Блог

Муса Магомедов: Україна критично потребує інвестицій - як зовнішніх, так і внутрішніх. Війна – не перешкода

В умовах війни питання залучення в економіку України внутрішніх та іноземних інвестицій - це, фактично, питання нашого виживання. Потрібно розуміти: чим більше бізнесу в Україні, тим швидше ми відновимо звичний для наших громадян рівень добробуту, почнемо поступово набирати оберти та переходити до стабільного зростання економіки. Критично важливо застрахувати інвестиції від воєнних ризиків.

0

comments4534

Муса Магомедов

Народний депутат України

Депутат Верховної Ради, металург, оптиміст, серфер

Згадаємо, як ще 2021 року уряд Дениса Шмигаля запропонував до реалізації Національну економічну стратегію-2030. В ній, серед іншого, йшлося про те, що з 2025 року прямі іноземні інвестиції в бізнес України складатимуть щонайменше 15 млрд доларів на рік. А вже до встановленого 2030-го ВВП на одного українця зросте мінімум до 10 тисяч доларів США. 

Потім був закон про “інвестиційних нянь”, але він за рік привів до нас лише дві інвестиційні заявки із загальною сумою в 96 млн доларів. Для повноцінного залучення іноземних інвестицій ще потрібно було зробити чимало кроків: розпочати серйозну боротьбу з корупцією, провести інституційні реформи, допомогти запрацювати незалежним судам та, звичайно, зменшити рівень бюрократії. 

Сьогодні достеменно заявити, чи мали б ці законодавчі зміни успіх у подальшому економічному житті України, ми не можемо. Адже часу на повноцінний прояв вони не отримали - 24 лютого 2022 року розпочалася повномасштабна війна, яка, фактично, зупинила всі економічні амбіції та можливості України. Для іноземних інвесторів ми перестали бути привабливими взагалі. Але, як не дивно, на перші кілька місяців.  

У вересні 2023 року на відкритті торгів Нью-Йоркської фондової біржі Президент України Володимир Зеленський представив платформу залучення іноземних інвестицій Advantage Ukraine. Ця платформа дає можливість ознайомитись із великою кількістю інвестиційних проєктів та можливостей у десяти галузях нашої економіки. Енергетика, металургія та металообробка, природні ресурси, агропромисловий і оборонно-промисловий комплекси, промислове виробництво, логістика та інфраструктура, фармацевтика, меблева та деревообробна промисловість, інноваційні технології - загальний потенціал усіх цих проектів складає понад 400 млрд доларів. Попередньо, цієї суми цілком вистачило б на повне відновлення України та вихід на новий рівень. 

І от, в чому цікава та дещо неочікувана закономірність. Якщо в першій половині 2022 року іноземці (в більшості своїй) навіть не розглядали Україну як державу, де можна інвестувати у бізнес, то після кількох місяців нашої героїчної боротьби зі скаженим сусідом світ не просто повірив у нашу перемогу - він захотів долучитися до відновлення України та, фактично, стати частиною історії. Почали відгукуватися потенційні інвестори з Німеччини, США, Бельгії, Великобританії, Данії та інших країн. За даними Міністерства економіки, з часу запуску платформи надійшло вже понад 500 запитів щодо можливостей інвестування. Окрім того, є пропозиції нових проектів та торговельної співпраці. 

Наступний крок знову має бути за нашою державою. Адже всі розуміють, що війна - то безперервний ризик втрати коштів та відсутність жодної стабільності. В таких умовах, ми можемо розраховувати виключно на проєкти зі страхуванням ризиків - аби іноземні інвестиції були застраховані за міжнародними схемами. Окрім того, все ще потрібні відповідні реформи в судовій системі, необхідно зменшити рівень бюрократизму, прибрати корупцію та забезпечити відкритість окремих галузей.     

Вже сьогодні уряд розпочинає законодавчо підтримувати інвесторів, знижувати для них "пороги входу" та податки. Ми повинні наголошувати, що маємо низку переваг перед іншими ринками: по-перше, в нас кваліфікована, але при цьому відносно недорога робоча сила; по-друге, - гарна інфраструктура (попри постійні наміри росіян її зруйнувати); по-третє, - зручна логістика. В України вже є, на кого спиратися. Головне - не втратити цих можливостей. 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!