Блог

Петро Олещук: Як держава буде вирішувати проблеми аграріїв

дещо про Державний аграрний реєстр (ДАР)

0

comments5715

Петро Олещук

Політолог

Викладач Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор політичних наук

Агресія росії проти України нанесла важкий удар по нашій економіці. У кризі опинилися усі галузі, бо підприємства - знищуються ворогом, логістика - руйнується, а працівники часто змушені залишати місця проживання. Для держави це серйозний виклик, бо, з одного боку, зараз усі зусилля спрямовані на фронт та перемогу у війні, а з іншого боку - не можна допустити посилення кризи у ключових галузях економіки.

Аграрний сектор теж зазнав серйозних втрат. І мова не лише про захоплення територій, про руйнацію та викрадення обладнання. Тривала блокада українських портів не могла не впливути на дохідність нашого бізнесу. “Зернові домовленості” позитивно вплинули на експорт зерна і іншої сільськогосподарської продукції, але все ж проблем лишається дуже багато, і їх треба вирішувати прямо зараз.

Певний крок на цьому шляху - Державний аграрний реєстр (ДАР) від Мінагрополітики. За допомогою цієї платформи аграрії можуть подавати заявки на отримання державних субсидій, цільових, субсидованих кредитних програм, а також позик і технічної допомоги від ЄС та інших міжнародних донорів.

У системі уже зареєструвалися 11 тисяч аграріїв. Усе працює максимально просто і доступно для кожного. 

Це відкриває можливості для одержання допомоги від ЄС, загальна сума якої становить 1,5 млрд. гривень. Допомога є як для сільгоспвиробників (аграрії, які обробляють від 1 до 120 га сільськогосподарських угідь можуть одержати 3,1 тис. грн на один га, але не більше 372 тис. грн), так і для тваринництва (фермери, які утримують від 3 до 100 корів -  5,3 тис. грн. на кожну корову, але не більше 530 тис. грн). Наступний напрямок підтримки - Урядова програм «єРобота» зі створення або розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства. Вона дозволяє залучити від 140 тис. до 400 тис. грн за га. Сад має бути від 1 до 25 га. Подати заявку можна через “Дію”.

Таким чином, Україна одночасно і забезпечує прозоре використання європейської підтримки, і надає допомогу аграріям, і, крім того, тесує нові формати надання державної допомоги для бізнесу з використанням сучасних засобів інформаційних технологій. Це може бути використано у подальшому як база для реалізації наступних державних цільових програм, реалізуючи ідеологію “цифрової держави”.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!