Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Удар по Ізраїлю. Новий лідер ХАМАС

0

comments4677

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Події у світі, які варто нагадати

Неділя (4 серпня)

Малі

У неділю, 4 серпня 2024 року, Малі оголосила, що розриває дипломатичні відносини з Україною після того, як високопоставлений український чиновник, як повідомили малійська влада, визнав «причетність» Києва до важкої поразки малійської армії та російського угруповання Вагнера наприкінці липня під час боїв із сепаратистами та джихадистами.

Речник уряду полковник Абдулай Майга заявив, що перехідний уряд Малі вирішив негайно розірвати дипломатичні відносини з Україною.

Понеділок (5 серпня)

Світові фондові ринки

Побоювання рецесії у Сполучених Штатах, пов’язані з уповільненням американського ринку праці, напруга на Близькому Сході та зростання ієни, значною мірою пояснюють падіння індексів, що спостерігалося у понеділок, 5 серпня, на фондових ринках Японії та Тайваню і Південної Кореї.

Токійський індекс Nikkei впав на 12,4%, що стало найгіршим падінням за його історію. Європейські фондові ринки завершили день також падінням. Лондон втратив 2,04%, Париж – 1,42%, найнижчий рівень із середини листопада і Франкфурт – 1,82%.

Нью-Йоркська фондова біржа завершилася так само падінням. Згідно з попередніми результатами, індекс Dow Jones під час найгіршої сесії з 2022 року втратив 2,60%. Індекс Nasdaq, найнижчий з травня, втратив 3,43%, а ширший індекс S&P 500 – 3%.

Бангладеш

Щонайменше 109 людей загинули під час жорстоких зіткнень, що сколихнули Бангладеш у понеділок, день, який відзначився втечею прем'єр-міністра за кордон.

Загальна кількість смертей досягла 409, згідно зі звітом AFP, отриманим на основі даних з поліції, офіційних джерел і лікарень.

Вівторок (6 серпня)

США

Губернатор Міннесоти Тім Волз став кандидатом на посаду вмце-президента від Демократичної партії.

Близький Схід

Лідер Хезболли у Лівані заявив у вівторок, 6 серпня, що його проіранське формування та Іран зобов'язані відповісти Ізраїлю, якими б не були наслідки, після вбивства політичного лідера ХАМАС і військового лідера Хезболли.

У промові, яка транслювалася у прямому ефірі, Хасан Насралла підтвердив, що "Хезболла" відповість самотужки або в рамках єдиної відповіді всієї осі опору, очолюваної Тегераном і яка об'єднує своїх союзників у регіоні.

Близький Схід

У вівторок, 6 серпня, ХАМАС оголосив, що його лідера в Газі Ях’я Сінвара, одного з людей, що найбільше розшукує Ізраїль, було призначено політичним лідером руху після вбивства його попередника Ісмаїла Ганія.

Бангладеш

Президент Бангладеш Мохаммад Шахабуддін розпустив парламент у вівторок, 6 серпня, за словами речника президента, задовольнивши студентів, які скинули прем'єр-міністерку Шейх Хасіну, яка у понеділок покинула країну.

Нігер

Нігер оголосив у вівторок, 6 серпня, що розриває свої дипломатичні відносини з Україною «негайно», через два дні після Малі, звинувативши Київ у підтримці терористичних груп, після важкої поразки малійської армії наприкінці липня.

Нігер, очолюваний таким військовим режимом, як у Малі, також оголосив про передачу справи Раді Безпеки ООН з метою ухвалення рішення щодо української агресії, — заявив речник уряду Амаду Абдраман у заяві, зачитаній по телебаченню.

Середа (7 серпня)

Бангладеш

Лауреат Нобелівської премії миру 2006 року Мухаммад Юнус очолить тимчасовий уряд Бангладеш, оголосив президент уранці в середу, 7 серпня.

Великобританія

Тисячі антирасистських демонстрантів вийшли на вулиці кількох міст Сполученого Королівства в середу, 7 серпня, «щоб кинути виклик ультраправим» після тижня заворушень після вбивства трьох дівчат у Саутпорті.

Австрія

Американська зірка Тейлор Свіфт скасувала заплановані на цей тиждень концерти в столиці Австрії в середу, 7 серпня, після арешту австрійською владою двох осіб, звинувачених у плануванні нападів на масові зібрання, включно з концертами співачки.

Очікувалось, що концерти, заплановані на четвер, п'ятницю та суботу, приваблять більше 150 000 людей протягом трьох вечорів.

Четвер (8 серпня)

Бангладеш

Лауреат Нобелівської премії миру Мухаммад Юнус склав присягу як голова тимчасового уряду Бангладеш у четвер, 8 серпня, через кілька днів після усунення прем'єр-міністерки Шейх Хасіни.

Індія

Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді надіслав найкращі побажання Мухаммаду Юнусу, як главі тимчасового уряду Бангладеш.

П’ятниця (9 серпня)

Китай

У п'ятницю, 9 серпня, Китай привітав формування в Бангладеш тимчасового уряду на чолі з лауреатом Нобелівської премії миру Мухаммадом Юнусом після тижнів смертоносних демонстрацій.

Венесуела

Після свідчень у п’ятницю у Верховному суді, який має винести рішення щодо результатів президентських виборів у Венесуелі протягом двох тижнів, президент Ніколас Мадуро «

виключив будь-які переговори з лідером опозиції Марією Коріною Мачадо, яка запропонувала амністію президенту-чавісту.

Субота (10 серпня)

Близький Схід

За інформацією екстрених служб Сектора Газа, щонайменше 93 людини, у тому числі одинадцять дітей і шість жінок, загинули в суботу в результаті потрійного авіаудару Ізраїлю по школі Аль-Табіїн у місті Газа.

Ці удари є одними з найбільш смертоносних бомбардувань» з початку війни між Ізраїлем і ХАМАС у жовтні минулого року і очікується, що кількість жертв зростатиме й далі, написала американська газета Washington Post.

Олімпійські ігри

Німець Томас Бах, який очолює Міжнародний олімпійський комітет (МОК) з 2013 року, оголосив у суботу, 9 серпня, що не балотуватиметься на третій термін з 2025 року.

Неділя (11 серпня)

Франція

У неділю, 11 серпня, в Парижі відбудеться церемонія закриття Олімпійських ігор-2024. XXXIII літня Олімпіада тривала від 26 липня до 11 серпня.

Подробиці дивіться у програмі «Від неділі до неділі» на моєму ютуб каналі.

Посилання у першому коментарі.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!