Блог

Муса Магомедов: Вичерпання “невичерпних" запасів: як деградує військова техніка окупантів

Два роки великої російсько-української війни ознаменувалися суттєво якісними змінами в техніці російських окупаційних сил. Якщо в лютому 2022 року – на початку повномасштабного вторгнення – основними бойовими танками рф були нові або відносно нові Т-90, Т-80 й Т-72, то зараз ситуація для них значно погіршилась. Нових або відносно нових машин все менше, натомість істотно зростає кількість Т-62 й Т-55 – танків, яким вже по 50-60, а то й більше років. І така ситуація спостерігається з різноманітною технікою практично в усіх родах військ. Як і чому архаїзується російська армія? І як це може позначитися на ході бойових дій?

0

comments1903

Муса Магомедов

Народний депутат України

Депутат Верховної Ради, металург, оптиміст, серфер

Перші повідомлення про те, що росія знімає зі зберігання й відправляє на фронт застарілі танки, зʼявилися ще влітку 2022 року. Тоді мова йшла про Т-62, які були прийняті на озброєння в 1961 році. Пройшло менше року – і ось вже навесні 2023 року були зафіксовані перші ешелони з ще старішими танками – Т-54/55. Їхня розробка велася ще під час Другої світової війни, а прийнято їх на озброєння було в 1948 році (до Т-55 машина була модернізована в 1958 році). 50-70 років зберігання на складах – і ось вони на фронті. 

Спочатку ці “мастодонти” намагалися не під'їжджати до “нуля” близько, будучи технікою підрозділів другої-третьої лінії. Вони вели вогонь на максимально можливих для себе дистанціях із захищених позицій, фактично як мобільна артилерія. Адже у сучасному бою їхня броня не витримає нічого суттєвішого за малі калібри чи уламки. Та під час битви за Авдіївку були зафіксовані перші випадки використання Т-62 для прориву української оборони. Станом на середину лютого, за даними сайту OSINT-спільноти Oryx, підтверджено знищення більше сотні одиниць Т-62 різних модифікацій.

Натомість на півдні в штурм пішли ще старіші Т-54/55. Причому, судячи з інформації OSINT-спеціалістів, багато як цих танків, так і Т-62 не пройшли нормальну модернізацію – тобто вони не отримали ані нову оптику, ані новий захист, ані інші покращення, які росія точно має можливості встановлювати. Максимум – деякі машини мали антидроновий “мангал”, який, однак, не дуже їм допоміг врятуватись від ударів українських безпілотників.

Рішення окупантів розконсервувати, підтягнути до фронту, а зараз ще й все частіше йти в атаку на Т-62 й Т-54/55 – очевидно не від хорошого життя. Як і очевидно те, що в них немає ані часу, ані можливостей, або ані першого й другого разом для бодай хоча б якоїсь істотної модернізації цих танків. За нинішньої інтенсивності бойових дій втрати окупантів на полі бою значно переважають їхню спроможність виготовляти нові танки, або навіть відновлювати й модернізувати ті, що вже є.

Танки 1950-х – 1960-х будувалися СРСР партіями в десятки тисяч одиниць як важливе знаряддя ведення майбутньої Третьої світової війни. Радянські стратеги робили ставку на масовість натиску – проблеми живучості тодішніх танків їх хвилювали не надто. Кожний з них по тодішнім нормативам мав існувати на полі бою лише декілька хвилин.

У сучасній війні вони палають ще краще, ніж мали б горіти під час Третьої світової, адже зброя на полі бою стала значно смертоноснішою. От тільки тих кількостей, які були потрібні для стрімкого й потужного прориву рубежів оборони й виходу на оперативний простір, під час якого можна було б не рахуватися з втратами, вже немає. На складах цих машин залишилось ніяк не десятки тисяч, а просто тисячі. І не відомо, скільки з них у справному стані після понад півстолітнього зберігання. Точно відомо, що російська армія часто вдається до “канібалізації” – коли з декількох неробочих машин створюють одну на ходу. Хоча за таких підходів їх все ще достатньо багато, щоб створювати напругу на полі бою.

Така сама ситуація спостерігається з машинами перевезення й підтримки піхоти, БМП і БТР. Перші БМП-1 – віком від 30 до 60 років – почали знімати з консервації ще влітку 2022 року. За інформацію OSINT-дослідника Річарда Верекера, їхні втрати на фронтах вже почали переважати над БМП-2 – найбільш поширеною бойовою машиною піхоти в російській армії на момент вторгнення.

