Блог

Кущ Олексій: «Укрнафта» та АРМА звернулися до АМКУ за дозволом на концентрацію, щоб розпочати управління активами групи «Татнєфть»

Зараз виник реальний шанс створити в Україні системну, вертикально-інтегровану компанію, яка поєднуватиме видобуток та переробку нафти у готовий продукт, переважно у паливо. А також матимемо широку торгівельну мережу АЗК.

0

comments1880

Кущ Олексій

аналітика, економіка, фінанси

Постійний автор «Ділової столиці» та інших провідних видань, лідер рейтингів медійного цитування. Має великий досвід роботи в банках та інвестиційних компаніях. Працював начальником департаменту цінних паперів, директором іпотечного центру. Багаторічний радник президента Асоціації українських банків.

Зараз виник реальний шанс створити в Україні системну, вертикально-інтегровану компанію, яка поєднуватиме видобуток та переробку нафти у готовий продукт, переважно у паливо. А також матимемо широку торгівельну мережу АЗК.

 

Якщо говорити концептуально, то ВІНК або вертикально-інтегрована компанія - це найбільш ефективних формат налаштування продуктивних сил економіки з метою підвищення рівня доданої вартості, зменшення фізичних обсягів експорту та збільшення глибини переробки.

 

Одна з проблем олігархічної моделі розвитку - наші олігархи розвивали горизонтально-інтегровані компанії, тобто йшли в усі шпарини економічного середовища, аби захоплювати основні прибуткові напрямки діяльності: один і той же олігарх міг випускати метал, продавати електроенергію, займатись банками, телекомунікаціями, виробництвом пива та аграрним сектором.

 

Тобто захоплював за рахунок свої фінансових ресурсів та політичного лобізму ті сегменти економіки, які не були профільними для нього і з яких вичавлювались більш ефективні, системні учасники, які не могли витримати конкуренцію з такою монопольною потугою.

 

До речі, горизонтальне розширення ФПГ стало однією з причин економічної кризи в Південній Кореї в 1997 році.

Тоді було прийнято низку рішень для обмеження горизонтального розширення бізнесу чеболей - корейських ФПГ, а також заборонено перехресне фінансування збиткових бізнесів за рахунок прибуткових.

 

З того часу, Південна Корея сконцентрувалась на вертикальній інтеграції.

Україна ще тільки розпочинає цей шлях і перші успіхи можливі в сегменті компаній, які перебувають під управлінням держави.

Мова про Укрнафту, яка спільно із АРМА звернулась до АМКУ за дозволом на концентрацію, щоб розпочати управління активами групи «Татнєфть»

 

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України «Укрнафті» були передані в управління низка активів «Татнєфть», на які накладено арешт у кримінальному провадженні.

Йдеться про більш ніж 110 об’єктів різного типу (автозаправні комплекси, нафтобази, інші господарські приміщення), що розміщені на території Полтавської і Харківської областей.

 

Важливо зазначити, що стан більшості об'єктів є незадовільним і вони потребують реконструкції і відновлення.

Наприклад, з близько 70 АЗС мережі «Татнєфть» можуть працювати близько 15. Аналогічна ситуація з непрацюючими нафтобазами.

Фактично «Укрнафті» доведеться розглядати кожен об'єкт інвестування окремо, визначаючи необхідний рівень інвестицій та формуючи відповідні бізнес-плани.

 

Зараз договір управління цими активами знаходиться на фінальній стадії погодження між АРМА та ПАТ «Укрнафта».

Ключовим є і рішення АМКУ щодо концентрації активів.

 

У підсумку, держава отримає компанію - лідера з видобування нафти, яка одночасно управлятиме найбільшим у країні нафтопереробним заводом та потужною мережею торгівельної логістики (нафтобази, АЗК).

 

А це значить ще більші дивіденди на користь держави і ще більше податків, сплачених в державний бюджет.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!