.

 

За інформацією компанії:

"Підставою для вжиття таких заходів є постанова Шостого апеляційного адміністративного суду України якою був анульований спеціальний дозвіл на користування надрами № 6349 від 10 липня 2019 року.

Колегія суддів у складі Вівдиченко Т.Р., Аліменка В.О. та Кузьмишиної О.М. задовольнила апеляційну скаргу Державної служби геології та надр України: скасувала наказ Державної служби геології та надр України № 204 від 27 червня 2019 року «Про надання спеціальних дозволів на користування надрами» та анулювала спеціальний дозвіл на користування надрами № 6349 від 10 липня 2019 року, згідно з яким ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» проводить свою діяльність з видобутку вуглеводнів на Сахалінському газоконденсатному родовищі".

На думку компанії "Шостий апеляційний адміністративний суд України без належних правових підстав скасував наказ Держгеонадра та анулював спецдозвіл на видобуток".

 

Відмінивши новий спецдозвіл "суд зупинив видобуток газу компанією, що входить до 5 найбільших приватних газовидобувних компаній в країні, яка бореться за енергонезалежність після того, як зіскочила з «газової голки» агресора".

Все це сталося під час проходження надважкого опалювального сезону, коли Україна вперше в історії незалежності проходила його лише за рахунок газу внутрішнього видобутку.

Хоча зараз кожен видобутий кубометр газу, тонна конденсату або нафти, кожна гривня податку для бюджету держави із зруйнованою економікою має просто критично життєве значення.

 

Наразі потенціал «Укрнафтобуріння» - близько 500 млн кубометрів природного газу на рік.

 

Одна з версій того, що відбувається:

Мова може йти про судовий саботаж стратегічних галузей під час війни та загрозу "олігархічного реваншу", який за допомогою судової системи намагається "хакнути" природні ресурси країни.

Як може суд своїм рішенням під час війни зупиняти діяльність стратегічного підприємства, яке знаходиться під управлінням держави?

Зупиняти під час війни видобуток природного газу, завдяки якому функціонує економіка та опалюються населенні пункти?

Коли країна намагається пройти на власних запасах енергоресурсів таку важку зиму і ще важча зима попереду?

Це не кажучи про втрачені робочі місця, податки, прибуток компанії, 90% якого піде у державний бюджет.

 

Отже, 01 грудня 2023 року, "ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» провело всі необхідні технологічні заходи і "вимушено виконало вимоги законодавства, яке забороняє здійснення діяльності з видобутку вуглеводнів без спеціального дозволу на користування надрами, який був анульований рішенням Шостого апеляційного адміністративного суду".

 

Звичайно, що "Сахалінка" - це ласий шмат на ринку газовидобування.

Відомий олігарх давно полював на неї, хоча зараз він стоїть біля "вільної каси", готуючись відповісти по своїх векселях.

Але атаки на родовище перемістились з корпоративної сфери у судові зали.

Те, що не змогли зробити російські ракети, зробили люди у мантіях.

 

До речі, за прогнозом НБУ, у 2025 році буде повністю припинено транзит природного газу через українську газо-транспортну систему.

Отже систему ГТС доведеться розгортати в режимі реверсу і видобуток природного газу на сході країни необхідно суттєво збільшити.

Для запобігання можливим кризовим ситуаціям в енергетичній сфері, Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) та Публічне акціонерне товариство «Укрнафта» звернулись до Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) з проханням вирішити питання використання ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» спеціального дозволу на видобуток вуглеводнів на Сахалінському родовищі на період дії режиму воєнного стану для забезпечення надходжень до держбюджету.

 

У парламенті зареєстровано законопроект №11137 від 01.04.2024, відповідно до якого врегульовується можливість використання спеціального дозволу на користування надрами та видобуток вуглеводнів на Сахалінському родовищі у Харківській області як такого, що має національне значення.

Прогнозовані показники на 2024 рік чистого прибутку ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння», який є джерелом формування доходів держави від управління активами, розрахунково із середніх показників діяльності Товариства за 11 місяців 2023 року складали 6,5 млрд грн.

Тепер ця сума прибутку під загрозою.

 

Втрати місцевого та державного бюджету України від недоотримання надходжень через зупинку видобувної діяльності ПрАТ «Укрнафтобуріння» (без урахування ПДФО, ЄСВ та військового збору) вже становлять 411 млн грн щомісячно.

Тобто за рік держава може втратити майже 5 млрд грн і вже втратила півтора мільярди гривень.

Також зупинка видобутку на Сахалінському родовищі може призвести до того, що громадяни Харківської області в умовах повномасштабної війни можуть залишитися без газопостачання.

 

Тобто до проблем із електроенергією в Харківській області можуть з'явитись і проблеми із газом.

 

Але електрику нищать росіяни, а газовидобуток - наші суди...

 

Дуже важливо, аби тут оперативно відреагували як депутати (шляхом розгляду вказаного вище законопроекту), так і РНБО України.

Тим більше, що новий секретар РНБО Олександр Валерійович Литвиненко добре розуміє значення енергетики для національної безпеки країни.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!