Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Іран завдасть удару по Ізраїлю. Чи втримається Мадуро при владі

0

comments4081

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



Події у світі, які варто нагадати

 

Неділя (28 липня)

 

Венесуела

Відбулись президентські вибори. Національна виборча рада Венесуели оголосила в ніч з 28 на 29 липня про перемогу Ніколаса Мадуро на виборах президента Венесуели. Через шість годин після офіційного закриття виборчих дільниць Елвіс Аморозо, президент Національної виборчої ради Венесуели, заявив, що після підрахунку 80% виборчих дільниць тенденція є «очевидною та незворотною» і що Мадуро переміг із 5 150 092 голосами, або 51,20%.

 

Понеділок (29 липня)

 

Венесуела

У понеділок, 29 липня, наступного дня після виборів, спалахнули стихійні зібрання кількох тисяч людей проти переобрання Ніколаса Мадуро, відбулись зіткнення з поліцією, у результаті яких один демонстрант загинув. 

 

Вівторок (30 липня)

 

Близький Схід

Ізраїльська армія оголосила у вівторок, що військовий командир Хезболли Фуад Шукр, відповідальний за суботній напад, який спричинив загибель дванадцяти дітей і підлітків у  Мадждаль Шамс на анексованих Голанських висотах, був ліквідований у вівторок ввечері під час авіаудару в південному Бейруті.

 

Середа (31 липня)

 

Близький Схід

Політичний лідер ХАМАС Ісмаїл Ганія був убитий у Тегерані. Про це повідомила телерадіокомпанія CNN, у середу з посиланням на іранське державне ЗМІ Press TV.

 

Четвер (1 серпня)

 

Росія, Білорусь і п'ять західних країн, включаючи США і Німеччину, обміняли 26 своїх громадян у четвер, 1 серпня.

 

Венесуела

Бразилія, Колумбія та Мексика закликали у четвер, 1 серпня, у спільній заяві до неупередженої перевірки результатів спірних президентських виборів у Венесуелі, які відбулись 28 липня.

 

США

США визнали кандидата від опозиції Едмундо Гонсалеса Уррутію переможцем президентських виборів у Венесуеклі.

Про це у четвер, 1 серпня, заявив державний секретар США Ентоні Блінкен.

 

П’ятниця (2 серпня)

 

Аргентина

2 серпня, уряд Аргентини визнав опонента Ніколаса Мадуро Едмундо Гонсалеса Уррутію обраним президентом Венесуели.

Про це оголосила міністр закордонних справ Діано Мондіно у соціальній мережі.

 

Близький Схід

У п’ятницю, 3 серпня, Сполучені Штати оголосили про розгортання додаткових військових кораблів і бойових літаків на Близькому Сході для захисту своїх військ і ізраїльського союзника від загроз з боку Ірану та палестинського ХАМАС і ліванської Хезболли.

 

Туреччина

Туреччина заблокувала доступ до соціальної мережі Instagram вранці у п’ятницю, 2 серпня.

Управління зв’язку Туреччини опублікувало на своєму веб-сайті рішення про те, що Іnstagram заблоковано рішенням від 02.08.2024 без додаткових подробиць. 

А директор із комунікацій президента Туреччини Фахреттін Алтун різко розкритикував платформу у середу, заявивши, що вона заважає людям публікувати повідомлення співчуття з приводу мученицької смерті лідера ХАМАС Ісмаїла Ганії.

 

США

Камала Гарріс отримала підтримку більшості делегатів від Демократичної партії в п'ятницю, 2 серпня, під час віртуальних виборів кандидатів на президентські вибори в листопаді. Делегати почали віртуальне голосування за кандидатуру у четвер і процес триватиме до вечора понеділка. Але Гарріс вже отримала підтримку 2350 делегатів, порогу, необхідного для забезпечення номінації.

 

Венесуела

Національна виборча рада Венесуели у п’ятницю ратифікувала результати президентських виборів 28 липня, підтвердивши, що переміг колишній президент Ніколас Мадуро з 51,95% голосів проти 43,18% за кандидата від опозиції Едмундо Гонсалеса Уррутіа. Опозиція, яка не визнає ці результати та засуджує масове шахрайство, закликала венесуельців вийти на марш у країні в суботу. 

Після Перу у вівторок, п'ять країн Латинської Америки (Еквадор, Аргентина, Уругвай, Коста-Ріка та Панама) визнали перемогу пана Гонсалеса Уррутії на президентських виборах у п'ятницю.

 

Субота (3 серпня)

 

Венесуела

У Венесуелі результати президентських виборів оскаржуються міжнародною спільнотою та Едмундо Гонсалесом Уррутією, кандидатом-суперником Ніколаса Мадуро, який претендує на перемогу, а опозиція на чолі зі своїм лідером Марією Коріною Мачадо у суботу, 3 серпня, провела демонстрацію у Каракасі, щоб заявити своє невдоволення і вимогу щодо відповідальності від влади. Фальсифікація виглядає більш очевидною, ніж будь-коли, кажуть спостерігачі за виборами. Протокол виборів досі не оприлюднений.

 

Глави держав і урядів Італії, Франції, Іспанії, Нідерландів, Німеччини, Польщі та Португалії попросили Венесуелу у суботу, 3 серпня, швидко опублікувати виборчі документи після офіційного, але оскарженого переобрання президента. Ніколас Мадуро. У спільній заяві вони закликали владу Венесуели негайно опублікувати всі протоколи, щоб гарантувати прозорість і чесність виборчого процесу.

 

США

Кандидат у президенти від Республіканської партії Дональд Трамп оголосив у суботу, що він не буде дебатувати зі своєю опоненткою від Демократичної партії Камалою Гарріс 10 вересня на ABC, дату, призначену, коли Джо Байден ще брав участь у перегонах і яку він тепер вважає застарілою, запропонувавши натомість очну зустріч 4 вересня на консервативному каналі Fox News. 

Кампанія Камали Гарріс відхилила пропозицію, звинувативши мільярдера в тому, що він «боїться» дебатувати з віце-президентом.

 

В’єтнам

Комуністична партія В'єтнаму у суботу, 3 серпня, призначила президента То Лама своїм генеральним секретарем. (населення  країни складає понад 98 млн.людей)

 

Неділя (4 серпня)

 

Папа Римський Франциск у неділю, 4 сепня закликав Венесуелу шукати правду після спірного переобрання президента Ніколаса Мадуро та уникати насильства.

 

Подробиці дивіться у програмі «Від неділі до неділі» на моєму ютуб каналі.

Посилання у першому коментарі.

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!