Блог

Бала Віталій: "Субота-головна подія"

Саміт ЄС. Початок без кінця?

0

comments4270

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант Директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституті Вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

1992-1995 роки - аспірантура в ІМВ.

1995-1997 р.р.  автор  та продюсер телевізійних програм "Висока політика" та "ДІП канал" на телеканалі ICTV.

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.

З 2002 року співзасновник та директор Агентства моделювання ситуацій



На цьому тижні головною подією, на мою думку,  для України був саміт лідерів ЄС, який проходив у Брюсселі 14-15 грудня.

Для України на саміті мали вирішити два важливих питання.

Перше питання про початок переговорів України вступу до Європейського Союзу, а друге питання щодо надання макрофінансової допомоги  у сумі 50 млрд.євро.

Головним опонентом України з цих питань був і залишився прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

Орбан тривалий час виступав проти початку переговорів з Україною для вступу в ЄС, зокрема звинувачуючи Україну у масштабній корупції. Напередодні саміту він завив, що Україна не готова і питання переговорів також не підготовлене і не потрібно вносити його у порядок денний. Натомість він пропонував замість переговорів про членство України в ЄС, «стратегічне партнерство» України та ЄС. І що ця угода про «стратегічне партнерство» може тривати 5-10 років.

До Орбана у Будапешт їздив голова Європейської ради Шарль Мішель. Орбана запрошував на робочу вечерю президент Франції Еммануель Макрон, але все було марно, угорський прем’єр-міністр залишався на свої позиції проти початку переговорів ЄС з Україною.

Зранку, у день початку саміту, на сніданку, президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччини Олаф Шольц, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та голова Європейської ради Шарль Мішель зустрілися з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, щоб зняти блокування Угорщиною питання стосовно України.

Але Орбан говорив, що було 7 умов Україні, з яких Україна виконала тільки три, тому нема сенсу щось обговорювати, поки всі 7 умов не будуть виконані.

Перше питання таки було проголосоване 26 країнами-членами ЄС, за відсутності Віктора Орбана, який вийшов під час голосування і таким чином Угорщина не наклала вето.

Тепер Україні потрібно не формально, а реально зробити все необхідне, щоб у березні 2024 року на саміті лідерів країн-членів ЄС, не було жодних підстав заблокувати рух України до Європейського Союзу та було сформовано переговорну рамку.

І щоб ми не вели переговори десять, або як Туреччина, ще більше років про вступ в ЄС.

А от питання надання макрофінансової допомоги Україні Орбан ветував.

І тепер лідери країн-членів ЄС, за словами Шарля Мішеля, мають намір зібратись у січні, щоб знову повернутись до цього питання.

Більше про це, дивіться у програмі «Субота – головна подія» на моєму ютуб каналі.

Посилання у першому коментарі.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!