Також окупанти все частіше застосовують для перевезення й підтримки своїх сил на фронті МТ-ЛБ – легендарні радянські “мотолиги”, армійські гусеничні тягачі. Вони не мають ані достатнього бронювання, ані достатнього озброєння, і виконують зовсім не властиві їм функції. Там, де американське БМП “Bradley” витримає постріл з протитанкового озброєння чи підрив міни, і навіть зможе вести бій на рівних з найновішим російським танком Т-90М “Прорив”, від МТ-ЛБ в дзеркальних умовах не залишитися нічого. Але безвихідь є безвихідь, доводиться пересаджуватися й на них. Ба більше – на фронті, під час штурмів вже помічені й БТР-50, які були прийняті на озброєння ще в 1954 році.

З артилерією – те саме. На полі бою вже давно зʼявилися 152-мм гармати-гаубиці Д-20 1953 року, а потім і Д-1, які серійно випускалися з 1943 року. Очевидно, що і за дальністю, і за точністю, і за мобільністю вони значно поступаються сучасним зразкам озброєння. Тому виправдовувати їх появу на полі бою російським пропагандистам доводиться “сталінською якістю”.

Перелічувати приклади архаїзації російського озброєння можна ще довго. Та головне в цьому те, що:

– Вона є, і зʼявилася зовсім не вчора;

– Вона набула всеосяжного характеру і стосується майже всіх типів техніки військ;

– Вона поглиблюється, тому що російський ВПК не в змозі перекривати втрати новою зброєю, тому на потреби фронту доводиться все частіше “вигрібати” техніку з радянських складів.

Деградація техніки рф свідчить про те, що Україна продовжує домінувати у тому, що німці називають “Materialschlacht” – війні на винищення ворожої техніки. Співвідношення втрат на різних ділянках фронту в окремих типах бойової техніки сягало й 1:7 та навіть 1:10 і більше за даними OSINT-спостережників. Причому навіть під час наших контрнаступів ми мали менші втрати, ніж росіяни в обороні. Що вже казати про їхні атаки – тільки під Авдіївкою за чотири місяці боїв вони втратили сотні одиниць техніки.

Звичайно, таких втрат жодна армія не може зазнавати постійно. Радянські запаси великі, але не нескінченні. Виробництво зброї у рф і близько не перекриває втрати. Відновлення, яке далеко не завжди супроводжується навіть модернізацією, дозволяє поки що виходити в приблизний “нуль”. А старіше озброєння є далеко не таким ефективним, як сучасні зразки. І втрачається куди швидше. За підрахунками експертів, за нинішнього співвідношення втрат і постачання, запасів військової техніки в росії залишилося на рік-два ведення війни такої ж інтенсивності. Далі – хіба що знімати з постаментів Т-34 і “Катюші”. Адже партнери рф, окрім Білорусі, не поспішають озброювати її важкою технікою.

І росіяни не можуть це не розуміти. Однак політична доцільність домінує над воєнною. Штурми попри все, в яких не рахують втрати, постійний тиск на всіх ділянках фронту – це стратегія рф, спрямована на те, що “пережати” Україну та Захід. Показати, що росія буде йтиме вперед попри все вперед, і спротив є марним – все одно вони здобудуть своє.

Однак ми маємо памʼятати, що війна на виснаження, яку веде росія – це спис, в якому гострі обидва кінці. Воєнне виробництво України й обʼєднаного Заходу все ще набагато більші, аніж у рф. Особливо коли завершиться переведення оборонних підприємств і частково економік на воєнні рейки. Покладаючись на надійний тил, продуману й підготовлену оборону, використовуючи найновішу західну техніку, а також наші ефективні рішення, як то дрони, ми можемо й далі продовжувати вести ефективний “Materialschlacht”. Збирати сили для контрударів і чекати на вичерпання вже ресурсів окупантів. Це зовсім нешвидкий і важкий шлях, що потребуватиме від нас та наших союзників стійкості й рішучості. Але якщо зробимо все правильно, то зможемо його пройти й завдати ворогу військову поразку. Але паралельно зі збільшенням військової потужності не менш важливо посилювати будівництво фортифікаційних споруд, як вкрай важливого елемента обороноздатності. 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!