Блог

Петро Олещук: Образ нової України у зарубіжному кіно

Чому Україна має зараз диктувати порядок денний у світовій культурі, та який це матиме вплив у недалекому майбутньому

0

comments7133

Петро Олещук

Політолог

Викладач Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор політичних наук

Останнім часом Україна активно заявляє про себе на культурному фронті. Перемога гурту Калуш Orchestra на Євробаченні 2022 року не лише засвідчила увагу Європи до України та бажання висловити підтримку нашому народу - це була ще і можливість нагадати усім і кожному про долю Маріуполя та захисників “Азовсталі”.

Президент України Володимир Зеленський 17 травня виступив на відкритті ювілейного 75-го Каннського кінофестивалю. Він звернувся до учасників заходу через відеозв'язок, нагадавши їм, що у світі знову війна і кіно має бути на передньому краю битви, яку веде проти диктатора вільний світ.

І на цьому відповідна робота не спиняється. Україна продовжує шукати нові шляхи для культурної дипломатії і просування відповідного порядку денного у світі. У цьому контексті варто згадати, що 18 травня Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак поспілкувався в онлайн-режимі з американським актором Робертом де Ніро та продюсером Джейн Розенталь. Джейн Розенталь зазначила, що дуже важко спостерігати за тим, що зараз відбувається в Україні, і наголосила, що вони намагаються робити все можливе, щоб допомогти українцям. Зокрема, вона виступила з пропозицією продемонструвати відеозвернення Президента України Володимира Зеленського до учасників та гостей цьогорічного фестивалю «Трайбека», що проходитиме з 8 по 19 червня. Отже, скоро буде ще один виступ українського лідера перед аудиторією найбільш поважних учасників кіно-сфери США.

На перший погляд все це - “супровід” для інших форм дипломатичної активності України, однак все ж це є досить серйозним, і матиме важливі наслідки для майбутнього України. Якщо відверто, то саме Голлівуд зараз є провідною ідеологічною силою світу. Кінематограф США формує смисли, які визначають мислення мільярдів людей. Саме яскраві образи формують суспільну свідомість, конструюють пам'ять.

На основі блокбастерів, драм та комедій одержують відомості про історію, науку та суспільство у багатьох країнах світу. Подобається це комусь, або не подобається. Тривалий час Україна не займала у цьмоу процесі помітного місця. Ми лише поділяли стереотипи про росіян, не маючи помітного власного обличчя. Настав час це змінити, і змінити кардинально.

За героїчним опором України зараз спостерігає весь світ, і США - не виключення. Не можуть залишатися остронь і митці. І внои будуть звертати уваги на цю тему, можливо, не одразу, але неодмінно. Це все не може не набути творчого осмислення у світовому масштабі. Наша задача - утвердити потрібні нам смисли уже зараз, поки відчуття є свіжими та наочними. Тому звернення українського президента до американським кінематографістів потрібне уже зараз.

Немає найменших сумнівів, що Голлівуд “відпрацює” подібну увагу. Вже на наступному “Оскарі” точно будуть представлені документальні фільми про українську боротьбу. Бо які ще будуть визначальні, системні події цього року? А згодом настсне час і ігрового кіно. Ми повинні уже зараз заявити права на перезавантаження образу України та українців, як повноцінної частини Заходу та Європейської цивілізації. У цьому плані працює наша влада, а суспільство - дає матеріал.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!