Блог

Кущ Олексій: Під час війни, Укрнафта активно нарощує видобуток нафти та природного газу і працює на зміцнення енергетичного суверенітету країни

Під державним управлінням, компанія у січні 2024 перевищила показники видобутку січня минулого року. Видобуто 121,08 тис тонн нафти з конденсатом та 100,91 млн кубометрів газу. Якщо брати нафтовий еквівалент вуглеводнів - це 207,87 тис тонн.

0

comments1971

Кущ Олексій

аналітика, економіка, фінанси

Постійний автор «Ділової столиці» та інших провідних видань, лідер рейтингів медійного цитування. Має великий досвід роботи в банках та інвестиційних компаніях. Працював начальником департаменту цінних паперів, директором іпотечного центру. Багаторічний радник президента Асоціації українських банків.

Енергетична стійкість країни під час війни є одним з факторів Перемоги.

Після війни фактор енергетичної стійкості має трансформуватись в високий рівень енергетичного суверенітету.

Енергетичний суверенітет - це коли країна забезпечує себе всіма основними видами енергоресурсів: електроенергією, нафтою, природним газом, ядерним паливом, вугіллям.

Причому забезпечує не тільки за обсягом, але й за доступною ціною. Адже фактор доступності для економіки енергоресурсів за ціною та обсягом, стає одним із ключових в ієрархії глобальної конкурентоздатності в світі.

Україні для динамічного розвитку, в тому числі промислового, потрібно багато енергії.

Не просто так, навіть в космології рівень цивілізацій визначають за рівнем опанованої енергії з доступних джерел.

Ще Тесла казав про те, що рівень енергетичної озброєності визначатиме рівень цивілізації.

Україні необхідно підвищувати так звану "енергетичну стелю" зростання ВВП.

Поки в цьому плані, під час війни, кращі результати демонструють компанії під державним управлінням (приватні скорочують видобуток нафти та природного газу).

Потужно розпочала рік Укрнафта.

Під державним управлінням, компанія у січні 2024 перевищила показники видобутку січня минулого року.

Видобуто 121,08 тис тонн нафти з конденсатом та 100,91 млн кубометрів газу.

Якщо брати нафтовий еквівалент вуглеводнів - це 207,87 тис тонн.

Показник за аналогічний період минулого року: 120,81 тис тонн нафти з конденсатом та 93,14 млн кубометрів газу. Або - 200,92 тис тонн у нафтовому еквіваленті.

Директор ПАТ «Укрнафта» Сергій Корецький відзначив, що це передовсім заслуга колективу компанії.

Основні задачі він визначив наступним чином:

"Продовжуємо бурити нові свердловини, впроваджувати заходи з інтенсифікації видобутку та оновлювати старе обладнання на стандарти API».

Для довідки: за 2023 рік «Укрнафта» видобула 1,41 млн тонн нафти з конденсатом та 1,1 млрд кубометрів газу, природного і нафтового, що дало +3% і +6% відповідно до показників видобутку 2022 року (1,37 млн тонн нафти, 1,037 млрд кубометрів газу).

За рахунок чого досягається зростання видобутку і чи можна його інтенсифікувати7

Звісно, якщо до війни під управлінням відомого олігарха Укрнафта майже не бурила нові свердловини та втрачала потенціал з видобутку, то за півтора року державного управління кардинально виправити ситуацію майже неможливо.

Але навіть за рахунок організаційно-технічних заходів можна і потрібно нарощувати видобуток.

У 2023 році додатковий видобуток «Укрнафти» за рахунок технічного вдосконалення склав 144,3 тис тонн нафти та 106 млн кубометрів природного газу

Це було досягнуто за допомогою 122 капітальних ремонтів свердловин, 26 об'єктів виведено з бездії, 15 колтюбінгових операцій та інших робіт.

Колтюбінг - це «прочищення» свердловини від зайвих речовин для легшого підйому газу на поверхню. Він полягає у застосуванні гнучких труб, які за допомогою мобільної самохідної установки спускають у свердловину.

В 2022 році організаційно-технічні заходи принесли додатково 122,2 тис тонн нафти та 90,6 млн кубометрів газу.

Але вже зараз, під час війни, компанія робить інвестиції в майбутнє.

"Укрнафта» вже ввела в експлуатацію 8 нових свердловин на Заході та Сході України. В планах на 2024 рік - почати буріння 30 нових свердловин.

Наприклад, Компанія починає спорудження нової похило-скерованої свердловини на Північному Сході України. Вже почалася підготовка бурового майданчика. Проєктна глибина - 3314 метри.

Буріння заплановане з метою розвідки продуктивного горизонту візейських відкладів нижнього карбону та подальшої його експлуатації.

Що важливо: споруджувати свердловину буде підрозділ компанії – «Укрнафта Буріння» - за допомогою власного бурового верстату ZJ-40, вантажопідйомністю 225 тонн.

Буріння почнеться найближчим часом.

Прогнозний початковий дебіт нафти - 26,5 тонн на добу.

Це перша свердловина, яку «Укрнафта» планує почати бурити із залученням власного бурового обладнання в 2024 році.

У 2023 році компанія спорудила 8 нових свердловин, але у подальшому рахунок таких інвестиційних об'єктів піде на десятки на рік.

Компанія освоює родовища нафти не тільки на Сході, але на Заході України, де вже розпочалося будівництво трьох розвідувальних свердловини.

За словами Ігоря Корецького:

«Свердловини мають діапазон глибин від 1102 до 1211 метрів та спроєктовані, щоб вийти на продуктивні горизонти стрийських відкладів. Сукупний початковий дебіт всіх трьох об'єктів планується на рівні 80 тонн нафти на добу».

А взагалі, стратегічна мета - вийти на приріст активних запасів корисних копалин.

Справа в тому, що під час "олігархічного управління" компанією, співвідношення нових запасів корисних копалин до вибуваючих складало лише 30%.

Тобто на одну нову одиницю запасів приходилось вибування трьох одиниць.

Тактична ціль - вийти на показник 1:1. А стратегічна - вийти на нарощення запасів та динамічне збільшення видобутку.

Амбітна ціль - подвоїти показники по нафті. Але для цього потрібно інвестувати і бурити, інвестувати та оптимізовувати і інтенсифіковувати вже діючі свердловини.

Робити те, чого багато років ніхто не робив, адже компанію раніше використовували як дійну корову в інтересах однієї потужної ФПГ, але не в інтересах держави.

Зараз ситуація кардинально змінилась.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!