Блог

Кущ Олексій: «Укрнафта» сплатила 3,9 млрд дивідендів державі. Це вдвічі більше, ніж сумарно за 10 попередніх років.

Проведена перша частина виплат. Всього буде сплачено більше 8 млрд грн відповідно до графіку.

0

comments2122

Кущ Олексій

аналітика, економіка, фінанси

Постійний автор «Ділової столиці» та інших провідних видань, лідер рейтингів медійного цитування. Має великий досвід роботи в банках та інвестиційних компаніях. Працював начальником департаменту цінних паперів, директором іпотечного центру. Багаторічний радник президента Асоціації українських банків.

Як сформувати національну частку кожного громадянина в державних активах та прибутках від них?

Тотальна приватизація чи, навпаки, одержавлення економіки - це такі самі крайнощі, лише протилежні.

 

Держава на певних етапах економічного розвитку (для проведення контрциклічної економічної політики), наприклад, під час економічних криз, пандемій, війн, має зберігати контроль за деякими стратегічно важливими підприємствами, зокрема, монополістами.

 

Але не лише за монополіями, а й за компаніями, які відіграють стратегічну роль в економіці: енергетика, паливо, транспорт.

 

Головна умова - державні компанії мають відігравати соціально значущу функцію (ціль номер один) та, коли це дозволяє ціль номер один - отримувати прибуток та сплачувати державі дивіденди (ціль номер два).

Те саме має стосуватись і природних ресурсів.

У сукупності всі ці активи мають формувати національний резервний фонд, в якому всі громадяни будуть мати свою частку.

 

У нас поки немає національного резервного фонду, але вже є прибуткові державних підприємства.

 

«Укрнафта» сплатила 3,9 млрд грн дивідендів до державного бюджету.

Це перша частина виплат. Всього буде сплачено більше 8 млрд грн відповідно до погодженого графіку.

 

А тепер ключова цифра: це вдвічі більше, ніж сумарно за 10 попередніх років.

 

Тут треба зауважити, що на відміну від соціальних витрат державного бюджету (які покриваються переважно зовнішньою допомогою), бюджет сектору оборони формується виключно за рахунок податків та інших внутрішніх надходжень, які спрямовуються на користь держави національним бізнесом та населенням.

 

Отже дивіденди, які сплачуються Укрнафтою - це гроші на сектор оборони, на ЗСУ.

 

Так само, як недоотримані на українсько-польському кордоні 8 млрд грн внаслідок блокади з боку польських фермерів - це вже мінус з бюджету сектору оборони.

 

На щастя, Укрнафта лише за рахунок своїх дивідендів повністю компенсувала втрати держави від митних платежів на українсько-польському кордоні.

А за рахунок податків - перекрила суму втрат на кордоні - в 2023 році «Укрнафта» сплатила 25,7 млрд податків до державного бюджету

 

Директор ПАТ «Укрнафта» Сергій Корецький, коментуючи сплату компанією дивідендів в державний бюджет, справедливо зазначив:

«Це реальний та практичний вклад кожного та кожної у захист України. В нашу Перемогу. Дякую усім укрнафтівцям за роботу».

 

До речі, якщо під час війни Укрнафта може сплатити 25,7 млрд грн податків та 8 млрд грн дивідендів (сукупно майже 34 млрд грн або еквівалент 900 млн дол), уявіть скільки отримував з компанії у мирний час відомий олігарх, який контролював її доти, поки компанію не передали в систему державного управління.

 

Мова йде про мільярди доларів, які були втрачені мільйонами українців в рамках так і не реалізованого ними права на національну частку в державних активах.

 

Тепер дивіденди йдуть в державний бюджет. А зараз кожна гривня важить невимірно.

 

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!