Блог

Кущ Олексій: Укрнафта докладає максимум зусиль для формування енергетичного балансу країни та мінімізації його залежності від імпортних енергоресурсів.

Укрнафта докладає максимум зусиль для формування енергетичного балансу країни та мінімізації його залежності від імпортних енергоресурсів. Це особливо важливо зараз, коли згідно із рішенням суду Укрнафтобуріння вимушене було припинити видобуток природного газу на Сахалінському родовищі.

0

comments3644

Кущ Олексій

аналітика, економіка, фінанси

Постійний автор «Ділової столиці» та інших провідних видань, лідер рейтингів медійного цитування. Має великий досвід роботи в банках та інвестиційних компаніях. Працював начальником департаменту цінних паперів, директором іпотечного центру. Багаторічний радник президента Асоціації українських банків.

Укрнафта докладає максимум зусиль для формування енергетичного балансу країни та мінімізації його залежності від імпортних енергоресурсів.

Це особливо важливо зараз, коли згідно із рішенням суду Укрнафтобуріння вимушене було припинити видобуток природного газу на Сахалінському родовищі.

Було оперативно завершено капітальний ремонт на одній із свердловин Укрнафти, завдяки чому отримано понад 60 тис кубометрів добового дебіту газу.

Капітальний ремонт було проведено на свердловині глибиною більше 4 кілометрів.

Роботи проводили на родовищі, що знаходиться на Сході України. Метою капітального ремонту була дорозвідка родовища.

Виконано також комплекс геофізичних робіт, необхідних для уточнення поточного насичення пластів-колекторів.

Після дослідження працівники Компанії провели перфораційні роботи на глибині 4393-4396 метрів, щоб сполучити свердловину з видобувним горизонтом.

Розкритий поклад має площу 3,8 квадратних кілометрів з товщиною продуктивної частини до 3,6 метрів.

«Вже виконано освоєння свердловини - результатом якого є понад 60 тис кубометрів природного газу та 40 тонн конденсату на добу, - каже директор ПАТ «Укрнафта» Сергій Корецький.

Крім того, Укрнафта приступила до буріння нової розвідувальної свердловини глибиною більше 2 кілометрів

Це вже на Заході України. Робота ведеться власним верстатом.

Загальна глибина нової похилоскерованої свердловини - 2213 метрів. На сьогодні вже пройдено понад тисячу метрів.

За словами директора ПАТ «Укрнафта» Сергія Корецького:

«Об'єкт має відкрити доступ одразу до двох продуктивних горизонтів. Згідно з побудованою цифровою 3D геологічною та гідродинамічною моделлю родовища, на більшій глибині міститься 464 тис тонн видобувних запасів. Менш глибокий горизонт має 1,121 млн тонн запасів».

Таким чином, коли буде видобутий ресурс на більш глибокому горизонті, і об'єми видобутку впадуть, можна буде повернутися вище і дати свердловині друге життя за допомогою капітального ремонту.

Подібний підхід допоможе компанії більш ефективно використовувати наявний технологічний ресурс.

Сукупно - це до 2 млн тонн енергетичних запасів.

Це стало можливим після переходу Компанії на сучасні методи створення 3D геологічної та гідродинамічної моделі родовищ.

Енергетичний суверенітет країни потребує деолігархізації галузі та потужні інвестиції у видобуток.

Прибуткові державні компанії, такі як Укрнафта мають стати флагманами галузі та перетворитись у потужні вертикально-інтегровані кластери, які сполучають видобуток природних ресурсів, їх переробку та подальшу реалізацію на ринку.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!