Блог

Алексей Буряченко: Прозорість та транспарентність допоки не наш коник або антологія протистояння олігархам

Економічні хроніки війни.

3

comments1959

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Сьогоднішня стаття буде скоріше рефлексією, аніж традиційним аналітичним розбором. Адже, ті хто слідкує за моїми публікаціями давно знає, що мною звертається увага читача на ті чи інші події або сигнали не просто так. Кожні дії чи бездіяльність урядових структур, мають свої наслідки і, на превеликий жаль, не завжди ці наслідки є позитивними для країни.

 

Раніше я уже звертав Вашу увагу на цікаву статтю професора із США Івана Саша Шихана під назвою “Нехай покупець буде обережний, коли справа стосується інвестицій в Україну” (https://www.realclearmarkets.com/articles/2024/03/01/let_the_buyer_beware_when_it_comes_to_investing_in_ukraine_1015247.html), яка досить чітко відображає очима американця, причому досить освіченого, що зараз відбувається в Україні. А в Україні, під вуаллю безпекових обмежень публічності пов’язаних з воєнним станом, деякі урядовці спокійно займаються “договорняками” на закупівлях (https://comments.ua/ua/blog/biznes-sud-oligarhi-hto-lishniy-2828.html), олігархи лобіюють для себе окремі “правила гри” (https://comments.ua/ua/blog/prozorro-pravila-odni-dlya-vsih-chi-e-varianti-2852.html), а деякі не чесні на руку судді та правоохоронці своїми рішеннями тільки погіршують образ України, як надійного партнера та країни куди можна інвестувати кошти і ці інвестиції будуть надійно захищеними.

 

Так, у своїй статті професор Івана Саша Шихана, поряд з іншим, згадував про американську компанію Vorex, родом із Пенсильванії. Саме вона приймала участь у державних закупівлях для “Укргазвидобування” та інших державних газодобувним компаній і на власні очі побачила, що таке “нечесна гра” та “олігархічний вплив на Уряд”. Предметом закупівель були бурильні і обсадні труби. “Досвід компанії в Україні — це сага про скасовані тендери, фальсифіковані торги та переслідування при перетині кордону, який підриває зусилля багатьох мешканців України щодо підтримання верховенства закону”, - зазначає професор Івана Саша Шихана.

І дійсно, якщо проаналізувати хронологію закупівель в яких приймала участь американська компанія Vorex, то, за практикою, коли Vorex змагається з Інтерпайпом, “Укргазвидобування” економить близько 18% бюджетних коштів (наприклад, тендер 24Т-005, де Vorex своїми ставками допоміг зекономити 140 мільйонів гривень). Там, де Vorex не може брати участь через ініційоване Інтерпайпом рішення Міністерства економіки проти Vorex, держава платить Інтерпайпу майже повний бюджет закупівлі (так було у рамках тендерів 24T-003, 24T-032, 24T-033). Через відсутність Vorex, а відповідно і конкуренції, Україна тільки на одному тендері 24T-003 додатково переплатила Інтерпайпу 230 мільйонів гривень.

 

Отже, з цього можна зробити попередній висновок, що конкурентам американської компанії Vorex, під час публічних закупівель, потрібно зробити так, щоб вони або взагалі не змогли прийняти участь у торгах, або зрізати їх через “чорний лобізм”, “телефонне право” та, скоріш за все, вигадані кримінальні провадження. Адже, погодьтесь, допоки слідство почне не поспішаючи встановлювати істину. В тому числі через проведення відповідних експертиз, тендер уже буде виграний і навіть виконаний в повному обсязі, а що буде далі будуть вирішувати, як кажуть в народі, по-ходу... Ну а розуміючи, які шалені кошти стоять на кону, стає абсолютно очевидним, що вітчизняні компанії, які пов’язані з олігархами, підключать всі свої можливості корупційного і політичного впливу, щоб вирішити це питання для себе максимально позитивно.

