Блог

Кущ Олексій: Укрнафтобуріння зупиняє видобуток природного газу. Те, що не змогли зробити російські ракети, зробили люди у мантіях.

01 грудня 2023 року, після проведення всіх необхідних технологічних процедур, на Сахалінському нафтогазоконденсатному родовищі було повністю зупинено видобуток природного газу та газового конденсату

0

comments3740

Кущ Олексій

аналітика, економіка, фінанси

Постійний автор «Ділової столиці» та інших провідних видань, лідер рейтингів медійного цитування. Має великий досвід роботи в банках та інвестиційних компаніях. Працював начальником департаменту цінних паперів, директором іпотечного центру. Багаторічний радник президента Асоціації українських банків.

Сьогодні мова піде про факт нечуваного саботажу під час війни.

 

Але трохи передісторії.

 

За прогнозом НБУ, у 2025 році буде повністю припинено транзит природного газу через українську газо-транспортну систему.

 

Один рік - це не такий великий строк, аби згаяти час на шляху до енергетичної незалежності країни.

 

Адже систему ГТС доведеться розгортати в режимі реверсу і видобуток природного газу на сході країни необхідно суттєво збільшити.

 

Нещодавно розпочалось успішне складання пазлу паливної ефективності у контексті розвитку державних енергетичних компаній.

 

В управління Укрнафти було передано підприємство "Укрнафтобуріння".

 

І це дало суттєві позитивні результати: у першому півріччі 2023 року компанія отримала 700 млн грн прибутку.

 

Компанія «Укрнафтобуріння» зберегла робочі місця, ввела в експлуатацію нові свердловини.

 

Як наслідок - суттєве поповнення державного бюджету.

 

Відповідно до укладеного договору управління, у грудні цього року «Укрнафтобуріння» мало переказати 90% свого прибутку державі.

 

Україна – одна за найбагатших країн Європи за природними ресурсами, але щорічний дохід держави від використання цих ресурсів до війни був мізерний.

 

Головним чином, через олігархічну модель надрокористування в Україні.

 

Одним з кроків по створенню енергетичної стійкості України є передача «Укрнафтобуріння» в управлінні Укрнафти.

 

Зауважимо, що «Укрнафтобуріння» займала друге місце серед приватних компаній за обсягами видобутку газу, а за обсягом видобутку нафти – була лідером серед приватників.

 

Але 01 грудня 2023 року, після проведення всіх необхідних технологічних процедур, на Сахалінському нафтогазоконденсатному родовищі було повністю зупинено видобуток природного газу та газового конденсату.

 

За інформацією компанії:

 

"Підставою для вжиття таких заходів є постанова Шостого апеляційного адміністративного суду України якою був анульований спеціальний дозвіл на користування надрами № 6349 від 10 липня 2019 року.

 

Колегія суддів у складі Вівдиченко Т.Р., Аліменка В.О. та Кузьмишиної О.М. задовольнила апеляційну скаргу Державної служби геології та надр України: скасувала наказ Державної служби геології та надр України № 204 від 27 червня 2019 року «Про надання спеціальних дозволів на користування надрами» та анулювала спеціальний дозвіл на користування надрами № 6349 від 10 липня 2019 року, згідно з яким ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» проводить свою діяльність з видобутку вуглеводнів на Сахалінському газоконденсатному родовищі".

 

На думку компанії "Шостий апеляційний адміністративний суд України без належних правових підстав скасував наказ Держгеонадра та анулював спецдозвіл на видобуток".

 

Відмінивши новий спецдозвіл "суд зупинив видобуток газу компанією, що входить до 5 найбільших приватних газовидобувних компаній в країні, яка бореться за енергонезалежність після того, як зіскочила з «газової голки» агресора".

 

Саме зараз Україна "вперше в історії незалежності намагається пройти опалювальний сезон лише за рахунок газу внутрішнього видобутку".

 

Зараз кожен "видобутий кубометр газу, тонна конденсату або нафти, кожна гривня податку для бюджету держави із зруйнованою економікою має просто критично життєве значення".

 

Наразі потенціал «Укрнафтобуріння» - близько 500 млн кубометрів природного газу на рік.

 

Одна з версій того, що відбувається:

 

Мова може йти про судовий саботаж стратегічних галузей під час війни та загрозу "олігархічного реваншу", який за допомогою судової системи намагається "хакнути" природні ресурси країни.

 

Як може суд своїм рішенням під час війни зупипяти діяльність стратегічного підприємства, яке знаходиться під управлінням держави?

 

Зупиняти під час війни видобуток природного газу, завдяки якому функціонує економіка та оплаюються населенні пункти?

 

Коли країна намагається пройти на власних запасах енергоресурсів таку важку зиму?

 

Це не кажучи про втрачені робочі місця, податки, прибуток компанії, 90% якого піде у державний бюджет.

 

Більше того: "Шостий апеляційний адміністративний суд України скасуванням наказу Державної служби геології та надр України № 204 від 27 червня 2019 року фактично позбавив права користування надрами не лише ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння», а й інші підприємства: такі як АТ «Укргазвидобування», АТ «Турбоатом», КП «Тростянець-Комунсервіс», КП Облводоканал Запорізької обласної ради, ТОВ «Карпатнадра» та інші - це не повний перелік".

 

Отже, 01 грудня 2023 року, "ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» провело всі необхідні технологічні заходи і "вимушено виконало вимоги законодавства, яке забороняє здійснення діяльності з видобутку вуглеводнів без спеціального дозволу на користування надрами, який був анульований рішенням Шостого апеляційного адміністративного суду".

 

Звичайно, що "Сахалінка" - це ласий шмат на ринку газовидобування.

 

Відомий олігарх давно полював на неї, хоча зараз він стоїть біля "вільної каси", готуючись відповісти по своїх векселях.

 

Але атаки на родовище перемістились з корпоративної сфери у судові зали.

 

Звичайно, Укрнафтобуріння подасть звернення до касаційної інстанції – Верховного суду.

 

Але тут мають своє слово сказати правоохоронні органи.

 

Адже такі судові рішення - це відвертий саботаж під час війни.

 

Раніше ми не могли собі уявити, що під час війни можна отак зупинити видобуток стратегічних енергетичних ресурсів.

 

Те, що не змогли зробити російські ракети, зробили люди у мантіях.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!