Блог

Бала Віталій: Головна подія

Корупція - головна перешкода для вступу України в ЄС

0

comments3296

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



На мою думку, головною подією цього тижня і точно не тільки цього тижня, але на роки, став звіт Єврокомісії про готовність України до членства в Європейському Союзі. Єврокомісія рекомендували країнам-членам ЄС розпочати переговори про вступ України  в Європейський Союз.

І права президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн, коли сказала, що це історичне рішення, адже вона дає можливість Україні назавжди «порвати» з радянським та імперським минулим та «руським міром».

Але це рішення не є остаточним, 14 грудня його мають ще затвердити на саміті ЄС.

Україні потрібно ще виконати чотири умови до березня наступного року, коли ЄС має затвердити так званої переговорної рамки, тобто документа з якого і розпочнуться переговори про вступ України в Європейський Союз.

Отже, умови6 які потрібно виконати:

  • схвалити запропонований урядом закон про збільшення штатної чисельності Національного антикорупційного бюро України;
  • виключити із закону «Про запобігання корупції» положення, котрі обмежують повноваження НАЗК щодо продовження перевірки активів, які вже пройшли процес перевірки, а також ті, що обмежують повноваження агенції щодо перевірки майна, придбаного декларантами до вступу на державну службу;
  • у рамках деолігархізації ухвалити закон про лобіювання, який відповідатиме європейським стандартам;
  • ухвалити закон, який враховує решту рекомендацій Венеційської комісії від червня і жовтня 2023 року, що пов’язані із законом про національні меншини, а також який враховуватиме рекомендації Венеційської комісії, пов’язані із законами про державну мову, ЗМІ та освіту.

На мою думку, вступ в ЄС не повинен бути метою, ради якої можна йти на поступки, які можуть зашкодити національним інтересам України. Вступ в ЄС буде відбуватись не прийняттям одного рішення в якийсь день наступного року, або через рік. Цей процес займе роки, бо Україні потрібно буде виконати ще не одну умову, вимогу, щоб адаптувати своє законодавство до законодавства в ЄС. І мова йде не тільки про прийняття законів’6 але й про стандарти у житті і зокрема у політиці, які повинні бути не на папері, а у реальному житті.

Тому, мене особисто турбує четверта вимога щодо національних меншин та рекомендацій Венеційської комісії про внесення змін у закони про державну мову, ЗМІ та освіту.

Жодні рекомендації не можуть бути виконані, якщо вони обмежують використання української мови в Україні. Так, саме обмежують використання, а не як вже говорять деякі представники влади, що ці зміни не будуть стосуватись знання української мови, бо питання не тільки у вивченні української мови різними нацменшинами, які проживають в Україні, питання у тому, щоб не обмежувалась українська мова у ЗМІ та освіті.

На моє глибоке переконання українська мова має бути в Україні мовою міжнаціонального спілкування, а не тільки державною мовою, як це записано у Конституції України.

Крім цього, варто чинній владі перестати займатись піаром у питанні вступу України в ЄС, бо не ця влада буде підписувати членство України в ЄС і тому робити заяви6 як це зробила віцепрем’єрка з питань євроінтеграції Ольга Стефанішина, що Україна здатна завершити переговори для вступу в ЄС протягом двох років.

З цією корумпованою владою це не може відбутись взагалі, від слова взагалі. 

Бо можна заявляти і навіть примати закони, які від чинної влади вимагають наші партнери, про боротьбу з корупцією і при цьому продовжувати не просто обкрадати український народ, український бюджеті і іноземну допомогу, а займатись мародерством у неймовірних масштабах на десятки мільярдів гривень.

І ще можна пробувати чинній владі дурити наших партнерів, хоча думаю, що це вже «не працює», але український народ добре знає реальну ситуацію з корупцією та мародерством в Україні.

Так, за даними соціологічного дослідження, яке було проведене на замовлення газети «Дзеркало тижня» соціологічною службою Центру Разумкова, більшість громадян вважають, що головною перешкодою на шляху до вступу України в ЄС стане високий рівень корупції, а не війна.

Корупцію, як найбільшу перешкоду вступу України в ЄС, назвали 51,7% респондентів, а війну тільки 19%.

Це – вирок чинній владі в Україні, який виніс український народ, бо вже «позитивні» новини на єдиному телемарафоні не переконують більшість у тому, що біле то є чорне і мародери у владі, то є добре.

Рух в ЄС через переговорний процес, який буде зобов’язувати владу в Україні приймати необхідні рішення, які унеможливлять існування чинної влади у непритаманному для них середовищі, яке буде створюватись і яке не передбачає перебування у владі мародерів, невігласів, нездар і зрадників.

Тому я вітаю це історичне рішення, яке було прийняте 8 листопада 2023 року Єврокомісією.

Про це і трохи більше дивіться у програмі «Головна подія» на моєму ютуб каналі.

Посилання у першому коментарі.

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!