 

Ось саме такий випадок ми максимально лаконічно, без лишнього тексту, розглянемо сьогодні. Так, Інтерпайп, компанія, яку у ЗМІ прямо пов’язують з Пінчуком, ініціює проти Vorex судові процеси та пише на компанію заяви про вчинення злочину передбаченого ч.3 ст.365 КК України. При чому реєструється ця заява у Шевченківському управлінні поліції, настільки швидко, що аж дивно, прямо в день подачі. На противагу скажу, що як показує практика, більш розповсюдженою реакцією серед працівників поліції у цій категорії справ, є саме відмова в порушенні кримінального провадження, коли заявники змушені звертатися до суду із оскарженням бездіяльності. Хоча по закону, в ЄРДР вноситься інформація про будь-які повідомлення про вчинення злочину протягом 24 годин з моменту її отримання.

 

Чи свідчить така швидка реакція правоохоронців Шевченківського управлінні поліції щодо їх заангажованості у цій справі? Відповідь кожен нехай шукає сам.  Але погодьтесь, аж сильно активно починають працювати наші правоохоронці у  справах де заявником є компанія пов’язана з українським олігархом, проти компанії з США, яка намагається “грати по правилам”. Чи не є це проявом того самого “олігархічного впливу”, чи, можливо, це прояв системного “ексцесу виконавця”, це питання, принаймні на сьогодні, залишається відкритим.

 

Отже, зараз в Шевченківському управлінні поліції розслідується справа проти американської компанії Vorex за заявою Інтерпайпу 12023100100005254 від 18.12.2023. Відповідний витяг з ЄРДР Інтерпайп сам подає в суди. Ось фото-копія витягу: 

Враховуючи вищевикладене, ми не можемо на зараз дати усі відповіді на складний клубок взаємовідносин навколо закупівель “Укргазвидобування”, але ми знаємо точно, там де на горизонті з’являються компанії пов’язані з олігархічним впливом — чекай біди та збитків для держави, а під час війни, це є просто не припустимим. Тому ми, як суспільство, розраховуємо на прозорість розгляду вищезазначеного КП Шевченківським управлінням поліції, а тендерним комітетам, які проводять закупівлі обережно ставитися до використання п.1ч.1ст. 17 Закону України “Про публічні закупівлі” (Підстави для відмови в участі у процедурі закупівлі) і уважно вивчати юридичну практику такого можливого застосування.

 

Адже, відзначу, основний закон нашої держави — Конституція України — положення ст.62 зазначають, що особа вважається невинуватою, допоки інше не встановлене судом, а тому ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість. Із цього випливає, що будь-які процесуальні дії, що передують притягненню особи до кримінальної відповідальності, починаючи від повідомлення про злочин та внесення відомостей про нього, до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР), а також оголошення особі підозри у вчиненні кримінального правопорушення, не є доказом вини особи у вчиненні злочину чи будь-яких інших протиправних дій, а тому не можуть спричиняти жодні обмеження у правах чи обов’язках такої особи, якщо інше прямо не передбачено Кримінально-процесуальним кодексом України.

 

Отже, резюмуючи, я думаю, що ні для кого не є секретом, що в практиці проведення публічних закупівель, є величезна кількість суто технічних пасток та мін, які сторони або учасники торгів, при бажанні, можуть використовувати один проти одного, але чи чесно це з точки зору іміджу та моралі, мабуть ні. А якщо згадати, що репутація по боротьбі з корупційними проявами в нашій країні і так сильно “підмочена” то подібні ігри, ще і з американськими компаніями потенційно можуть призвести до негативних наслідків, не тільки до маніпулюючих/жонглюючих правилами сторін, а і до держави в цілому. 

 

І на останок, думаю не лишнім буде нагадати, що у матеріалі французького видання Intelligence Online прямо зазначено, що: "У відповіді Офіс законодавчих ініціатив Державного департаменту США наголосив на підтримці зі сторони президентської адміністрації діяльності пана Закусило (власника Vorex та Liberty Tools — ред.), та зауважив, що він "за першої нагоди повинен інформувати Державний департамент про будь-які подальші утиски компаній Liberty Tools та Vorex зі сторони владних структур" (https://ukranews.com/ua/news/981809-derzhdepartament-ssha-poprosyv-kongres-informuvaty-pro-utysky-amerykanskyh-kompanij-zi-storony).

 

Ну що ж, свою справу я зробив, попередивши, що за нами зараз дуже сильно спостерігають наші Західні партнери, а “ознайомлений, означає озброєний”.

 

Здоров’я нам усім, миру та успіхів у боротьбі з корупцією!



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!