Блог

Кущ Олексій: «Укрнафта» запрошує партнерів до спільної розробки родовищ

Навіть під час війни можна ефективно залучати приватні інвестиції у сектор економіки, який знаходиться під управлінням держави. Зокрема, мова про залучення зовнішніх інвесторів, які є не тільки джерелом капіталовкладень, але й носіями інновацій та технологій, в тому числі, у видобутку природних ресурсів. Масштабну програму залучення інвесторів у видобуток нафти та природного газу ініціювала Укрнафта. Пошук партнерів для спільної розробки родовищ триватиме до 1 березня 2024 року

0

comments4556

Кущ Олексій

аналітика, економіка, фінанси

Постійний автор «Ділової столиці» та інших провідних видань, лідер рейтингів медійного цитування. Має великий досвід роботи в банках та інвестиційних компаніях. Працював начальником департаменту цінних паперів, директором іпотечного центру. Багаторічний радник президента Асоціації українських банків.

Навіть під час війни можна ефективно залучати приватні інвестиції у сектор економіки, який знаходиться під управлінням держави.

Зокрема, мова про залучення зовнішніх інвесторів, які є не тільки джерелом капіталовкладень, але й носіями інновацій та технологій, в тому числі, у видобутку природних ресурсів.

Масштабну програму залучення інвесторів у видобуток нафти та природного газу ініціювала Укрнафта.

Пошук партнерів для спільної розробки родовищ триватиме до 1 березня 2024 року

Станом на кінець грудня 2023 р. співпрацею вже зацікавилися 25 компаній, включаючи як українські компанії, так і компанії з 7 країн Європи та Північної Америки.

Це профільні інвестори, сервісні, інвестиційні (зокрема, кілька міжнародних консорціумів) та консалтингові компанії.

Для інвесторів презентовано проекти освоєння 21 родовищ (10 родовищ розташовані на заході та 11 - на сході України).

Під час розгляду заявок компанія надаватиме перевагу Угодам про розподіл продукції (Product Sharing Agreement), що дозволять повністю розкрити потенціал родовищ з достатніми запасами, але низькими темпами видобутку.

Нагадаємо, що запаси категорії 2P, тобто доведені та ймовірні запаси родовищ, доступ до яких «Укрнафта» пропонує потенційним партнерам, складають понад 12 млн тонн нафти і понад 31 млрд куб. м газу.

«Укрнафта» пропонує родовище та право користування наявною видобувною інфраструктурою. Партнер має розробити план розвитку для інтенсифікації видобутку, забезпечити фінансування та технології.

Після ретельної оцінки всіх отриманих пропозицій, будуть проведені переговори та обрані переможці окремо для кожного родовища. Угоди про розподіл продукції має остаточно затвердити Кабінет Міністрів України.

Прибуткова продукція між «Укрнафтою» та партнерами розподілятиметься згідно з узгодженими умовами.

«Якщо говорити про запаси категорії 2P - тобто, доведені та ймовірні запаси - це більше 12 мільйонів тонн нафти та понад 31 мільярд кубометрів газу», - зазначає директор ПАТ «Укрнафта» Сергій Корецький.

Внеском Укрнафти буде власне існуюче родовище та право користування наявною видобувною інфраструктурою, а внеском партнера - розроблений план розвитку родовища задля інтенсифікації видобутку та фінансування відповідних робіт.

Алгоритм подання заявок та відбору потенційних інвесторів наступний:

• кандидати заявляють про зацікавленість;

• проходять комплаєнс-процедури;

• отримують доступ до Virtual Data Room з детальною інформацією про родовища;

• подають пропозиції щодо планів розробки та умов співпраці;

• «Укрнафта» оцінює пропозиції, проводить перемовини та обирає переможців окремо для кожного родовища;

• сторони узгоджують остаточний текст договору про розподіл продукції;

• угоду погоджує Кабінет Міністрів України;

• починається реалізація плану розвитку;

• прибуток розподіляється згідно з погодженими умовами.

Стратегічна ціль - зміцнення енергетичного суверенітету країни, підвищення в енергетичному балансі власного видобутку природного газу та нафти.

На жаль, під час олігархічного управління Укрнафтою відбувалось виснаження існуючих родовищ. Як наслідок - на три одиниці вибуваючих видобувних потужностей приходилось введення однієї умовної одиниці нових родовищ.

Мета - вийти на рівень повного заміщення вибуваючих родовищ та у стратегічній перспективі перейти до приросту видобувного потенціалу.

Україна може вийти на повне самозабезпечення за обсягом видобування природного газу та суттєво наростити власний видобуток нафти та газового конденсату.

Зробити це без залучення інвестицій буде вкрай важко. Але ключове завдання - це зберегти суверенітет держави та державної компанії над цими родовищами та використовувати видобутий природний газ та нафту для внутрішнього споживання та переробки, а не для експорту у вигляді сировини.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!